4η συνάντηση Ομάδων Γονέων: «Υποστήριξη – Ενδυνάμωση»

Αγαπητοί γονείς,

Από τις πιο συχνές ανησυχίες που έχετε εσείς οι σύγχρονοι γονείς είναι η επαφή των παιδιών σας με την τεχνολογία. Κατά πόσο αυτή είναι επιβλαβής, πώς θα θέσετε όρια και τι μπορούν τα παιδιά μας να κερδίσουν εν τέλει.

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και είναι σχεδόν αδύνατον για ένα παιδί που μεγαλώνει στον δυτικό κόσμο να μην εκτεθεί σε κάποιο τεχνολογικό μέσο. Από το δημοτικό ήδη τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα υπολογιστών, τα οποία ενισχύουν τη χρήση του διαδικτύου. Καθώς μεγαλώνουν το διαδίκτυο γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών. Ακόμα και η κοινωνικοποίηση των εφήβων και μετέπειτα νέων, σε μεγάλο ποσοστό γίνεται μέσω της τεχνολογίας.

Αυτή η εξάπλωση της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς είναι κάτι που προβληματίζει όλους όσους ασχολούμαστε με το παιδί. Μέχρι πού όμως φτάνει η ωφέλεια και πότε ξεκινά ο «εθισμός»;

Απαντήσεις στα ερωτήματα θα δοθούν μέσα από τη συζήτηση που διοργανώνει το 2ο Δημοτικό  Σχολείο Νέας Μηχανιώνας την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 18:00, όπου θα πραγματοποιηθεί η 4η συνάντηση της Ομάδας Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Γονέων του Σχολείου μας.

 Το θέμα της συνάντησης είναι:

«Χρήση τεχνολογικών μέσων στην παιδική ηλικία: κίνητρα, κίνδυνοι, όρια και γονικός έλεγχος»

Ο εισηγητής της συνάντησης θα είναι ο Δημήτρης Θεοδωρίδης, Ψυχολόγος και Συστημικός Θεραπευτής και εξειδικευμένος στα θέματα των πάσης φύσεως εξαρτήσεων.

Στη συνάντηση θα προβλεφθεί χρόνος συζήτησης, ώστε να τεθούν ερωτήματα των γονιών, να διευκρινιστούν έννοιες και να προταθούν κατάλληλες συμπεριφορές.

Στη συνάντηση θα παραβρεθούν και θα συνομιλήσουν με γονείς και εκπαιδευτικούς οι Σχολικοί Σύμβουλοι κ. Γ. Χαλκιάς και κ. Π. Ευκαρπίδης.

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Ιωάννης Τουρλιδάκης

4η συνάντηση Ομάδων Γονέων: «Υποστήριξη – Ενδυνάμωση» Read More »

Αστρο-πάρτι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μηχανιώνας

Μια ιδιαίτερη μαγική βραδιά θα ζήσουν, όσοι αγαπούν την Αστρονομία και τους αρέσει να κοιτούν ψηλά, θαυμάζοντας το μεγαλείο του Σύμπαντος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου μετά τις 6 το βράδυ, στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μηχανιώνας. Συνδιοργανώνεται από το Σχολείο, το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων και τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης.

Τα μέλη του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας θα στήσουν από νωρίς τα τηλεσκόπιά τους και θα δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές και τους γονείς της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης που επιθυμούν να παρατηρήσουν τον ουρανό και να εξερευνήσουν το διάστημα, αγναντεύοντας την Σελήνη, τον Δία και τον Κρόνο. Θα προηγηθεί μία παρουσίαση από τα μέλη του Ομίλου για το «υπάρχει εκεί έξω». Θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απαντηθούν πολλά ερωτήματά σας.

Είσοδος ελεύθερη

Αστρο-πάρτι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μηχανιώνας Read More »

2η συνάντηση Ομάδων Γονέων: «Υποστήριξη – Ενδυνάμωση»

Αγαπητοί γονείς,

την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί η 2η συνάντηση της Ομάδας Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Γονέων του Σχολείου μας.

Στη συνάντηση θα παραβρεθούν και θα συνομιλήσουν με γονείς και εκπαιδευτικούς οι Σχολικοί Σύμβουλοι κ. Γ. Χαλκιάς και κ. Π. Ευκαρπίδης. Το θέμα της συνάντησης είναι:

«Δάσκαλε, πως μπορώ, ως γονέας, να βοηθήσω το παιδί μου στα μαθήματά του, στο σπίτι;»

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Ιωάννης Τουρλιδάκης

 

2η συνάντηση Ομάδων Γονέων: «Υποστήριξη – Ενδυνάμωση» Read More »

Εορτασμός της Επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Αγαπητοί γονείς, εν όψει του εορτασμού της επετείου Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, σας γνωστοποιούμε τα εξής: Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου και ώρα 08:30 π.μ. Την οργάνωση της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Ε΄ Τάξη. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί είναι οι δάσκαλοι των δύο τμημάτων Τσιακίρης Βασίλειος, Χαριτίδης Ηρακλής και η μουσικός του Σχολείου Γκιντίκα Ελευθερία. Οι μαθητές/τριες θα προσέλθουν κανονικά στο Σχολείο 15 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης και θα αποχωρήσουν μετά το τέλος της, που υπολογίζεται γύρω στις 09:45 π.μ. (Η αποχώρηση των μαθητών/τριών θα γίνει από τις δύο εισόδους της αυλής του Σχολείου. Παρακαλούμε τους γονείς να συνεννοηθούν με τα παιδιά τους για το σημείο συνάντησής τους με σκοπό την ομαλή αποχώρηση). Οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν μαζί με τους άλλους/ες μαθητές/τριες. Ως εκ τούτου, το Ολοήμερο και η Πρωινή Ζώνη δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥΡΛΙΔΑΚΗΣ
ΠΕ70

Εορτασμός της Επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου Read More »

Εορτασμός της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου

Αγαπητοί γονείς,

εν όψει του εορτασμού της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου, σας γνωστοποιούμε τα εξής:

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 11:30 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Νέας Μηχανιώνας.

Οι μαθητές/τριες θα προσέλθουν κανονικά στο Σχολείο 15 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης και θα σχολάσουν μετά το τέλος της, που υπολογίζεται γύρω στις 12:30 μ.μ.

Η Πρωινή Ζώνη και το Πρόγραμμα του Ολοήμερου δε θα λειτουργήσουν την  Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023.

Την ημέρα της Επετείου (Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023) η σημαία με τους παραστάτες θα προσέλθουν στον Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης στις 09:15, συνοδεία δύο εκπαιδευτικών.

Στις 09.30 θα πραγματοποιηθεί η έπαρση της Σημαίας. Η σημαιοφόρος και οι παραστάτες θα εκπροσωπήσουν το Σχολείο στην Δοξολογία εντός του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης στις 10:00 π.μ.

Οι υπόλοιποι/ες μαθητές/τριες των Ε΄ και Στ΄ τάξεων θα προσέλθουν στον προαύλιο χώρο του Ναού  στις 10:15 π.μ.

Μετά τη Δοξολογία θα ακολουθήσει:

  1. Επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στη μνήμη των πεσόντων στο Μνημείο Ηρώων
  2. Τήρηση ενός λεπτού σιγή
  3. Εθνικός Ύμνος

Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11.00΄.

Σημεία που πρέπει να προσέξετε:

Μετά την παρέλαση οι μαθητές αποχωρούν με ευθύνη των κηδεμόνων τους στο σημείο όπου τερματίζει η παρέλαση, στην διασταύρωση των οδών Πολυτεχνείου και 28ης Οκτωβρίου.

Ο Διευθυντής του Σχολείου

 Ιωάννης Τουρλιδάκης

Εορτασμός της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου Read More »

Πρόγραμμα: «Ομάδες – Υποστήριξη – Ενδυνάμωση γονέων»

Νέα Μηχανιώνα, Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες!

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι στο σχολείο μας πρόκειται να λειτουργήσει απογευματινό πρόγραμμα που έχει εσάς ως αποδέκτες.

Ο τίτλος του προγράμματος είναι: «Ομάδες γονέων – υποστήριξη – ενδυνάμωση».

Οι λόγοι που μας οδήγησαν στην οργάνωση του προγράμματος αυτού, μεταξύ άλλων,  είναι οι εξής:

  • η αναγνώριση της αναγκαιότητας να ενημερωθούν οι γονείς σε θέματα που αφορούν το ρόλο τους καθώς επίσης και το ρόλο του σχολείου στην εκπαίδευση/ διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους
  • η ανασφάλεια πολλών – ιδιαίτερα νέων γονέων – και η εκφρασμένη τους ανάγκη για ουσιαστική βοήθεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν με τα παιδιά τους
  • η κουλτούρα της εξωστρέφειας προς την κοινότητα που έχει αναπτύξει η σχολική μας μονάδα και
  • η ανάγκη συνεργασίας σχολείου και οικογένειας, για την αγωγή, την εκπαίδευση και την πρόοδο των παιδιών μας.

Η προσπάθεια αυτή είναι μια πρωτοβουλία του σχολείου, σε συνεργασία με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης, Γενικής και Ειδικής Αγωγής, που έχουν την παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας του σχολείου μας.

Το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται στο χώρο του σχολείου, μια φορά το μήνα (ανάλογα με τις ανάγκες που θα αναδειχθούν), τις απογευματινές ώρες. Έχουν προγραμματιστεί συνολικά έξι (6) συναντήσεις.

Η πρώτη εισαγωγική συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου, στις 18:00 η ώρα. Στη συνάντηση αυτή θα συζητήσουμε για το πλάνο της συνεργασίας μας και για τις θεματικές που θα αναπτύξουμε. Ανάλογα με τις θεματικές και το ενδιαφέρον της ανταπόκρισής σας,  θα υπάρχουν και ειδικοί προσκεκλημένοι ομιλητές.

Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όλους εσάς,  γονείς και κηδεμόνες των μαθητριών και των μαθητών του σχολείου μας,  ευελπιστώντας στην συνεργασία και στην παρουσία σας.

Παρακαλούμε πολύ να δηλώσετε τη συμμετοχή σας και τις θεματικές που σας ενδιαφέρουν στον παρακάτω σύνδεσμο, έως τις 30 Οκτωβρίου, 21:00 η ώρα.

https://forms.gle/DWtj4f91TG9y9tBDA

 

Με εκτίμηση

 

Ο Διευθυντής του σχολείου

Πρόγραμμα: «Ομάδες – Υποστήριξη – Ενδυνάμωση γονέων» Read More »

Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Αγαπητοί γονείς,

Στα πλαίσια της ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού το Σχολείο θα προβεί σε διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων.

Οι δραστηριότητες αυτές θα πραγματοποιηθούν εντός του σχολικού ωραρίου με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των μαθητών και μαθητριών του Σχολείου. Σκοπός τους είναι η προώθηση της δημιουργικότητας μέσω του αθλητισμού, η προαγωγή της υγείας και της ευεξίας και η ενθάρρυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης, αξίες που υποχώρησαν λόγω της τρέχουσας κρίσης της πανδημίας.

Καλό είναι τα παιδιά να έχουν μαζί τους και μία αλλαξιά ρούχων (φανελάκι, μπλουζάκι και κάλτσες).

Έτσι, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου θα αφιερώσουμε τις διδακτικές ώρες  του ωρολογίου προγράμματος στις παραπάνω εκδηλώσεις. Τις δύο πρώτες ώρες οι μαθητές θα συμμετέχουν εντός των τμημάτων σε δράσεις σχετικές με τα ιδεώδη του Αθλητισμού. Θα ακολουθήσει διάλειμμα και κατόπιν θα ξεκινήσουν πεζή με τη συνοδεία των υπεύθυνων των τμημάτων για το μικρό γήπεδο του Ποσειδώνα. Η μετεωρολογική πρόγνωση είναι ευνοϊκή για τέτοιου είδους δράσεις αλλά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες θα τροποποιήσουμε το παραπάνω πρόγραμμα των δράσεων.

Το ολοήμερο θα λειτουργήσει κανονικά.

Προκειμένου να συμμετάσχουν οι μαθητές / μαθήτριες στις δραστηριότητες οφείλετε να συμπληρώσετε την υπεύθυνη δήλωση που μοίρασαν σήμερα Τετάρτη οι δάσκαλοι / δασκάλες των τμημάτων και να την επιστρέψετε υπογεγραμμένη.

Ο διευθυντής του Σχολείου

Τουρλιδάκης Ιωάννης

Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού Read More »

Σχολικά γεύματα

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

   Σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού υλοποιεί για ακόμη μία χρονιά το πρόγραμμα «Σχολικά γεύματα» σε Δημοτικά Σχολεία της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

   Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών προεπιλεγμένων σχολείων. Η καθημερινή προσφορά στο σχολείο ενός δωρεάν, υγιεινού γεύματος περιλαμβάνει σημαντικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, η ενίσχυση της εκπαίδευσης, η ενίσχυση της αποδοτικότητας των μαθητών.
   Το μενού του προγράμματος αφορά και τις πέντε εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών στα πλαίσια της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Τα παραπάνω γεύματα παρασκευάζονται από επιλεγμένο προμηθευτή που διαθέτει τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουμε ορίσει.
   Για τη συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», ζητείται η  συγκατάθεσή σας που έχουμε επιδώσει σήμερα στα παιδιά σας και την οποία θα επιστρέψετε στο Σχολείο οπωσδήποτε μέχρι την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου.

   Έχοντας εμπειρία από την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος από προηγούμενες χρονιές, σας προτείνουμε να μην αιτηθείτε την παραλαβή των γευμάτων στο σπίτι αν θεωρείτε ότι δεν πρόκειται να τα καταναλώσετε. Η εικόνα γευμάτων στους κάδους απορριμμάτων είναι μια εικόνα που δεν μας τιμά σαν τοπική κοινωνία. Ακόμα επιτρέπει τη απαξίωση της τροφής στα μάτια των μαθητών, πράγμα που στην εποχή μας είναι ανεπίτρεπτο.

   Μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα διατροφής των Σχολικών Γευμάτων πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Πρόγραμμα διατροφής Σχολικών Γευμάτων

Ευχαριστώ για την συνεργασία και την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλετε.,

ο Διευθυντής του Σχολείου

Τουρλιδάκης Ιωάννης

Η Εγκύκλιος για τα σχολικά γεύματα

Σχολικά γεύματα Read More »

Προγραμματισμός Παιδαγωγικών Συναντήσεων

Αγαπητοί γονείς,

ως εκπαιδευτικοί χαιρόμαστε όσες φορές βλέπουμε πως οι προσπάθειές μας να διαμορφώσουμε μια θετική σχολική κουλτούρα και να προωθήσουμε μια ενεργή συμμετοχή των γονέων έχουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Είμαστε πεπεισμένοι πως η συνεργασία μεταξύ Σχολείου και οικογένειας είναι θεμελιώδης για την ακαδημαϊκή και κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας.

   Με τη έναρξη του σχολικού έτους φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτήν την συνεργασία και να προωθήσουμε την ανοιχτή επικοινωνία, την αμοιβαία κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στο Σχολείο και τις οικογένειες.

   Για τους παραπάνω λόγους πραγματοποιούμε Παιδαγωγικές Συναντήσεις των εκπαιδευτικών των τμημάτων με εσάς τους γονείς. Στην συνέχεια αυτής της ανακοίνωσης θα βρείτε τις ημερομηνίες και τις ώρες που θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις αυτές.

   Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε μαζί σας το συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης και αυτό το σχολικό έτος και να συνεργαστούμε για το καλό των παιδιών μας.
   Με αυτές τις σκέψεις σας ευχόμαστε καλή και δημιουργική χρονιά!

Ο Διευθυντής του Σχολείου
(εκ μέρους του εκπαιδευτικού προσωπικού)

Τουρλιδάκης Ιωάννης

Τάξη Ημερομηνία συνάντησης Ώρα
Α΄ ΤΑΞΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 18/9/2023
18:00
Β΄ ΤΑΞΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 25/9/2023
18:00
Γ΄ ΤΑΞΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 27/9/2023
18:00
Δ΄ ΤΑΞΗ
ΤΡΙΤΗ 26/9/2023
18:00
Ε΄ ΤΑΞΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 20/9/2023
18:00
ΣΤ΄ ΤΑΞΗ
ΠΕΜΠΤΗ 21/9/2023
18:00

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Τουρλιδάκης Ιωάννης

Προγραμματισμός Παιδαγωγικών Συναντήσεων Read More »

Αιτήσεις συμμετοχής στο Ολοήμερο Πρόγραμμα – Ώρες αποχώρησης

Αιτήσεις συμμετοχής στο Ολοήμερο Πρόγραμμα – Ώρες αποχώρησης

Αγαπητοί γονείς,

με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. Φ.12/93792/Δ1/28-08-2023, η οποία δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 5224/Β/28-08-2023, ρυθμίζονται για το σχολικό έτος 2023-2024 οι ώρες αποχώρησης στα Δημοτικά Σχολεία που ορίστηκαν για την εφαρμογή του αναβαθμισμένου προγράμματος ολοήμερου. Οι αιτήσεις πλέον θα πρέπει να γίνονται με την υπογραφή και των δύο γονέων/κηδεμόνων στη σχετική αίτηση – δήλωση. Για τον παραπάνω λόγο η αίτηση πρέπει να υποβληθεί εκ νέου ακόμα και από όσους γονείς είχαν υποβάλει αίτηση με τη λήξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.

Οι ώρες αποχώρησης από το Ολοήμερο Πρόγραμμα για το σχολικό έτος 2023-2024 έχουν ως εξής: 14:55 ή 15:50 ή 17.30.

Για αυτόν τον λόγο, σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε εκ νέου αίτηση/δήλωση, η οποία θα παραδοθεί στους μαθητές τη μέρα του Αγιασμού. Η συμπληρωμένη αίτηση πρέπει να επιστραφεί στο Σχολείο μέχρι την Τετάρτη 13/9/2023.

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Τουρλιδάκης Ιωάννης

Αιτήσεις συμμετοχής στο Ολοήμερο Πρόγραμμα – Ώρες αποχώρησης Read More »