Δράσεις του Σχολείου

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας
4 Απριλίου 2024

Το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθιέρωσε την 4η Απριλίου ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, προκειμένου να προωθηθεί η ευαισθητοποίηση και η υπεύθυνη κηδεμονία ζώου συντροφιάς από τους/τις μαθητές/τριες.

Οι μαθητές της Δ’ τάξης, με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, δημιούργησαν κόμικ με θέμα: «προστασία αδέσποτων ζώων».

Μάσκες του Πικάσσο

Μαθαίνοντας τα μέρη του προσώπου στα Αγγλικά, μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε για έναν σημαντικό καλλιτέχνη, τον Πάμπλο Πικάσο, και να εκφραστούμε εικαστικά φτιάχνοντας τα δικά μας πρόσωπα – μάσκες, επηρεασμένοι από τις δικές του τεχνοτροπίες. 

Little Picassos in action. 

English can bi Art.

English can be fun.

B1

Το Πείραμα του Ερατοσθένη

Για ακόμη μια χρονιά το Σχολείο μας θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της περιφέρειας και της ακτίνας της Γης. Πατήστε στον τίτλο για να δείτε λεπτομέρειες.

Ομάδες Γονέων - Υποστήριξη- Ενδυνάμωση

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Υποστήριξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μηχανιώνας. Η Ομάδα Υποστήριξης αποτελείται:

α. από όλους τους γονείς και κηδεμόνες που συμμετέχουν,
β. από τον διευθυντή του σχολείου
γ. από τον υποδιευθυντή του σχολείου,
δ. από τους εκπαιδευτικούς του τμήματος ένταξης
ε. από ψυχολόγους – κοινωνικούς λειτουργούς της ΕΔΥ του σχολείου,
στ. από διακεκριμένους επιστήμονες που θα προσκληθούν, ανάλογα με τη θεματολογία. 

 

Η ατζέντα μας

 • Γνωριμία – συζήτηση για τα θέματα που θα μας απασχολήσουν
 • Ενημέρωση γονέων για
 • τη λειτουργία του σχολείου
 • την ομάδα γονέων
 • απόφαση για τις θεματικές
 • Ενημέρωση για το «ένα σχολείο για όλους»
Συναντήσεις:
 • 1η: 1 Νοεμβρίου 2023
 • 2η: 29 Νοεμβρίου 2023
 • 3η: 17 Ιανουαρίου 2024
 • 4η: 21 Φεβρουαρίου 2024
 • 5η: 27 Μαρτίου 2024
 • 6η: 17 Απρίλιου 2024

Ώρα: 18:00

Διάρκεια: περίπου 2 ώρες!

Θέματα που προγραμματίστηκαν:
 • Συνεργασία γονέων και σχολείου – Μελέτη στο σπίτι – Σχολικό άγχος
 • Τήρηση κανόνων και υποχρεώσεων – Οριοθέτηση των παιδιών και Οργάνωση Συμπεριφοράς 
 • Ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων και αναπτυξιακά ορόσημα
 • Η εξάρτηση των παιδιών από το κινητό και τον υπολογιστή.
 • Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης – ενδυνάμωση. Ενεργητική ακρόαση και παθητική ακρόαση.
 • Σχολική Βία, κακοποίηση, σεβασμός προς τους συνανθρώπους
Οι προτάσεις των γονέων για τις θεματικές περιοχές που τους ενδιαφέρουν (κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση).

Περιμένουμε και τη δική σας συμμετοχή, γιατί είστε μέλη της Ομάδας Υποστήριξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μηχανιώνας!

HALLOWEEN

Κάθε χρόνο το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, παράξενα και «τρομακτικά» πράγματα συμβαίνουν σε πολλές χώρες της Δύσης. Φωτισμένες κολοκύθες, ανθρώπινοι σκελετοί, χαρούμενα φαντάσματα, μάγισσες καβάλα σε σκούπες κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους των πόλεων. Παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και οι νοικοκύρηδες τους προσφέρουν κέικ ή ζαχαρωτά.

Ο όρος Halloween είναι συνεπτυγμένη μορφή των λέξεων All-Hallow-even και σημαίνει το «Βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων», που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες. Η γιορτή χάνεται στα βάθη των αιώνων και φτάνει ως τους Κέλτες στην Ιρλανδία. Τη γιορτή έφεραν στην Αμερική ιρλανδοί μετανάστες κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς γιορτάζουν το Χαλογουίν (Halloween), μια γιορτή με μαζική συμμετοχή που θυμίζει καρναβάλι και κάλαντα μαζί, όπου ο φόβος δύσκολα ξεχωρίζει από το γέλιο και ο τρόμος από το ξεφάντωμα.

Έτσι λοιπόν γιορτάσαμε κι εμείς στο σχολείο μας κάνοντας «trick or treat» αφού γνωρίζοντας τα έθιμα των άλλων χωρών καταλαβαίνουμε καλύτερα τον κόσμο και εκτιμούμε περισσότερο τον δικό μας πολιτισμό.

Happy Halloween!

Ευρωπαϊκή μέρα γλωσσών 2023

Σε όλη την Ευρώπη, 800 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου. Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη. 
Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2001 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συμμετέχοντας σε αυτή την γιορτή οι μαθητές του Δ1 κατασκεύασαν σελιδοδείκτες, εξερευνώντας τις σημαίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μαθαίνοντας Αγγλικά.
 Με αυτό τον τρόπο γινόμαστε πολίτες του κόσμου και αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τους διαφορετικούς πολιτισμούς με όχημα την γλώσσα.

Happy European Day of Languages!

 

Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος 2023

Οι μαθητές της πέμπτης τάξης του σχολείου μας ενημερώθηκαν για τη μέρα αυτή, ευαισθητοποιήθηκαν και θέλησαν να αποτυπώσουν στο χαρτί τις απόψεις και ανησυχίες τους σχετικά με τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Μία από αυτές κατέγραψε τα προβλήματα και τις αιτίες μόλυνσης του εδάφους, της γης και του αέρα. Η δεύτερη ομάδα αναζήτησε λύσεις για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να προστατέψουν το περιβάλλον. Τέλος, η τρίτη ομάδα έδωσε έμφαση στο θέμα της ανακύκλωσης, για αυτό και κατέγρψε τους κάδους ανακύκλωσης που είναι διαθέσιμοι και τι μπορούν οι άνθρωποι να εναποθέσουν σε καθένα από αυτούς.

Easter customs around the world

Τα έθιμα του Πάσχα

Οι μαθητές της πέμπτης τάξης του σχολείου μας ασχολήθηκε με ήθη και έθιμα του Πάσχα. Αναζήτησε στο διαδίκτυο πληροφορίες και σε ομάδες αποτύπωσαν τους τρόπους με τους οποίους οι διάφοροι λαοί γιορτάζουν το Πάσχα.

Thanksgiving Day 2022

Η ημέρα των Ευχαριστιών είναι μία ετήσια παραδοσιακή γιορτή που λαμβάνει χώρα στη βόρεια Αμερική την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Με τη γιορτή των Ευχαριστιών απονέμονται ευχαριστίες προς τον Δημιουργό για τα αγαθά που αποκόμισε ο καθένας τη χρονιά που πέρασε. Τα παιδιά του σχολείου μας ενημερώθηκαν για την ιστορία αυτής της γιορτής, συζήτησαν και παρακολούθησαν σχετικά βίντεο. Έπειτα, δημιούργησαν κατασκευές, με τις οποίες εξέφρασαν γραπτώς της ευγνωμοσύνη τους για τα αγαθά που απολαμβάνουν στη ζωή.

Halloween (31η Οκτωβρίου 2022)

Το πνεύμα του Halloween έζησαν και τα παιδιά του σχολείου μας, τα οποία παρακολούθησαν σχετικά βίντεο, συζήτησαν για τα ήθη και έθιμα του Halloween, τραγούδησαν, έφτιαξαν «τρομακτικές μάσκες» και έκαναν διάφορες κατασκευές. Μέσω της δραματοποίησης αναβίωσαν το έθιμο του «trick or treat», φόρεσαν τις μάσκες τους, κράτησαν τα καλαθάκια τους και κεράστηκαν γλυκά. Η χαρά τους ήταν μεγάλη!

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2022

Η 26η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό των γλωσσών. Έτσι, στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών, οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν ενεργά στον εορτασμό αυτό. Ενημερώθηκαν και συζήτησαν για τη σπουδαιότητα των γλωσσών και τη χρησιμότητά τους ως γέφυρες επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς. Μίλησαν για τις χώρες, δημιούργησαν ομάδες, αναζήτησαν στο διαδίκτυο και έμαθαν βασικούς χαιρετισμούς σε κάθε γλώσσα. Έπειτα, ομαδικά συνεργάστηκαν και αποτύπωσαν τις ιδέες τους σε projects. Τέλος, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον διαγωνισμό γλωσσών που διοργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης για το έτος 2022. Αρκετοί μαθητές θέλησαν να συμμετάσχουν και σχεδίασαν πρωτότυπα σχέδια. Το καλύτερο σχέδιο μεταξύ πολλών άλλων, από διάφορες χώρες ανά τον κόσμο θα βραβευθεί!

Το Πείραμα του Ερατοσθένη

Για ακόμη μια χρονιά το Σχολείο μας (μετά από μία παύση δύο ετών λόγω κορονοϊού) θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της περιφέρειας και της ακτίνας της Γης. Πατήστε στον τίτλο για να δείτε λεπτομέρειες.