Δραστηριότητες

5η συνάντηση Ομάδων Γονέων: «Υποστήριξη – Ενδυνάμωση»

Αγαπητοί γονείς,
σας καλούμε στο νέο μας ραντεβού όπου θα έχουμε την ευκαιρία να παραθέσουμε σκέψεις και προβληματισμούς για τι άλλο; τα παιδιά μας…

   Γιατί καλούμε εσάς τους γονείς στο Σχολείο; Τι δουλειά έχετε εσείς σ’ αυτό; Δεν είναι το Σχολείο για τους μαθητές;

   Και όμως… Όπως είπε επιγραμματικά ο Βίλχελμ Μπους (Γερμανός παιδαγωγός, στις αρχές του 20ου αιώνα), «είναι εύκολο να γίνεις γονιός, αλλά είναι δύσκολο να είσαι γονιός». Αν δεχτούμε αυτή τη βασική αλήθεια, πρέπει να δεχτούμε και τη συνέπειά της: για να είσαι γονιός πρέπει να μάθεις πώς. Εξάλλου το ίδιο νιώθουμε να συμβαίνει και με μας τους δασκάλους: μέσα από την εμπειρία και την επιμόρφωσή μας προσπαθούμε να κατανοήσουμε και να εξοικειωθούμε με την δημοκρατική ανατροφή των παιδιών μας – δηλαδή τον αμοιβαίο σεβασμό των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών μας.

   Αυτή η πορεία έχει πολλά εμπόδια, τα οποία όμως θέλουμε να σας δείξουμε ότι δεν είναι ανυπέρβλητα. Οφείλουμε μέσα από την συνεύρεσή μας να σας αναδείξουμε ό,τι εμείς οι εκπαιδευτικοί εντοπίζουμε και να μας δώσετε την ευκαιρία να βρούμε κοινές λύσεις, γιατί αυτές θα βρεθούν με την συνεισφορά όλων των πλευρών, δηλαδή Σχολείου και Οικογένειας.

    Αυτές τις σκέψεις προσπαθεί να ενσωματώσει ο τίτλος της νέας μας συνάντησης:

«Είναι μια φάση ή… Σκέψεις και προβληματισμοί για αυτά που εγώ ο γονέας πρέπει να γνωρίζω σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του παιδιού μου»

   Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας την Τετάρτη 27 Μαρτίου και ώρα 6 μ.μ.
Οι εισηγητές εκπαιδευτικοί
Φαλακίδου Μαρία
Ξανθόπουλος Ναθαναήλ
Τσιακίρης Βασίλης

5η συνάντηση Ομάδων Γονέων: «Υποστήριξη – Ενδυνάμωση» Read More »

Το Πείραμα του Ερατοσθένη στο Σχολείο μας

Σας καλωσορίζουμε και φέτος στην πανελλήνια δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης – 2024»!

   Η Εαρινή Ισημερία, που  σηματοδοτεί την αρχή της Άνοιξης, έφτασε!

   Η δράση  μας θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και, για άλλη μια φορά, θα δώσει την ευκαιρία στους μαθητές του Σχολείου μας, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου.

   Βασικός στόχος μας είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η υποστήριξη της ενεργού συμμετοχής μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

   Η φετινή δράση (έγκριση με αρ. πρωτ. 26911/ΓΔ4/09-03-2023)  διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων  Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) και αποτελεί συνέχεια εκείνης που διοργανώθηκε κατά το σχολικό έτος 2018-2019 (έγκριση με αρ. πρωτ. 158982/Δ7/25-09-2018), στην οποία συμμετείχαν τα Ε.Κ.Φ.Ε. Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Θεσπρωτίας, Κω και Αργολίδας.

   Για την καλύτερη οργάνωση, δημιουργήθηκε  ένας ψηφιακός χώρος φιλοξενίας του υλικού,   με συγκεντρωμένα και διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή:

 οδηγίες – συμβουλές για την εκτέλεση της μέτρησης, φύλλα εργασίας, παρουσιάσεις, βίντεο κ.ά.

   Τη σελίδα μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα του Σχολείου (Αρχική -> Δραστηριότητες -> Δράσεις του Σχολείου).

   Πληροφορίες για το πείραμα, υποστηρικτικό υλικό, φωτογραφίες από προηγούμενες δράσεις κ.τ.λ. θα βρείτε και στις ιστοσελίδες:

ΠΑΝΕΚΦΕ: https://panekfe.gr/eratosthenes/

Κανάλι της δράσης στο YouTube: https://www.youtube.com/@user-tv5ix4ny7h

   Ελπίζουμε και φέτος πως θα βιώσουμε, όντας στις σχολικές αυλές μας και ταυτόχρονα όντας όλοι μαζί, μια εκπαιδευτική εμπειρία  δυνατή κι ανεπανάληπτη και ταυτόχρονα βαθιά πολιτιστική και πλατιά  συνεργατική!!!

   Για τις απορίες σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Με τιμή,

Ο Διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου.

Το Πείραμα του Ερατοσθένη στο Σχολείο μας Read More »

4η συνάντηση Ομάδων Γονέων: «Υποστήριξη – Ενδυνάμωση»

Αγαπητοί γονείς,

Από τις πιο συχνές ανησυχίες που έχετε εσείς οι σύγχρονοι γονείς είναι η επαφή των παιδιών σας με την τεχνολογία. Κατά πόσο αυτή είναι επιβλαβής, πώς θα θέσετε όρια και τι μπορούν τα παιδιά μας να κερδίσουν εν τέλει.

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και είναι σχεδόν αδύνατον για ένα παιδί που μεγαλώνει στον δυτικό κόσμο να μην εκτεθεί σε κάποιο τεχνολογικό μέσο. Από το δημοτικό ήδη τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα υπολογιστών, τα οποία ενισχύουν τη χρήση του διαδικτύου. Καθώς μεγαλώνουν το διαδίκτυο γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών. Ακόμα και η κοινωνικοποίηση των εφήβων και μετέπειτα νέων, σε μεγάλο ποσοστό γίνεται μέσω της τεχνολογίας.

Αυτή η εξάπλωση της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς είναι κάτι που προβληματίζει όλους όσους ασχολούμαστε με το παιδί. Μέχρι πού όμως φτάνει η ωφέλεια και πότε ξεκινά ο «εθισμός»;

Απαντήσεις στα ερωτήματα θα δοθούν μέσα από τη συζήτηση που διοργανώνει το 2ο Δημοτικό  Σχολείο Νέας Μηχανιώνας την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 18:00, όπου θα πραγματοποιηθεί η 4η συνάντηση της Ομάδας Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Γονέων του Σχολείου μας.

 Το θέμα της συνάντησης είναι:

«Χρήση τεχνολογικών μέσων στην παιδική ηλικία: κίνητρα, κίνδυνοι, όρια και γονικός έλεγχος»

Ο εισηγητής της συνάντησης θα είναι ο Δημήτρης Θεοδωρίδης, Ψυχολόγος και Συστημικός Θεραπευτής και εξειδικευμένος στα θέματα των πάσης φύσεως εξαρτήσεων.

Στη συνάντηση θα προβλεφθεί χρόνος συζήτησης, ώστε να τεθούν ερωτήματα των γονιών, να διευκρινιστούν έννοιες και να προταθούν κατάλληλες συμπεριφορές.

Στη συνάντηση θα παραβρεθούν και θα συνομιλήσουν με γονείς και εκπαιδευτικούς οι Σχολικοί Σύμβουλοι κ. Γ. Χαλκιάς και κ. Π. Ευκαρπίδης.

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Ιωάννης Τουρλιδάκης

4η συνάντηση Ομάδων Γονέων: «Υποστήριξη – Ενδυνάμωση» Read More »

Αστρο-πάρτι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μηχανιώνας

Μια ιδιαίτερη μαγική βραδιά θα ζήσουν, όσοι αγαπούν την Αστρονομία και τους αρέσει να κοιτούν ψηλά, θαυμάζοντας το μεγαλείο του Σύμπαντος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου μετά τις 6 το βράδυ, στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μηχανιώνας. Συνδιοργανώνεται από το Σχολείο, το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων και τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης.

Τα μέλη του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας θα στήσουν από νωρίς τα τηλεσκόπιά τους και θα δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές και τους γονείς της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης που επιθυμούν να παρατηρήσουν τον ουρανό και να εξερευνήσουν το διάστημα, αγναντεύοντας την Σελήνη, τον Δία και τον Κρόνο. Θα προηγηθεί μία παρουσίαση από τα μέλη του Ομίλου για το «υπάρχει εκεί έξω». Θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απαντηθούν πολλά ερωτήματά σας.

Είσοδος ελεύθερη

Αστρο-πάρτι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μηχανιώνας Read More »

2η συνάντηση Ομάδων Γονέων: «Υποστήριξη – Ενδυνάμωση»

Αγαπητοί γονείς,

την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί η 2η συνάντηση της Ομάδας Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Γονέων του Σχολείου μας.

Στη συνάντηση θα παραβρεθούν και θα συνομιλήσουν με γονείς και εκπαιδευτικούς οι Σχολικοί Σύμβουλοι κ. Γ. Χαλκιάς και κ. Π. Ευκαρπίδης. Το θέμα της συνάντησης είναι:

«Δάσκαλε, πως μπορώ, ως γονέας, να βοηθήσω το παιδί μου στα μαθήματά του, στο σπίτι;»

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Ιωάννης Τουρλιδάκης

 

2η συνάντηση Ομάδων Γονέων: «Υποστήριξη – Ενδυνάμωση» Read More »

Εορτασμός της Επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Αγαπητοί γονείς, εν όψει του εορτασμού της επετείου Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, σας γνωστοποιούμε τα εξής: Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου και ώρα 08:30 π.μ. Την οργάνωση της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Ε΄ Τάξη. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί είναι οι δάσκαλοι των δύο τμημάτων Τσιακίρης Βασίλειος, Χαριτίδης Ηρακλής και η μουσικός του Σχολείου Γκιντίκα Ελευθερία. Οι μαθητές/τριες θα προσέλθουν κανονικά στο Σχολείο 15 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης και θα αποχωρήσουν μετά το τέλος της, που υπολογίζεται γύρω στις 09:45 π.μ. (Η αποχώρηση των μαθητών/τριών θα γίνει από τις δύο εισόδους της αυλής του Σχολείου. Παρακαλούμε τους γονείς να συνεννοηθούν με τα παιδιά τους για το σημείο συνάντησής τους με σκοπό την ομαλή αποχώρηση). Οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν μαζί με τους άλλους/ες μαθητές/τριες. Ως εκ τούτου, το Ολοήμερο και η Πρωινή Ζώνη δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥΡΛΙΔΑΚΗΣ
ΠΕ70

Εορτασμός της Επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου Read More »

Εορτασμός της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου

Αγαπητοί γονείς,

εν όψει του εορτασμού της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου, σας γνωστοποιούμε τα εξής:

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 11:30 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Νέας Μηχανιώνας.

Οι μαθητές/τριες θα προσέλθουν κανονικά στο Σχολείο 15 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης και θα σχολάσουν μετά το τέλος της, που υπολογίζεται γύρω στις 12:30 μ.μ.

Η Πρωινή Ζώνη και το Πρόγραμμα του Ολοήμερου δε θα λειτουργήσουν την  Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023.

Την ημέρα της Επετείου (Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023) η σημαία με τους παραστάτες θα προσέλθουν στον Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης στις 09:15, συνοδεία δύο εκπαιδευτικών.

Στις 09.30 θα πραγματοποιηθεί η έπαρση της Σημαίας. Η σημαιοφόρος και οι παραστάτες θα εκπροσωπήσουν το Σχολείο στην Δοξολογία εντός του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης στις 10:00 π.μ.

Οι υπόλοιποι/ες μαθητές/τριες των Ε΄ και Στ΄ τάξεων θα προσέλθουν στον προαύλιο χώρο του Ναού  στις 10:15 π.μ.

Μετά τη Δοξολογία θα ακολουθήσει:

  1. Επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στη μνήμη των πεσόντων στο Μνημείο Ηρώων
  2. Τήρηση ενός λεπτού σιγή
  3. Εθνικός Ύμνος

Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11.00΄.

Σημεία που πρέπει να προσέξετε:

Μετά την παρέλαση οι μαθητές αποχωρούν με ευθύνη των κηδεμόνων τους στο σημείο όπου τερματίζει η παρέλαση, στην διασταύρωση των οδών Πολυτεχνείου και 28ης Οκτωβρίου.

Ο Διευθυντής του Σχολείου

 Ιωάννης Τουρλιδάκης

Εορτασμός της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου Read More »

Πρόγραμμα: «Ομάδες – Υποστήριξη – Ενδυνάμωση γονέων»

Νέα Μηχανιώνα, Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες!

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι στο σχολείο μας πρόκειται να λειτουργήσει απογευματινό πρόγραμμα που έχει εσάς ως αποδέκτες.

Ο τίτλος του προγράμματος είναι: «Ομάδες γονέων – υποστήριξη – ενδυνάμωση».

Οι λόγοι που μας οδήγησαν στην οργάνωση του προγράμματος αυτού, μεταξύ άλλων,  είναι οι εξής:

  • η αναγνώριση της αναγκαιότητας να ενημερωθούν οι γονείς σε θέματα που αφορούν το ρόλο τους καθώς επίσης και το ρόλο του σχολείου στην εκπαίδευση/ διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους
  • η ανασφάλεια πολλών – ιδιαίτερα νέων γονέων – και η εκφρασμένη τους ανάγκη για ουσιαστική βοήθεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν με τα παιδιά τους
  • η κουλτούρα της εξωστρέφειας προς την κοινότητα που έχει αναπτύξει η σχολική μας μονάδα και
  • η ανάγκη συνεργασίας σχολείου και οικογένειας, για την αγωγή, την εκπαίδευση και την πρόοδο των παιδιών μας.

Η προσπάθεια αυτή είναι μια πρωτοβουλία του σχολείου, σε συνεργασία με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης, Γενικής και Ειδικής Αγωγής, που έχουν την παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας του σχολείου μας.

Το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται στο χώρο του σχολείου, μια φορά το μήνα (ανάλογα με τις ανάγκες που θα αναδειχθούν), τις απογευματινές ώρες. Έχουν προγραμματιστεί συνολικά έξι (6) συναντήσεις.

Η πρώτη εισαγωγική συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου, στις 18:00 η ώρα. Στη συνάντηση αυτή θα συζητήσουμε για το πλάνο της συνεργασίας μας και για τις θεματικές που θα αναπτύξουμε. Ανάλογα με τις θεματικές και το ενδιαφέρον της ανταπόκρισής σας,  θα υπάρχουν και ειδικοί προσκεκλημένοι ομιλητές.

Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όλους εσάς,  γονείς και κηδεμόνες των μαθητριών και των μαθητών του σχολείου μας,  ευελπιστώντας στην συνεργασία και στην παρουσία σας.

Παρακαλούμε πολύ να δηλώσετε τη συμμετοχή σας και τις θεματικές που σας ενδιαφέρουν στον παρακάτω σύνδεσμο, έως τις 30 Οκτωβρίου, 21:00 η ώρα.

https://forms.gle/DWtj4f91TG9y9tBDA

 

Με εκτίμηση

 

Ο Διευθυντής του σχολείου

Πρόγραμμα: «Ομάδες – Υποστήριξη – Ενδυνάμωση γονέων» Read More »

Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Αγαπητοί γονείς,

Στα πλαίσια της ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού το Σχολείο θα προβεί σε διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων.

Οι δραστηριότητες αυτές θα πραγματοποιηθούν εντός του σχολικού ωραρίου με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των μαθητών και μαθητριών του Σχολείου. Σκοπός τους είναι η προώθηση της δημιουργικότητας μέσω του αθλητισμού, η προαγωγή της υγείας και της ευεξίας και η ενθάρρυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης, αξίες που υποχώρησαν λόγω της τρέχουσας κρίσης της πανδημίας.

Καλό είναι τα παιδιά να έχουν μαζί τους και μία αλλαξιά ρούχων (φανελάκι, μπλουζάκι και κάλτσες).

Έτσι, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου θα αφιερώσουμε τις διδακτικές ώρες  του ωρολογίου προγράμματος στις παραπάνω εκδηλώσεις. Τις δύο πρώτες ώρες οι μαθητές θα συμμετέχουν εντός των τμημάτων σε δράσεις σχετικές με τα ιδεώδη του Αθλητισμού. Θα ακολουθήσει διάλειμμα και κατόπιν θα ξεκινήσουν πεζή με τη συνοδεία των υπεύθυνων των τμημάτων για το μικρό γήπεδο του Ποσειδώνα. Η μετεωρολογική πρόγνωση είναι ευνοϊκή για τέτοιου είδους δράσεις αλλά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες θα τροποποιήσουμε το παραπάνω πρόγραμμα των δράσεων.

Το ολοήμερο θα λειτουργήσει κανονικά.

Προκειμένου να συμμετάσχουν οι μαθητές / μαθήτριες στις δραστηριότητες οφείλετε να συμπληρώσετε την υπεύθυνη δήλωση που μοίρασαν σήμερα Τετάρτη οι δάσκαλοι / δασκάλες των τμημάτων και να την επιστρέψετε υπογεγραμμένη.

Ο διευθυντής του Σχολείου

Τουρλιδάκης Ιωάννης

Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού Read More »

Πρόσκληση σε Εκδήλωση της ΣΤ΄ Τάξης

Ο Διευθυντής, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του Σχολείου σας προσκαλούν την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023 και ώρα 7 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Νέας Μηχανιώνας σε εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

Αποχαιρετισμός των δασκάλων

Κάθε φορά που πρόκειται να αποχαιρετήσουμε μαθητές μας στην αποφοίτησή τους νιώθουμε τη χαρά και το άγχος που έχουν όλοι όσοι εργάστηκαν σε ένα ναυπηγείο για να χτίσουν ένα νέο σκαρί. Χαρούμενοι γιατί το νέο πλεούμενο θα ξεκινήσει το πρώτο του ταξίδι και καμαρώνουν γι’ αυτό. Όμως κι αγχωμένοι αν το φτιάξαν γερό και δυνατό να αντέχει σε δύσκολους καιρούς. Προσπαθούν μέχρι και την τελευταία στιγμή να το ολοκληρώσουν και να το στολίσουν.

Οι ευχές μας προσωπικά και όλων όσοι προσπάθησαν να κάνουν το καλύτερο για σας, θα σας συνοδεύουν για πάντα. Καλοτάξιδοι!

Ο δάσκαλοί σας

Χρυσόστομος Μιχαηλίδης (κ. Μάκης)

Γαζιώτης Γεώργιος (κ. Γιώργος)

Πρόσκληση σε Εκδήλωση της ΣΤ΄ Τάξης Read More »