Εικαστικά

Εκπαιδευτικός:
Σαλπιγκίδης Γεώργιος

Περιεχόμενα

watercolour, watercolor, art-2168706.jpg

Ο Ζωγράφος Vincent van Gogh

   Ο Vincent Van Gogh ήταν Ολλανδός ζωγράφος.

   Εν ζωή, το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης. Ωστόσο, μετά το θάνατό του, η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.

   Η επίδρασή του στα μεταγενέστερα κινήματα του εξπρεσιονισμού, του φωβισμού αλλά και εν γένει της αφηρημένης τέχνης, θεωρείται καταλυτική.

Πηγή: Wikipedia

Τα Ηλιοτρόπια

   Tα Ηλιοτρόπια είναι το θέμα δύο σειρών από πίνακες νεκρής φύσης του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ. Η προηγούμενη σειρά, που είχε γίνει στο Παρίσι το 1887 απεικονίζει λουλούδια που βρίσκονται στο έδαφος, ενώ η δεύτερη σειρά που δημιουργήθηκε ένα χρόνο αργότερα στην Αρλ δείχνει μπουκέτα ηλιοτρόπια σε ένα βάζο. Στο μυαλό του καλλιτέχνη και οι δύο σειρές συνδέονται με το όνομα του φίλου του Πωλ Γκωγκέν, ο οποίος απέκτησε δύο από τις εκδοχές του Παρισιού. Περίπου οκτώ μήνες αργότερα ο Βαν Γκογκ θέλοντας να καλωσορίσει και να εντυπωσιάσει τον Γκωγκέν και πάλι με Ηλιοτρόπια, τα ζωγράφισε ως μέρος του διάκοσμου για το δωμάτιο των ξένων στο Κίτρινο Σπίτι που ζούσε στην Αρλ και θα έμενε ο Γκωγκέν. Μετά την αναχώρηση του Γκωγκέν ο Βαν Γκογκ εμπνεύστηκε τις δύο σημαντικές εκδοχές σαν άκρα του τρίπτυχου Berceuse Triptych και τελικά τα συμπεριέλαβε στην (19η) Έκθεση Βρυξελλών του 1890.

Πηγή: Wikipedia

Ακολουθούν 7 εικόνες με ένα σύνολο από ενδιαφέρουσες ιδέες που είχαν τα παιδιά του τμήματος ΣΤ1 σχετικές με έργα του Vincent van Gogh.

Ηλιοτρόπιο 1
«Τώρα που ελπίζω πως θα ζήσω με τον Γκωγκέν σε ένα δικό μας στούντιο, θέλω να φτιάξω διακοσμήσεις για το στούντιο. Τίποτε άλλο από μεγάλα λουλούδια.»
Αρχική εικόνα
Ηλιοτρόπιο 1
«Τώρα που ελπίζω πως θα ζήσω με τον Γκωγκέν σε ένα δικό μας στούντιο, θέλω να φτιάξω διακοσμήσεις για το στούντιο. Τίποτε άλλο από μεγάλα λουλούδια.»
Αρχική εικόνα
Ηλιοτρόπιο 2
Οι πρώτοι πίνακες του Βαν Γκογκ είχαν περιεχόμενο "τίποτα άλλο από ηλιοτρόπια". Όμως, είχε ήδη συμπεριλάβει ηλιοτρόπια σε πίνακες με νεκρή φύση και σε τοπίο νωρίτερα.
Αρχική εικόνα
Ηλιοτρόπιο 3
Το γεγονός ότι είχε ήδη ζωγραφίσει τα Ηλιοτρόπια, έγινε γνωστό την άνοιξη του 1889.
Αρχική εικόνα
Ηλιοτρόπιο 4
Ο ζωγράφος Γκωγκέν αξίωσε μία από τις εκδοχές σε αντάλλαγμα για τις μελέτες που είχε αφήσει πίσω στην Αρλ φεύγοντας για το Παρίσι.
Αρχική εικόνα
Ηλιοτρόπιο 5
Ο Βαν Γκογκ αναστατωμένος απάντησε σε γράμμα του στον αδελφό του, ότι ο Γκωγκέν δεν είχε απολύτως κανένα δικαίωμα να αξιώνει κάτι τέτοιο
Αρχική εικόνα
Ηλιοτρόπιο 6
Οι πίνακές του με τα ηλιοτρόπια ζωγραφισμένα με διαφορετικές εκδοχές αποτυπώνουν την εμμονή του και αποτελούν ύμνο στο λουλούδι του καλοκαιριού και στα λιβάδια της νότιας Γαλλίας.
Αρχική εικόνα
Ηλιοτρόπιο 7
Αν υπάρχει ένας ζωγράφος που λάτρεψε τα ηλιοτρόπια και γενικότερα το κίτρινο χρώμα, δεν μπορεί να είναι κανένας άλλος εκτός από τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ.
Αρχική εικόνα
Previous slide
Next slide

Κάνω το άλλο μισό...

Μαθαίνοντας την αναλογία και την προσωπογραφία. Πορτρέτα με μολύβι.

   Το άλλο μας μισό ή η αδελφή ψυχή μας ήταν μια ιδέα του Πλάτωνα. Μας έβλεπαν, λέει, οι θεοί να είμαστε τόσο δυνατοί ενωμένοι με το άλλο μας μισό, που φοβήθηκαν ότι θα τους κατατροπώσουμε. Έτσι ο Δίας έκανε εκεί τα δικά του, μας πετσόκοψε, κι από τότε σαν ψυχές αναζητούμε το άλλο μας μισό.

   Τα παιδιά επιχείρησαν να απεικονίσουν το άλλο μισό. Τους δόθηκε το μισό μιας εικόνας και τους ζητήθηκε να πλάσουν με τη φαντασία τους το άλλο. Δείτε τα  ενδιαφέροντα αποτελέσματα στις παρακάτω εικόνες…