Μάρτιος 2022

Εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 2022

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς,

εν όψει του εορτασμού της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, σας γνωστοποιούμε τα εξής:

   Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022 εντός των τμημάτων.

   Οι μαθητές / μαθήτριες θα προσέλθουν κανονικά στο Σχολείο όπως ισχύει μέχρι σήμερα, στις προκαθορισμένες ώρες και εισόδους και θα σχολάσουν ως εξής:

Α΄ και Γ΄ Τάξεις: 09:30

Β΄ και Ε΄ Τάξεις: 09:40

Δ΄και ΣΤ΄ Τάξεις: 09:45

Οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν μαζί με τους άλλους/ες μαθητές/τριες. Ως εκ τούτου, το ολοήμερο δεν θα λειτουργήσει την Πέμπτη 24 Μαρτίου.

   Η παράδοση της σημαίας από τον Διευθυντή του Σχολείου στον/στη σημαιοφόρο θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των
μαθητών/τριών, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων την ημέρα της Επετείου της 25ης Μαρτίου

   Την ημέρα της Επετείου (Παρασκευή 25 Μαρτίου 2021) η σημαία με τους παραστάτες θα προσέλθει στον Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης στις 09:15, συνοδεία των εκπαιδευτικών Τριανταφύλλου Κωνσταντίνας και Παπακώστα Ευφροσύνης.

   Στις 09.30 θα πραγματοποιηθεί η έπαρση της Σημαίας.

   Οι υπόλοιπες μαθήτριες και μαθητές της Ε΄ και Στ΄θα προσέλθουν στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης στις 10:00 π.μ.

   Στις 10.00 θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης.

Μετά τη Δοξολογία θα ακολουθήσει:

   Επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στη μνήμη των πεσόντων στο Μνημείο Ηρώων.

  • Τήρηση ενός λεπτού σιγή.
  • Εθνικός Ύμνος
  • Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11.00΄.

Σημεία που πρέπει να προσέξετε:

  • Μετά την παρέλαση οι μαθητές αποχωρούν με ευθύνη των κηδεμόνων τους.
  • Επισημαίνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας (υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, κλπ).
  • Ειδικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της Παρασκευής 25ης Μαρτίου, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.
       Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι.
       Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους

Τελετάρχης για την Κοινότητα Ν. Μηχανιώνας και υπεύθυνος συντονιστής για τις Κοινότητες Ν. Μηχανιώνας, Αγγελοχωρίου και Ν. Κερασιάς έχει οριστεί ο κ. Γεώργιος Μπαλασάς.

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Τσιακίρης Βασίλης

Εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 2022 Read More »

Εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2022-23

Τι είναι τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Έχουν εκπαιδευτικούς με αυξημένα τυπικά προσόντα και διδακτική εμπειρία και η εισαγωγή του μαθητικού δυναμικού στην πρώτη τάξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Α’ Γυμνασίου) σε αυτές τις σχολικές μονάδες, γίνεται μέσω εξετάσεων που διενεργούνται κάθε έτος (20 – 25 Ιουνίου), υπό την εποπτεία της ΔΕΠΠΣ (Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων & Πειραματικών Σχολείων).  Η επιλογή των μαθητών και μαθητριών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη (Α΄ τάξη Γυμνασίου) και μόνο, ενώ η σχολική πορεία των μαθητών και μαθητριών από το Γυμνάσιο στο Λύκειο των σχολείων αυτών υπόκειται μόνο στις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις. Η πλήρωση τυχόν κενών θέσεων στα Πρότυπα Σχολεία στις λοιπές τάξεις πλην της εισαγωγικής γίνεται με την ίδια διαδικασία με την οποία επιλέχθηκαν αρχικά οι μαθητές που φοιτούν στην ίδια τάξη. Την ευθύνη για αυτή τη συμπληρωματική διαδικασία έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου στο οποίο έχουν προκύψει οι κενές θέσεις.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τα Πειραματικά σχολεία είναι σχολικές μονάδες που ανήκουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), όπου δοκιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών και ωρολόγια προγράμματα, διδακτικά εργαλεία, σχολικά εγχειρίδια και άλλο εκπαιδευτικό υλικό, διδακτικές μέθοδοι, τρόποι διοίκησης και λειτουργίας της σχολικής μονάδας. 

Οι πιλοτικές αυτές εφαρμογές σχεδιάζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από γνώμη του Ι.Ε.Π., των Πανεπιστημίων ή των ερευνητικών κέντρων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, καθώς και από τη Δ.Ε.Π.Π.Σ. ή τις ίδιες τις σχολικές μονάδες με στόχο τη συναγωγή συμπερασμάτων αξιοποιήσιμων για τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής. 

Οι εκπαιδευτικοί αυτών των σχολείων διαθέτουν αυξημένα τυπικά προσόντα και κυρίως την κατάλληλη επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση και διδακτική εμπειρία, ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις πιλοτικές εφαρμογές, να συμβάλουν στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων τους και να προσφέρουν την απαραίτητη ανατροφοδότηση για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού σχεδιασμού.

Η εισαγωγή των μαθητών στα Πειραματικά Σχολεία γίνεται μέσω κλήρωσης, ώστε να εξασφαλίζονται οι βασικές προϋποθέσεις ενός κατά το δυνατόν τυχαίου δείγματος, απαραίτητη προϋπόθεση για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Σε κάθε περίπτωση η κλήρωση των μαθητών και μαθητριών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη και μόνο, ενώ για τη μετάβαση από το σχολείο της μίας βαθμίδας στο σχολείο της επόμενης βαθμίδας εκπαίδευσης με το οποίο συνδέεται, εφόσον αυτό υπάρχει, δεν διενεργείται επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης μαθητών και μαθητριών διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση τυχόν κενών θέσεων που προκύψουν στην επόμενη τάξη της ίδιας ή της επόμενης βαθμίδας, στην περίπτωση που το σχολείο είναι συνδεδεμένο με σχολείο επόμενης βαθμίδας.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική εγκύκλιο:

Εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2022-23 Read More »

Κρούσμα COVID στο Γ1

Αγαπητοί γονείς,
σας ανακοινώνω πως υπάρχει ένα κρούσμα στο τμήμα Γ1. Τα παιδιά του τμήματος οφείλουν να διενεργήσουν σήμερα Τετάρτη 09/03/2022 Rapid Test.

   Στη συνέχεια του άρθρου θα βρείτε μία κατάσταση με τον πενθήμερο διαγνωστικό έλεγχο. Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε το εξής: Όταν βλέπουμε ένα test (self ή rapid) στην στήλη της ημέρας στον συγκεκριμένο πίνακα, αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά εκείνη την ημέρα οφείλουν να έρθουν στο σχολείο με την βεβαίωση του παραπάνω test. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι ο έλεγχος πρέπει να έχει προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα, ή το αργότερο το πρωί της ημέρας κατά την οποία το παιδί θα προσέλθει στο μάθημα. Έτσι, προκειμένου να διαφυλαχτεί η υγεία της σχολικής κοινότητας, οι μαθητές και μαθήτριες οφείλουν να έλθουν το πρωί της Πέμπτης 10/03/2022 με όλες τις βεβαιώσεις των προγραμματιζόμενων ελέγχων. Επίσης, αν κάποιο παιδί λείψει από το μάθημα κάποια ημέρα, τότε είναι υποχρεωμένο την πρώτη ημέρα παρουσίας στο σχολείο να φέρει μαζί του όλες τις βεβαιώσεις διαγνωστικών ελέγχων των προηγουμένων ημερών κατά τις οποίες δεν είχε φυσική παρουσία στο μάθημα.
   Ο Διευθυντής έχει εκδώσει για τα παιδιά βεβαιώσεις φοίτησης τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μεταβείτε το Κέντρο Υγείας και να προβείτε στον εν λόγω έλεγχο χωρίς να χρεωθείτε. Οι βεβαιώσεις αυτές ισχύουν για τους δύο διαγνωστικούς ελέγχους που θα γίνουν σήμερα Τετάρτη 9/3/2022 και την Κυριακή 13/03/2022.
    Το Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας δέχεται μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων κάθε μέρα (και Σαββατοκύριακα) και ώρες 12:00 έως 15:00. Φυσικά, όσοι γονείς επιλέξουν να διενεργήσουν σήμερα τα Rapid Test σε ιδιωτικό εργαστήριο ή φαρμακείο με δική τους χρέωση, μπορούν να το πράξουν.
   Να σας υπενθυμίσουμε ότι το Κέντρο Υγείας δεν προβαίνει σε δήλωση των Rapid Test. Αυτό σημαίνει ότι αυτό οφείλετε να το πράξετε εσείς ως κηδεμόνες των παιδιών. Τη διεύθυνση για την παραπάνω δήλωση μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ. Όσοι γονείς δεν μπορείτε να δηλώσετε το rapid test στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, μπορείτε να το δηλώσετε χειρόγραφα (θα βρείτε έντυπο πάλι την ιστοσελίδα του Σχολείου τη θέση Χρήσιμες συνδέσεις -> Έντυπα)

   Επίσης το Σχολείο θα παραδώσει στα παιδιά τα self test που απαιτούνται για τον διαγνωστικό έλεγχο των επόμενων ημερών. Οι εμβολιασθέντες και οι νοσήσαντες μαθητές δεν υποχρεούνται στην διενέργεια Rapid Test. Οφείλουν όμως να διενεργούν κανονικά όλα τα Self Test, τα οποία πρέπει να δηλώνονται στην σελίδα Edupass.gov.gr

Εύχομαι καλή ανάρρωση και υγεία σε όλους.

Ο Διευθυντής του Σχολείου
Τσιακίρης Βασίλης

Κρούσμα COVID στο Γ1 Read More »

Εγγραφές μαθητών για το Σχολικό Έτος 2022-23

Α. Εγγραφές μαθητών στην Α΄ Τάξη

   Οι αιτήσεις για την εγγραφή των μαθητών/τριών του φοιτούν για πρώτη φορά στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου, για το σχολικό έτος 2022-2023, θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 20 Μαρτίου 2022. Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή/τριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
   Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 στην Α’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες που γεννήθηκαν από 1-1-2016 έως και 31-12-2016.

Β. Δικαιολογητικά εγγραφών

   Για την εγγραφή των μαθητών που φοιτούν για πρώτη φορά στην Α’ Τάξη του δημοτικού σχολείου εφαρμόζεται η ακόλουθη διαδικασία:

α) από την 1η έως τις 20 Μαρτίου του τρέχοντος σχολικού έτους οι γονείς / κηδεμόνες υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις εγγραφής στο δημοτικό σχολείο που ανήκουν σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας, προσκομίζοντας:

α) βεβαίωση φοίτησης από το Νηπιαγωγείο. Μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του «Πιστοποιητικού φοίτησης», το νηπιαγωγείο εκδίδει «Βεβαίωση Φοίτησης» η οποία θα προσκομιστεί από τον γονέα ή τον κηδεμόνα του/της μαθητή/τριας για την εγγραφή του/της στο δημοτικό. Το Πιστοποιητικό Φοίτησης στο νηπιαγωγείο εκδίδεται με τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων (15 Ιουνίου 2022) και διαβιβάζεται αυτεπάγγελτα από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο εγγραφής του/της μαθητή/τριας.

β) αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο προκύπτει η διεύθυνση κατοικίας τους μαθητή. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε το κατά πόσον ανήκετε στην Σχολική Περιφέρεια του 2ου Δημοτικού Σχολείου λαμβάνοντας το αντίστοιχο έγγραφο πατώντας εδώ.

γ) το Ατομικό Δελτίο Υγείας μαθητή και

δ) το Βιβλιάριο Εμβολίων του/της μαθητή/τριας, ή άλλο στοιχείο, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

ε) Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας. Διευκρινίζεται ότι για την εγγραφή των μαθητών/τριών στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας δεν απαιτείται η προσκόμιση του Πιστοποιητικού Γέννησης από τους γονείς αλλά αναζητείται από τις σχολικές μονάδες μέσω του Πληροφορικού Συστήματος myschool.

Στην περίπτωση μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι γονείς/κηδεμόνες συνυποβάλλουν γνωμάτευση από Κ.Ε.Σ.Υ. ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη δημόσια αρμόδια υπηρεσία, χωρίς αυτή να αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής. Αιτήσεις εγγραφής δύνανται να υποβάλλουν και γονείς που διαμένουν εκτός σχολικής περιφέρειας, εφόσον στο σχολείο φοιτούν ήδη αδέλφια του προς εγγραφή μαθητή.

Γ. Εγγραφές στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα και στο τμήμα Πρωινής Ζώνης

   α. Προϋποθέσεις εγγραφής μαθητών/τριών στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα
   Οι μαθητές/τριες εγγράφονται στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα κατόπιν σχετικής αίτησης-δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους. Οι Διευθυντές/τριες και οι Προϊστάμενοι/ες των Δημοτικών Σχολείων κάνουν δεκτές όλες ανεξαιρέτως τις αιτήσεις των γονέων/κηδεμόνων για φοίτηση των μαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, χωρίς προϋποθέσεις.

   Οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης, μπορούν να εγγράφονται στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα κατόπιν σχετικής αίτησης-δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους συμπληρώνοντας σχετικό έντυπο, το οποίο θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Σχολείου (Αρχική -> Χρήσιμοι Σύνδεσμοι -> Έντυπα)
   Ενδιάμεση αποχώρηση των μαθητών/τριών μπορεί να γίνεται μετά το τέλος της 2ης ώρας του Προαιρετικού Ολοήμερου Προγράμματος ( 15:00), εφόσον κατατεθεί σχετική ενυπόγραφη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων τους.

   β. Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών/τριών στο τμήμα Πρωινής Ζώνης (7:00-8:00):
Στο τμήμα αυτό δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές/τριες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι/ες και φοιτούν στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Οι εγγραφές στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μηχανιώνας θα πραγματοποιούνται μεταξύ 11:30 – 13:30 με ραντεβού αφού πρώτα καλέσετε στο 2392031238.

Τα δικαιολογητικά εγγραφής μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά αφού πρώτα τα υπογράψετε, τα σαρώσετε και τα αποστείλετε στο email του Σχολείου:  2dimnmic@sch.gr με θέμα: Εγγραφή μαθητή/τριας στην Α΄Δημοτικού.

Τα απαραίτητα έγραφα που αναφέρονται παραπάνω μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα του Σχολείου και συγκεκριμένα από το μενού επιλέγετε:

Αρχική Σελίδα -> Χρήσιμοι Σύνδεσμοι -> Έντυπα.

Εγγραφές μαθητών για το Σχολικό Έτος 2022-23 Read More »