Μάρτιος 2024

5η συνάντηση Ομάδων Γονέων: «Υποστήριξη – Ενδυνάμωση»

Αγαπητοί γονείς,
σας καλούμε στο νέο μας ραντεβού όπου θα έχουμε την ευκαιρία να παραθέσουμε σκέψεις και προβληματισμούς για τι άλλο; τα παιδιά μας…

   Γιατί καλούμε εσάς τους γονείς στο Σχολείο; Τι δουλειά έχετε εσείς σ’ αυτό; Δεν είναι το Σχολείο για τους μαθητές;

   Και όμως… Όπως είπε επιγραμματικά ο Βίλχελμ Μπους (Γερμανός παιδαγωγός, στις αρχές του 20ου αιώνα), «είναι εύκολο να γίνεις γονιός, αλλά είναι δύσκολο να είσαι γονιός». Αν δεχτούμε αυτή τη βασική αλήθεια, πρέπει να δεχτούμε και τη συνέπειά της: για να είσαι γονιός πρέπει να μάθεις πώς. Εξάλλου το ίδιο νιώθουμε να συμβαίνει και με μας τους δασκάλους: μέσα από την εμπειρία και την επιμόρφωσή μας προσπαθούμε να κατανοήσουμε και να εξοικειωθούμε με την δημοκρατική ανατροφή των παιδιών μας – δηλαδή τον αμοιβαίο σεβασμό των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών μας.

   Αυτή η πορεία έχει πολλά εμπόδια, τα οποία όμως θέλουμε να σας δείξουμε ότι δεν είναι ανυπέρβλητα. Οφείλουμε μέσα από την συνεύρεσή μας να σας αναδείξουμε ό,τι εμείς οι εκπαιδευτικοί εντοπίζουμε και να μας δώσετε την ευκαιρία να βρούμε κοινές λύσεις, γιατί αυτές θα βρεθούν με την συνεισφορά όλων των πλευρών, δηλαδή Σχολείου και Οικογένειας.

    Αυτές τις σκέψεις προσπαθεί να ενσωματώσει ο τίτλος της νέας μας συνάντησης:

«Είναι μια φάση ή… Σκέψεις και προβληματισμοί για αυτά που εγώ ο γονέας πρέπει να γνωρίζω σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του παιδιού μου»

   Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας την Τετάρτη 27 Μαρτίου και ώρα 6 μ.μ.
Οι εισηγητές εκπαιδευτικοί
Φαλακίδου Μαρία
Ξανθόπουλος Ναθαναήλ
Τσιακίρης Βασίλης

5η συνάντηση Ομάδων Γονέων: «Υποστήριξη – Ενδυνάμωση» Read More »

Το Πείραμα του Ερατοσθένη στο Σχολείο μας

Σας καλωσορίζουμε και φέτος στην πανελλήνια δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης – 2024»!

   Η Εαρινή Ισημερία, που  σηματοδοτεί την αρχή της Άνοιξης, έφτασε!

   Η δράση  μας θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και, για άλλη μια φορά, θα δώσει την ευκαιρία στους μαθητές του Σχολείου μας, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου.

   Βασικός στόχος μας είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η υποστήριξη της ενεργού συμμετοχής μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

   Η φετινή δράση (έγκριση με αρ. πρωτ. 26911/ΓΔ4/09-03-2023)  διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων  Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) και αποτελεί συνέχεια εκείνης που διοργανώθηκε κατά το σχολικό έτος 2018-2019 (έγκριση με αρ. πρωτ. 158982/Δ7/25-09-2018), στην οποία συμμετείχαν τα Ε.Κ.Φ.Ε. Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Θεσπρωτίας, Κω και Αργολίδας.

   Για την καλύτερη οργάνωση, δημιουργήθηκε  ένας ψηφιακός χώρος φιλοξενίας του υλικού,   με συγκεντρωμένα και διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή:

 οδηγίες – συμβουλές για την εκτέλεση της μέτρησης, φύλλα εργασίας, παρουσιάσεις, βίντεο κ.ά.

   Τη σελίδα μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα του Σχολείου (Αρχική -> Δραστηριότητες -> Δράσεις του Σχολείου).

   Πληροφορίες για το πείραμα, υποστηρικτικό υλικό, φωτογραφίες από προηγούμενες δράσεις κ.τ.λ. θα βρείτε και στις ιστοσελίδες:

ΠΑΝΕΚΦΕ: https://panekfe.gr/eratosthenes/

Κανάλι της δράσης στο YouTube: https://www.youtube.com/@user-tv5ix4ny7h

   Ελπίζουμε και φέτος πως θα βιώσουμε, όντας στις σχολικές αυλές μας και ταυτόχρονα όντας όλοι μαζί, μια εκπαιδευτική εμπειρία  δυνατή κι ανεπανάληπτη και ταυτόχρονα βαθιά πολιτιστική και πλατιά  συνεργατική!!!

   Για τις απορίες σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Με τιμή,

Ο Διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου.

Το Πείραμα του Ερατοσθένη στο Σχολείο μας Read More »