Τα νέα μας
Περιεχόμενα
Διαμόρφωση σχολικού κήπου








Το Πείραμα του Ερατοσθένη
Για ακόμη μια χρονιά το Σχολείο μας πραγματοποίησε την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της περιφέρειας και της ακτίνας της Γης. Πατήστε στον τίτλο για να δείτε λεπτομέρειες.
Καλλωπισμός του Σχολείου

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε την προσπάθεια για ανακαίνιση του περιβάλλοντος του Σχολείου να προχωρά. Έτσι, η παράσταση του Ρομέρο Μπρίτο (Romero Britto) που είχε ζωγραφιστεί στο παρελθόν στον νότιο τοίχο του κτιρίου έχει ολοκληρωθεί. Αυτή και άλλες δύο παραστάσεις ομορφαίνουν το περιβάλλον του Σχολείου και προσθέτουν πολιτισμική αξία σ΄ αυτό.
Παράλληλα προχωρά η ανακαίνιση του περιβάλλοντος χώρου του Ισογείου από τον δάσκαλο των Εικαστικών κ. Γιώργο και της ανακαίνισης των γραφικών παραστάσεων της Πάνω Αυλής από τους γυμναστές μας κ. Μούζη και κ. Κωνσταντίνα.
Πιστεύουμε ότι όταν ολοκληρωθούν όλες οι ιδέες του Συλλόγου Διδασκόντων θα αποζημιωθούν όλες οι προσπάθειες και οι κόποι των ανθρώπων (εκπαιδευτικών και γονέων) που εργάζονται για την εκπλήρωσή τους.
Ελαιοχρωματισμός του Σχολείου
Ο ρόλος του περιβάλλοντος χώρου και η σημασία του στη διαδικασία ανάπτυξης του ατόμου σήμερα είναι ευρύτερα αποδεκτός. Μέσα στον χώρο που τον περιβάλλει, το παιδί διαμορφώνει τη ζωή του και δεν αποτελεί απλά το κατάλυμά του, αλλά και το πεδίο δράσης του. Στα πλαίσια του περιβάλλοντος χώρου, τα παιδιά οργανώνουν την καθημερινή τους ζωή, αποκτούν κοινωνικές και πολιτισμικές αξίες και έρχονται σε επαφή με τον τρόπο ζωής και σκέψης άλλων ανθρώπων. Πρόκειται για μια σχέση δυναμική.
Με τις παραπάνω αρχές στο μυαλό μας, ξεκινήσαμε λοιπόν μια προσπάθεια για τον ελαιοχρωματισμό και καλλωπισμό του εσωτερικού όπως και του αύλειου χώρου του Σχολείου. Στόχος μας είναι να ανασχεδιάσουμε με πρακτικό και συμβολικό τρόπο το χώρο στον οποίο τα παιδιά μας περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους. Γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούμε με τον τρόπο αυτό να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν μια θετική και ασφαλή αίσθηση του εαυτού τους σχετικά με το χώρο που τα περιβάλλει και να μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους.
Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να αποκτήσετε μια πρώτη εντύπωση από την προσπάθεια που γίνεται. Ελπίζουμε να σταθείτε αρωγοί στην προσπάθειά μας αυτή.
Ο Διευθυντής και το διδακτικό προσωπικό του Σχολείου
Κατασκευή νέου γηπέδου βόλεϊ
Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου γηπέδου βόλεϊ / τένις / μίνι χάντμπολ του σχολείου μας και από σήμερα 4 Απριλίου 2022 είναι έτοιμο για χρήση από τους μαθητές του σχολείου μας. Το νέο μας γήπεδο βρίσκεται στην κάτω αυλή. Στην πάνω αυλή παραμένει το γήπεδο μπάσκετ / ποδοσφαίρου. Το νέο γήπεδο είναι υπερσύγχρονο, τηρεί τις ολυμπιακές προδιαγραφές των γηπέδων βόλεϊ ώστε να καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες μας.
Η κατασκευή του νέου γηπέδου αποτελεί μέρος μιας διαρκούς προσπάθειας που καταβάλλουν οι διευθύνσεις του Σχολείου σε συνεργασία με τον Δήμο Θερμαϊκού. Αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Λαζαρίδη Γιώργο αλλά και ιδιαίτερα τον προηγούμενο Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Φάνη Καρύδα, καθώς η κατασκευή του γηπέδου αποτελούσε μία παλαιότερη δέσμευσή του προς το Σχολείο.
Ο Διευθυντής και το διδακτικό προσωπικό του Σχολείου
Εφαρμογή του «Πειράματος του Ερατοσθένη» στο Σχολείο μας
Την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 οι μαθητές της ΣΤ τάξης συμμετείχαν στη δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ)
Η δράση έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη.
Βασικός στόχος της δράσης ήταν η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.
Ιστορικό της Δράσης
Η εαρινή ισημερία τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 σηματοδοτούσε την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρισκόταν κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας ήταν περίπου ίση με της νύχτας.
Ο Ερατοσθένης (3ος π.Χ. αιώνας) ήταν Διευθυντής της μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, όπου σε έναν πάπυρο διάβασε ότι το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο), στα νότια όρια της πόλης Συήνη (Ασσουάν), οι κατακόρυφοι στύλοι δεν ρίχνουν καθόλου σκιά και ο Ήλιος καθρεφτίζεται ακριβώς στον πυθμένα ενός πηγαδιού (δηλαδή, βρίσκεται στο Ζενίθ του τόπου). Ως επιστήμονας, λοιπόν, ο Ερατοσθένης διερωτήθηκε, εάν συμβαίνει το ίδιο ταυτόχρονα και σε μια άλλη πόλη πχ. στην Αλεξάνδρεια. Όμως στην Αλεξάνδρεια, κατά την ίδια μέρα και ώρα, οι κατακόρυφοι στύλοι έριχναν σκιά.
Αν η Γη ήταν επίπεδη, οι κατακόρυφοι στύλοι στις δυο πόλεις θα ήταν παράλληλοι και θα έπρεπε και οι δυο να ρίχνουν σκιά. Αφού, λοιπόν, αυτό δεν είναι αλήθεια, τι μπορεί να συμβαίνει; Την απάντηση έδωσε ο Ερατοσθένης υποστηρίζοντας ότι η επιφάνεια της Γης δεν είναι επίπεδη αλλά σφαιρική. Αυτό το συμπέρασμα είναι, προφανώς, θεμελιώδους σημασίας και επιπλέον επέτρεψε στον Ερατοσθένη να προσδιορίσει την ακτίνα και το μήκος της περιφέρειάς της Γης. Πραγματικά, από το μήκος της σκιάς υπολογίζεται αμέσως η διαφορά των γεωγραφικών πλατών των δύο πόλεων, ίση περίπου με 7 μοίρες. Επειδή η απόσταση των δύο πόλεων ήταν γνωστή από αφηγήσεις βηματιστών και ίση περίπου με 800 Km (φημολογείται ότι ο Ερατοσθένης μίσθωσε βηματιστές για τη μέτρησή της), η περιφέρεια της Γης υπολογίστηκε ίση με 40000 Km.
Αυτή είναι η σωστή απάντηση και ο Ερατοσθένης την έδωσε χρησιμοποιώντας ως μόνα εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και επινοητικότητα. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου πριν από 2,5 χιλιετίες. Άρα, ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μέτρησε τις διαστάσεις του πλανήτη Γη, γι’ αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.
Οι μαθητές του σχολείου μας με βάση τις οδηγίες του πειράματος που τους δόθηκαν έκαναν τις καθορισμένες μετρήσεις και στη συνέχεια τους απαραίτητους υπολογισμούς. Το αποτέλεσμα που έβγαλαν τελικά είναι πολύ κοντά στην πραγματική τιμή της περιφέρειας της Γης στον Ισημερινό, με ελάχιστη απόκλιση.
Πέταγμα χαρταετού
Την Παρασκευή, μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων οι μαθητές του Σχολείου μας επισκεφτήκαμε το γήπεδο του Α.Ο. Ποσειδώνα όπου τηρήσαμε το έθιμο του χαρταετού. Παρόλο που ο φίλος άνεμος δεν βοήθησε αρκετά, εμείς προσπαθήσαμε… Σημασία είχε ότι… το διασκεδάσαμε!
Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του γημέδου για την παραχώρηση του γηπέδου.







Βοήθεια στο Χαμόγελο του Παιδιού
Δευτέρα 1/11/2021
Ο Διευθυντής του Σχολείου παρέδωσε τρόφιμα και είδη καθαριότητας στον υπεύθυνο του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην περιοχή «Φοίνικας» της Θεσσαλονίκης κ. Γιώργο, ο οποίος μας ευχαρίστησε για την προσφορά μας.
Ο κ. Γιώργος μας ενημέρωσε για τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οργάνωση.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους γονείς των μαθητών που προσέφεραν τα παραπάνω είδη. Τις ίδιες ευχαριστίες απευθύνουμε και ο Σύλλογος Διδασκόντων προς τους γονείς για την βοήθεια που προσφέρουν σε όλους τους τομείς, υπενθυμίζοντας την αξία που έχει ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη για την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων.
Οι παραπάνω δράσεις μας δίνουν την ευκαιρία να θυμηθούμε ότι κι εμείς αποτελούμε μέλη μιας τέτοιας τοπικής κοινότητας.
Εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων
Ο Διευθυντής
Τσιακίρης Βασίλης
Πτώση δέντρου λόγω της κακοκαιρίας
Παρασκευή. 16/10/2021
Η κακοκαιρία «Μπάλος» δεν άφησε ανηπερέαστο το Σχολείο μας. Το προηγούμενο βράδυ οι άνεμοι που φύσηξαν στην περιοχή μας έσπασαν ένα μεγάλο κλαδί ενός από τα δύο αγαπημένα δέντρα που στολίζουν την αυλή του Σχολείου μας.




Ο Διευθυντής του Σχολείου κάλεσε την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου και οι εργάτες ήρθαν αμέσως και απελευθέρωσαν την αυλή μας από τα πεσμένα κλαδιά. Τους ευχαριστούμε!