Νοέμβριος 2022

Πρόσκληση σε ημερίδα

Στα πλαίσια της επικοινωνίας και συνεργασίας του σχολείου με την οικογένεια, ο Διευθυντής Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, κ. Ευάγγελος Κελεσίδης απευθύνει πρόσκληση προς τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών σχολικών μονάδων αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης  για συμμετοχή και παρακολούθηση ημερίδας με θέμα : 

«Το παιδί μου μεγαλώνει… μια πρόκληση για την οικογένεια και το σχολείο»

Ομιλίες: 

  • Στιγμιότυπα από τη σχολική ζωή των παιδιών. Αρκούν οι καλές προθέσεις;
    Ευάγγελος Κελεσίδης, Διδάκτορας Επιστημών της Αγωγής, Καθηγητής-Σύμβουλος στο ΕΑΠ, συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων, Διευθυντής Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης και 
  • Ευτυχισμένα παιδιά: Μύθος ή πραγματικότητα;
    Ιάκωβος Θ.  Μαρτίδης, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής-οικογενειακός σύμβουλος και συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ άλλων: ΠΛΑΘΟΝΤΑΣ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ, που αναλύει 24 καίρια θέματα που αφορούν στις σχέσεις γονιών-παιδιών και του βιβλίου ΤΟ ΜΗΛΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΛΙΑ, που πραγματεύεται 24 θέματα σχέσεων γονιών-παιδιών που αφορούν το ευ ζην.

   Συντονίζει η κα Παπαϊωάννου Θάνια, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της  Δ/νσης Π.Ε. Αν. Θεσσαλονίκης.

   Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση.

   Οι ημερομηνίες διεξαγωγής της ημερίδας είναι οι εξής:

  • 5 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα Δευτέρα και ώρα 6 μ.μ. – 8 μ.μ στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου ΝΟΗΣΙΣ (6ο χλμ της οδού Θεσσαλονίκης – Θέρμης, Θέρμη, 570 01) για τα σχολεία των Δήμων Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς και Πυλαίας-Χορτιάτη και 
  • 9 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα Παρασκευή και ώρα 6 μ.μ. – 8 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας της Δ’ Δημοτικής Κοινότητας (Κλεάνθους 57, Θεσσαλονίκη, 544 53) για τα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

   Η Διεύθυνση Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης καλεί όσους γονείς  επιθυμούν να παραστούν δια ζώσης στην ημερίδα, να δηλώσουν συμμετοχή στη σχολική μονάδα που φοιτά το παιδί τους έως τις 30/11/2022. Να σημειωθεί ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πρόσκληση σε ημερίδα Read More »

Εκπαιδευτική επίσκεψη (θεατρική παράσταση)

   Την Παρασκευή 25/11/2022 το Σχολείο θα επισκεφτεί το Βασιλικό Θέατρο, όπου οι μαθητές και μαθήτριες θα παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση «ο Γκάρης, το μιούζικαλ». Την παράσταση επιμελείται η Η Παιδική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος .

   Η παράσταση αφορά την  ιστορία ενός γαϊδάρου, που με την ανέλπιστη ικανότητά του να πετάει θα παρασύρει τα παιδιά σε συναρπαστικές περιπέτειες και θα ανατρέψει την αναμενόμενη απάντηση του λαϊκού παιχνιδιού (αλλά και του ρητορικού ερωτήματος), «πετάει ο γάιδαρος;».

   Η Τασούλα, μια δυναμική δημοσιογράφος, καλείται να γράψει ένα άρθρο για τον Σούπερμαν. Εκείνη όμως, μέσα σε έναν οίστρο δημιουργικότητας και έρευνας, αρχίζει να αναρωτιέται  το πώς εδραιώθηκε η κακή φήμη των γαϊδάρων. Έτσι ξεκινά μια αναζήτηση για να εντοπίσει πού βασίζονται αυτές οι προκαταλήψεις και πώς μπορούμε να δούμε τα τόσο ιδιαίτερα και καλοσυνάτα ζώα αυτά αλλιώς.

   Ο Γκάρης είναι ένας γάιδαρος που κάποια στιγμή συνειδητοποιεί ότι μπορεί να πετάξει. Η υπερδύναμή του ενεργοποιείται όμως μόνο μέσω της ενσυναίσθησης: αφουγκράζεται και νιώθει τον πόνο των άλλων και στο τέλος τους βοηθά – με κριτήριο πάντοτε το καλό και το δίκαιο. Ο Γκάρης θα μεταφέρει τα παιδιά στον κόσμο της φαντασίας, κάνοντάς τα να αγαπήσουν έναν «δικό μας» σούπερ ήρωα: το ταλαιπωρημένο ανά τους αιώνες γαϊδουράκι της ελληνικής υπαίθρου. Κι είναι αυτό, το παρεξηγημένο στη λαϊκή μας παράδοση αλλά και στη γλώσσα μας, ζώο, που καταφέρνει να κάνει την υπέρβαση: να μας «πετάξει» σε έναν τόπο όπου οι έννοιες της δικαιοσύνης, της συντροφικότητας, της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης επανακτούν τη θέση και την αξία τους.

   Ο «Γκάρης» είναι ένα από τα τρία βιβλία για παιδιά που έχει γράψει η Τασούλα Επτακοίλη και θα παρουσιαστεί  σε μια ευφάνταστη θεατρική διασκευή του Βαγγέλη Κουφάκου, σε  σκηνοθεσία του Τάσου Πυργιέρη, πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Μαραμή και στίχους του Σωτήρη Τριβιζά. Η συγγραφέας, γνωστή τόσο με τη δημοσιογραφική της ιδιότητα (συντάκτρια στην εφ. «Η Καθημερινή») όσο και με τη λογοτεχνική της («Το άλλο μου ολόκληρο», «Η γυναίκα στο ασανσέρ», «Κέρμα στον αέρα», «Με βλέπεις;») αλλά και από την επιμέλεια και παρουσίαση της επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ2 «Πλάνα με ουρά», για τη φιλοζωία, θα μας μυήσει στον υπέροχο κόσμο της φαντασίας, μέσα από τη ζωή του δικού της τετράποδου σούπερ ήρωα.

Εκπαιδευτική επίσκεψη (θεατρική παράσταση) Read More »

Εορτασμός της Επετείου Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Αγαπητοί γονείς,

εν όψει του εορτασμού της επετείου Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, σας γνωστοποιούμε τα εξής:

   Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου και ώρα 10:00 π.μ.

   Την οργάνωση της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Β΄ Τάξη. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί είναι οι δασκάλες των δύο τμημάτων Θώμογλου Άννη, Ασλάνη Ελένη και η μουσικός του Σχολείου Γκιντίκα Ελευθερία.

   Οι μαθητές / μαθήτριες θα προσέλθουν κανονικά στο Σχολείο 15 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης και θα σχολάσουν μετά το τέλος της, που υπολογίζεται γύρω στις 11:00 μ.μ.

   Οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν μαζί με τους άλλους/ες μαθητές/τριες. Ως εκ τούτου, το ολοήμερο δεν θα λειτουργήσει την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου.

   Οι μαθητές και μαθήτριες θα αποχωρήσουν λίγη ώρα μετά το πέρας της εκδήλωσης στις 11:15. Η αποχώρηση των παιδιών θα γίνει από τις δύο εισόδους της αυλής του Σχολείου. Παρακαλούμε τους γονείς να συνεννοηθούν με τα παιδιά τους για το σημείο συνάντησής τους με σκοπό την  ομαλή αποχώρηση.

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Τσιακίρης Βασίλης

Εορτασμός της Επετείου Εξέγερσης του Πολυτεχνείου Read More »

Επιστολή προς γονείς

Αγαπητοί γονείς,

σας ενημερώνουμε με την συνημμένη επιστολή προς όλους εσάς  της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Τσιακίρης Βασίλης

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ

Θεσσαλονίκη, 7/11/2022
Ευάγγελος Κελεσίδης
Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των μαθητριών και μαθητών μας,
Καθώς ανέλαβα πρόσφατα Διευθυντής Εκπαίδευσης, με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνώ μαζί σας για να μοιραστώ το όραμά μου για τη μόρφωση και την παιδεία που αγωνιζόμαστε να προσφέρουμε στις μαθήτριες και στους μαθητές μας!
Από τη θέση αυτή θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι εκπαιδευτικοί καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να κάνουμε τη θετική διαφορά στη ζωή των παιδιών ΜΑΣ.
Θα το πετύχουμε αυτό αγωνιζόμενοι από κοινού, γονείς και εκπαιδευτικοί για τους -ελπίζω κοινά αποδεκτούς- στόχους μας, οι οποίοι είναι:
● η καλλιέργεια συναισθηματικής νοημοσύνης και πανανθρώπινων αξιών
● η επίτευξη υψηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων
● η ανάπτυξη φυσικών και σωματικών ικανοτήτων, και εν τέλει
● η ανάπτυξη ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων που να σέβονται τους συνανθρώπους τους και να συνυπάρχουν αρμονικά.
Για να διασφαλίσουμε ότι θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, είναι απαραίτητο τόσο το σχολείο όσο και η οικογένεια να οικοδομήσουν από κοινού ένα υποστηρικτικό πλαίσιο που θα λειτουργεί προς όφελος των παιδιών.
Η σχολική χρονιά 2022-23 είναι η χρονιά που επανήλθαμε στο σχολείο σε μια κανονικότητα. Ωστόσο, όπως έδειξαν πολλές έρευνες σε όλον τον κόσμο, η περίοδος της καραντίνας και της απομάκρυνσης από το σχολείο ως το φυσικό χώρο όπου πραγματώνεται η μαθησιακή διαδικασία έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνικο-συναισθηματική και συμπεριφορική ανάπτυξη των παιδιών καθώς και στη σχέση των γονέων με το σχολείο. Και πώς να μη γίνουν αυτά, όταν τα τρία τελευταία χρόνια τα παιδιά έχουν φοιτήσει κανονικά μόνο κάποιους μήνες στο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν δει το χαμόγελο των παιδιών, την έκφραση συναισθημάτων στο πρόσωπό τους και οι γονείς βρισκόταν έξω από το σχολείο για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας.
Καλούμαστε λοιπόν, τώρα, από κοινού να δομήσουμε ξανά τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον εκπαιδευτικό και τον γονέα προς όφελος των μικρών μαθητριών και μαθητών. Να πιάσουμε το κουβάρι της ζωής από εκεί που το αφήσαμε το 2020 και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον.
Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι η έννοια κλειδί είναι η συνεργασία. Απλώνουμε το χέρι και προσβλέπουμε σε μια ειλικρινή συνεργασία για το καλό των παιδιών, που θα βασίζεται στη στέρεη βάση της εμπιστοσύνης.
Ζητάμε από εσάς, τους γονείς, να βρίσκεστε κοντά στα παιδιά και κοντά σε εμάς, καθώς σας θεωρούμε σημαντικούς εταίρους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ζητάμε να εμπιστευτείτε τον/την νηπιαγωγό, τον/τη δάσκαλο/α, τον/την κάθε εκπαιδευτικό και να συνεργαστείτε μαζί τους.
Δεν έχουν ξεπεραστεί και ούτε θα ξεπεραστούν τα λόγια του Μ. Αλεξάνδρου κάθε φορά που αναφερόταν στον δάσκαλό του, τον Αριστοτέλη: “Στους γονείς μου οφείλω το ζην, αλλά στον δάσκαλό μου το ευ ζην”.
Σε μια υγιή σχέση, όπως αυτή που οφείλουμε να οικοδομήσουμε, δεν χωρούν ανταγωνισμοί, εντάσεις, απειλές και επιθετικές συμπεριφορές εκατέρωθεν. Τα παιδαγωγικά ζητήματα διαχειρίζονται μέσα στο σχολείο από τον κατ’ εξοχήν αρμόδιο γι’ αυτά, τον/την εκπαιδευτικό.
Η/Ο κάθε εκπαιδευτικός προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του όσο καλύτερα μπορεί, μην ξεχνάμε όμως ότι είναι και αυτός άνθρωπος, και όπως όλοι μας, μπορεί να κάνει λάθος. Αν διαπιστώσουμε κάποια δυσλειτουργία, μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποια βήματα προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη λύση:
● να απευθυνθούμε άμεσα στον/στην εκπαιδευτικό και να συνεργαστούμε μαζί του
● να αποτανθούμε στον επικεφαλής του σχολείου (διευθυντή/τρια, προϊστάμενο/η) που έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει και να συντονίσει όλες τις διαθέσιμες δομές και τους φορείς της εκπαίδευσης
● τέλος, υπάρχει επίσης ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου που είναι παιδαγωγικά υπεύθυνος για το σχολείο.
Ας εμπιστευτούμε όλους αυτούς τους παιδαγωγούς, που η Πολιτεία όρισε να μορφώσουν τα παιδιά μας, και να διδάξουμε έμπρακτα σε αυτά αρχές και αξίες για τη ζωή τους, όπως τον σεβασμό, την προσπάθεια, το πρόγραμμα, την ευγένεια, την ενσυναίσθηση, τη διαπραγμάτευση και την πειθαρχία που είναι απαραίτητη για την επίτευξη προσωπικών και συλλογικών στόχων. Διδάσκουμε τις συμπεριφορές εκείνες που είναι κατάλληλες και αποδεκτές σε κάθε περίσταση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την αξία των ορίων στη ζωή των παιδιών. Χωρίς όρια τα παιδιά αισθάνονται χαμένα και αποδιοργανωμένα.
Θα ήθελα να κλείσω αυτήν την πρώτη επικοινωνία μου μαζί σας με κάποιους στίχους από ένα ποίημα της Dorothy Law Nolte, με τίτλο “Τα παιδιά μαθαίνουν αυτό που ζουν”:
Αν τα παιδιά ζουν με επικρίσεις, μαθαίνουν να καταδικάζουν.
Αν τα παιδιά ζουν με εχθρότητα, μαθαίνουν να καβγαδίζουν.
Αν τα παιδιά ζουν με φόβο, μαθαίνουν να φοβούνται.
Αν τα παιδιά ζουν με οίκτο, μαθαίνουν να λυπούνται τον εαυτό τους.
Αν τα παιδιά ζουν με χλευασμούς, μαθαίνουν να ντρέπονται.
Αν τα παιδιά ζουν με φθόνο, μαθαίνουν τι είναι η ζήλια.
Αν τα παιδιά ζουν με ντροπή, μαθαίνουν να νιώθουν ένοχα.
Αν τα παιδιά ζουν με ανοχή, μαθαίνουν να είναι υπομονετικά.
Αν τα παιδιά ζουν με ενθάρρυνση, μαθαίνουν να έχουν αυτοπεποίθηση.
Αν τα παιδιά ζουν με έπαινο, μαθαίνουν να εκτιμούν.
Αν τα παιδιά ζουν με επιδοκιμασία, μαθαίνουν να τους αρέσει ο εαυτός τους.
Αν τα παιδιά ζουν με αποδοχή, μαθαίνουν να βρίσκουν αγάπη στον κόσμο.
Αν τα παιδιά ζουν με αναγνώριση, μαθαίνουν να έχουν έναν σκοπό.
Αν τα παιδιά ζουν μαθαίνοντας να μοιράζονται, μαθαίνουν να είναι γενναιόδωρα.
Αν τα παιδιά ζουν με ειλικρίνεια και αμεροληψία, μαθαίνουν τι είναι αλήθεια και δικαιοσύνη.
Αν τα παιδιά ζουν με ασφάλεια, μαθαίνουν να πιστεύουν στον εαυτό τους και στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω τους.
Αν τα παιδιά ζουν με φιλικότητα, μαθαίνουν ότι ο κόσμος που ζούμε είναι όμορφος.
Αν τα παιδιά ζουν με ηρεμία, μαθαίνουν να είναι ήρεμα και γαλήνια.
Και θέτω σε όλες και όλους μας το ερώτημα:
Με τι ζουν τα δικά μας παιδιά;
Το επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης μια δια ζώσης συνάντηση με τους γονείς και ένα συνέδριο με τίτλο «Σχέσεις σχολείου-οικογένειας στη σύγχρονη εποχή». Σας περιμένουμε κοντά μας!
Με αυτές τις σκέψεις προσβλέπω σε γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία
και εύχομαι καλή και ανέφελη σχολική χρονιά!


Με εκτίμηση
Ευάγγελος Κελεσίδης
Διδάκτορας Επιστημών της Αγωγής
Διευθυντής Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Επιστολή προς γονείς Read More »

«Τσάντα στο Σχολείο»

Αγαπητοί γονείς,

σας πληροφορούμε ότι από τον μήνα Νοέμβριο εφαρμόζεται η δράση «Τσάντα στο Σχολείο», μέσω του οποίου επιδιώκεται οι μαθητές και μαθήτριες να μην ασχολούνται με την προετοιμασία μαθημάτων κατά τη διάρκεια δύο Σαββατοκύριακων του μήνα. Οι μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου θα έχουν τη δυνατότητα να αφήνουν τα βιβλία τους στο Σχολείο τη 2η και 4η Παρασκευή κάθε μήνα.

    Η δράση υλοποιείται με σεβασμό στις ανάγκες της παιδικής ηλικίας, με γνώμονα την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών της σχολικής ηλικίας (συναισθηματική, κοινωνική και ψυχοκινητική) και με σκοπό να υποστηρίξει ουσιαστικά τον μειωμένο χρόνο δημιουργικής επαφής και επικοινωνίας γονέων – παιδιών. Η υλοποίηση της δράσης δεν πρέπει να οδηγήσει σε μετάθεση των κατ’ οίκον εργασιών που συνήθως ανατίθενται το Σαββατοκύριακο στις άλλες μέρες της εβδομάδας.

   Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, δεν ανατίθενται εργασίες και δεν προγραμματίζονται επαναληπτικές εμπεδωτικές δοκιμασίες για τη Δευτέρα μετά το Σαββατοκύριακο υλοποίησης της δράσης.

      Αναλυτικά, τα βιβλία που θα φέρουν οι μαθητές μαζί τους οι μαθητές και μαθήτριες τις συγκεκριμένες Παρασκευές θα παραμένουν στο Σχολείο κάτω από το θρανίο. Η τσάντα (χωρίς τα βιβλία της Παρασκευής)  θα επιστρέφει στο σπίτι, καθώς αν παραμείνει στην αίθουσα δεν θα είναι δυνατός ο καθαρισμός και η απολύμανσή της.

   Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τις ημερομηνίες εφαρμογής της Δράσης.

   Ο Διευθυντής του Σχολείου

   Τσιακίρης Βασίλης

Μήνας 2η Παρασκευή 4η Παρασκευή
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022
11/11
25/11
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022
9/12
Διακοπές Χριστουγέννων
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023
13/1
27/1
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023
10/2
24/2
ΜΑΡΤΙΟΣ 2023
10/3
Εθνική Εορτή 25ης Μαρτίου
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023
Διακοπές Πάσχα
28/4
ΜΑΪΟΣ 2023
12/5
26/5
ΙΟΥΝΙΟΣ 2023
9/6

«Τσάντα στο Σχολείο» Read More »