Σχολικές Εκδηλώσεις

Περιεχόμενα

Επέτειος Πολυτεχνείου 2022

Στις 17 του Νοέμβρη, ημέρα Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων η καθιερωμένη γιορτή του σχολείου μας για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι μαθητές και μαθήτριες των δύο τμημάτων της Β΄τάξης σε συνεργασία με τις δασκάλες τους Θώμογλου Άννη και Ασλάνη Ελένη, τη μουσικό Γκιντίκα Ελευθερία και τον δάσκαλο εικαστικών Σαλπιγγίδη Γιώργο, παρουσίασαν με μεγάλη συγκίνηση και επιτυχία το χρονικό εκείνης της περιόδου μέσα από αφηγήσεις, βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα, τραγούδια και μικρά θεατρικά δρώμενα.

28η Οκτωβρίου 2022

Τα παιδιά της Τρίτης τάξης του σχολείου μας παρουσίασαν με ιδιαίτερη επιτυχία στις 27 Οκτωβρίου 2022 τη γιορτή τους για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Οι μαθητές με μεγάλη προσήλωση διάβασαν κείμενα για το χρονικό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν και συμμετείχαν σε θεατρικά δρώμενα. Οι μικροί μαθητές κατάφεραν να συγκινήσουν και παράλληλα έκαναν τους θεατές να νιώσουν περηφάνια για αυτόν τον λαό που τόσο πολύ έχει υποφέρει!

Μπράβο παιδιά!

Μνήμη Μακεδονικού Αγώνα 2022

Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί επισκεφτήκαμε τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Α.Ο. Ποσειδώνα Νέας Μηχανιώνας. Εκεί είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε τα ομαδικά παιχνίδια που είχαν οργανώσει οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής του Σχολείου μας κ. Ελευθεράκης Χουρμούζης και κ. Τριανταφύλλου Κωνσταντίνα.

Οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιήθηκαν εντός του σχολικού ωραρίου και διήρκεσαν 2 ώρες με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των μαθητών και μαθητριών του Σχολείου. Σκοπός τους ήταν η προώθηση της δημιουργικότητας μέσω του αθλητισμού, η προαγωγή της υγείας και της ευεξίας και η ενθάρρυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης, αξίες που υποχώρησαν λόγω της τρέχουσας κρίσης της πανδημίας.

Μπορούμε να πούμε ότι τα παιδιά πραγματικά το καταευχαριστήθηκαν!

Δείτε ένα εκπαιδευτικό animation για την 28η Οκτωβρίου 1940 για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές καλύτερα τα γεγονότα της επετείου του “ΟΧΙ”.

Επέτειος για την Γενοκτονία των Ποντίων

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

   Την Τρίτη 24 Μαΐου 2022 οι μαθητές της Γ1΄ Τάξης με την καθοδήγηση του δασκάλου τους κ. Χαριτίδη Ηρακλή, της δασκάλας μουσικής κ. Γκιντίκα Ελευθερίας και της δασκάλας Θεατρικής Αγωγής κ. Καμενή Γαλάτειας μας παρουσίασαν μία εκδήλωση με ποιήματα και κείμενα εμπνευσμένα από την Γενοκτονία των Ποντίων (19 Μαΐου 1919).

  Αρκετά απ’ αυτά ήταν στην ποντιακή διάλεκτο. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας διδάχθηκαν την απαγγελία της ποίησης και την κατανόηση της λογοτεχνίας, οι οποίες αποτελούν από τις αρχαιότερες καλές τέχνες. Πολλά και ποικίλα συναισθήματα γεννήθηκαν στα παιδιά που τα εκφώνησαν και σε όσους τα άκουσαν. Σ’ αυτό βοήθησε με την διδασκαλία των τραγουδιών: «Την πατρίδα μ’ έχασα» και «Αιτέν’ς επαραπέτανεν» η δασκάλα της μουσικής του Σχολείου μας κ. Γκιντίκα Ελευθερία.

   Μπορείτε να δείτε την εισαγωγική ομιλία του κ. Χαριτίδη Ηρακλή και να διαβάσετε ένα πληρέστερο κείμενο για τα ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο γεγονός.

Ο ξεριζωμός

Τ’ άκουσες αδερφέ; Στον Πόντο έγινε λέει «ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ».

Τ’ άκουσες αδερφέ; Στον Πόντο «ευκαιρώθαν τα χωρία», άδειασαν τα χωριά! Χάθηκαν απ’ το χάρτη ολόκληρες πολιτείες, χωριά και εκκλησίες. Θέατρα, φροντιστήρια.
παρθεναγωγεία… Κι όσο μεγαλύτερο γινόταν το μίσος των Νεότουρκων, τόσο πλήθαιναν οι καταστροφές και οι χαλασμοί, τόσο δυνάμωνε ο πόνος. Όσο μεγάλωνε η λύσσα τ)ων δήμιων, τόσο μεγάλωνε ο αριθμός των χαμένων αθώων ψυχών. 353000 θύματα! Και να ‘ταν μόνο αυτοί; Πόσοι ανώνυμοι μάρτυρες δεν γράφτηκαν ποτέ στα μαύρα κατάστιχα των αδικοσκοτωμένων. Και πόσοι χάθηκαν σε μέρη μακρινά, προτού προλάβουν να αφήσουν απογόνους…

Τελικά ευδόκησε ο Θεός και δεν τους κάναμε τη χάρη. Όσοι έμειναν, ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες, κατάφεραν και πάλι ν’ αναστηθούν. Θεμέλειωσαν νέα χωριά, ρίζωσαν ξανά σε καινούριους τόπους, έφτιαξαν πολιτείες. Πρόκοψαν στις νέες πατρίδες, δημιούργησαν οικογένειες, μα ποτέ δεν ξέχασαν την καταγωγή τους και τη δύσκολη διαδρομή που ακολούθησαν οι πρόγονοί τους.

Σήμερα, μετά από 100 και πλέον χρόνια, αφού έχουν στηθεί στα πόδια τους, αγωνίζονται για την αναγνώριση της «Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου». Όχι από οργή, ούτε με διάθεση εκδίκησης. Μόνο για την αποκατάσταση της αλήθειας. Μιας αλήθειας και ενός αγώνα που πέρασε από σαράντα κύματα! Με συναίσθηση του χρέους απέναντι σε όλους αυτούς που δεν πρόλαβαν να μιλήσουν γι αυτά που υπέστησαν, δεν μπόρεσαν να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Γιατί μόνο μέσα απ’ την αλήθεια θα μάθουν οι επόμενες γενιές τι πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι κατά τον ξεριζωμό τους. Μόνο όταν αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια υπάρχει η ελπίδα να μην επαναληφθούν τα τραγικά λάθη του παρελθόντος. Τότε μόνο θα μπορέσει να οικοδομηθεί πραγματική φιλία και συνεργασία ανάμεσα σε ανθρώπους και λαούς. Θα σταματήσουν να γίνονται και να αποσιωπούνται εγκλήματα στο όνομα μιας κάποιας αλήθειας κάθε φορά. Μπορούν πραγματικά οι άνθρωποι να ζήσουν ειρηνικά, να προβάλλουν όλα όσα τους ενώνουν κι όχι να δημιουργούν διαφορές και έχθρες.

Τ’ άκουσες αδερφέ; Στον Πόντο έγινε Γενοκτονία! Κάτι είπαν για τη Ρωμανία… για τον Πόντο δηλαδή που ενώ πάρθηκε απ’ τους Τούρκους, συνεχίζει, ζει κι «ανθεί και φέρνει κι άλλο»

Κείμενα που χρησιμοποιήθηκαν για την εκδήλωση:
Η ομιλία του κ. Χαριτίδη Ηρακλή:
Αναπαραγωγή Βίντεο
Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

(Το πλήρες κείμενο από την ομιλία του κ. Χαριτίδη Ηρακλή)

    Οι Έλληνες, από πανάρχαια χρόνια, είχαν δημιουργήσει πολλές αποικίες σε περιοχές, που σήμερα ανήκουν στη Ρωσία και Τουρκία. Έχουμε πολλούς μύθους που αναφέρονται στις πόλεις εκείνων των περιοχών. Ο Προμηθέας δέθηκε στον Καύκασο, ο Ιάσονας ταξίδεψε με τους Αργοναύτες στην Κολχίδα για να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας. Η χώρα αυτή, που είχε βασιλιά τον Αιήτη, λάτρευε την θεά Εκάτη, που ουσιαστικά ήταν μια άλλη μορφή της θεάς Αρτέμιδος. Ο Ορέστης, ο γιός του βασιλιά Αγαμέμνονα που είχε νικήσει τους Τρώες, κυνηγημένος από τις ερινύες επειδή σκότωσε την μητέρα του, έφτασε μέχρι την Ταυρίδα και εκεί βρήκε την αδελφή του την Ιφιγένεια. Η Ταυρίδα ήταν η σημερινή Κριμαία με πρωτεύουσα την Συμφερούπολη. Εκεί λοιπόν, η Ιφιγένεια ήταν ιέρεια της θεάς Αρτέμιδος. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον ναό της θεάς Αρτέμιδος στην Έφεσσο, που ήταν ένα από τα επτά αρχαία θαύματα του κόσμου.


   Το 1206 ιδρύεται από τους αδελφούς Αλέξιο και Δαυίδ Κομνηνό η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας. Όλη αυτή η περιοχή πήρε το όνομα Πόντος – που σημαίνει μεγάλη θάλασσα – από τον Εύξεινο Πόντο, που πριν ονομαζόταν Άξεινος Πόντος, δηλαδή αφιλόξενη θάλασσα.
   Το 1461, οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν την Τραπεζούντα, όμως οι Έλληνες διατήρησαν και το φρόνημά τους και την ελληνική τους συνείδηση, αν και ζούσαν πολύ μακριά από την Μητέρα Ελλάδα. Αυτή η μεγάλη απόσταση είχε ως αποτέλεσμα η γλώσσα των κατοίκων να μην διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα σήμερα η ποντιακή διάλεκτος να βρίσκεται πιο κοντά στα αρχαία ελληνικά απ’ ότι τα νέα.
   Οι Έλληνες σε αυτές τις περιοχές γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της πόλης. Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401 – ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.
   Ο συνολικός αριθμός μαθητών έφτασε τα 86.000 παιδιά. Τα μεγάλα αστικά κέντρα του Πόντου γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση στις τέχνες και τα γράμματα, εφάμιλλη των πνευματικών κέντρων της Ευρώπης, την ίδια στιγμή που η δημογραφική άνοδος του πληθυσμού και η οικονομική ευρωστία θα επιτρέψουν στους Έλληνες του Πόντου να επεκταθούν και στις περιοχές του Καυκάσου και της Κριμαίας.
   Το 1908 ήταν μια χρονιά – ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας.
   Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι με αρχηγό τον Κεμάλ Αττατούρκ έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.
   Οι Τούρκοι λοιπόν ήθελαν να διώξουν με κάθε τρόπο τους μη τουρκικούς αλλά και μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» ανάγκαζαν όσους δεν κατατάσσονταν στο τουρκικό στρατό, όπως οι Έλληνες, να δουλέψουν στα λεγόμενα «τάγματα εργασίας» και έτσι εκτόπισαν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, Σε αυτά τα τάγματα εργασίας οι άνδρες ήσαν υποχρεωμένοι να δουλεύουν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.
Την ίδια εποχή, οι Τούρκοι ετοιμάζονταν για την ολοκληρωτική εξόντωση των μη τουρκικών πληθυσμών, κυρίως των Αρμενίων και Ποντίων. Προμηθεύονται πολεμικό υλικό, κυρίως από την γερμανική βιομηχανία Krupps, ενώ προωθούν μεγάλες ομάδες Βόσνιων μουσουλμάνων σε χριστιανικές περιοχές
   Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι Τούρκοι εθνικιστές υπό τον Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!
   Εκατοντάδες φυγόδικοι δραπέτευαν από τα στρατόπεδα και τα τάγματα θανάτου ζητώντας άσυλο, όχι πια στα σπίτια και τους συγγενείς τους, αλλά πάνω στα βουνά, σε πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, έχοντας σαν προσωρινά καταλύματα φυσικές ή τεχνητές σπηλιές. Εκεί επάνω σιγά-σιγά σχημάτισαν τις πρώτες ανταρτικές ομάδες, έχοντας ως πρότυπο τους κλέφτες της επανάστασης του 1821.
   Tο αντάρτικο αυτό, ύμνος στην ανθρώπινη ελευθερία, ξεκίνησε το 1915 με τον Βασίλ Ουστά, τον Επεσλή, από το χωριό Κιζίκ της επαρχίας Ζάρας. Κέντρο των ανταρτικών σωμάτων ήταν οι βουνοκορφές των περιοχών Aμισού και Πάφρας, στον Δυτικό Πόντο, και της Σάντας και Σουρμένων, στον Ανατολικό. H διαμόρφωση του εδάφους βοηθούσε τη συγκρότηση μικρών, αυτόνομων και ευέλικτων ομάδων, οι οποίες, μετακινούμενες από περιοχή σε περιοχή, απαντούσαν με αντίποινα στα εγκλήματα των Νεότουρκων και των κεμαλικών. O άμαχος πληθυσμός, θεωρώντας τους αντάρτες σαν φυσικούς του προστάτες, μέσα στην πείνα, τις κακουχίες και την εξαθλίωση ύμνησε την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα, την ανδρεία και τη λεβεντιά, τη ζωή και το θάνατο, μα πάνω από όλα τον πόθο τους για την ελευθερία. Μέχρι σήμερα διασώζονται πολλά (ιδιαίτερα τουρκόφωνα) τραγούδια. Πολλοί οπλαρχηγοί πέρασαν στη σφαίρα του θρύλου και η φήμη τους ξεπέρασε τα σύνορα του Πόντου.
   Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση».
Στις 19 Μαΐου 1919 ο Κεμάλ, εξοπλισμένος με γερμανικό αλλά και σοβιετικό πολεμικό υλικό, αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των Γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.
   Παρόλα αυτά, η ποντιακή περηφάνια δεν έσκυψε το κεφάλι: το αντάρτικο στα βουνά γίνεται πιο οργανωμένο, με τα μέλη της ποντιακής αντίστασης να φτάνουν στις 12.000 περίπου το 1921, σύμφωνα με τον έγκριτο ιστορικό Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο. Οι άτακτοι αυτοί μαχητές, σφυρηλατημένοι στις κακουχίες και την ανέχεια, θα επιφέρουν μια σειρά από δυνατά χτυπήματα στον οργανωμένο κεμαλικό στρατό και θα καταφέρουν να περισώσουν αμάχους από τα λυσσασμένα δόντια του διώκτη.
   Όμως, παρ’ όλη την προσπάθεια και την ανδρεία τους, οι Πόντιοι αφέθηκαν στην τύχη τους. Εγκαταλείφθηκαν από όλους και κυρίως από το επίσημο ελληνικό κράτος. Το τέλος του ποντιακού ελληνισμού είχε έρθει. Το ζοφερό πλάνο των Τούρκων εθνικιστών πέτυχε τον αποτρόπαιο σκοπό του: με τη γενοκτονία του πληθυσμού, τους εκτοπισμούς, τις λεηλασίες και τις πυρπολήσεις, κατάφεραν την πολυπόθητη αλλοίωση του εθνολογικού χαρακτήρα των ελληνικών περιοχών. Η βίαιη εξαφάνιση των Ελλήνων από τα προγονικά εδάφη πληρώθηκε με 353.000 ψυχές την περίοδο 1916-1923.
   Ο Κεμάλ Ατατούρκ, στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση της 13ης Αυγούστου 1923, πληροφορεί περιχαρής την ομήγυρη: «Επιτέλους, ξεριζώσαμε τους Έλληνες από τον Πόντο». Η τελευταία πράξη του ποντιακού δράματος διαδραματίζεται τον Οκτώβριο του 1922: ο Ατατούρκ συμφωνεί να μεταφερθούν οι Έλληνες του Πόντου με τουρκικά καράβια στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί με ελληνικά πλοία στην ελληνική επικράτεια.
   Οι Πόντιοι θα αναγκαστούν λοιπόν να αναζητήσουν νέες πατρίδες, με το κύριο σώμα του ελληνισμού του Ευξείνου να καταφεύγει στη μητέρα Ελλάδα, αλλά και μια μερίδα να εγκαθίσταται στις νότιες περιοχές της Ρωσίας.  Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.
   Οι Πόντιοι θρήνησαν γοερά την ελληνική στρατιωτική ήττα στη Μικρά Ασία αλλά και το τέλος του ποντιακού ελληνισμού. Ο παρακάτω θρήνος γράφτηκε και τραγουδήθηκε από τους Ποντίους της Πάφρας του Δυτικού Πόντου (αναφέρεται από τον ιστορικό Βλάση Αγτζίδη):
Κοίταξε τις πέτρες της Άγκυρας
βλέπε και τα δακρυσμένα μου μάτια.
Μείναμε σκλάβοι των Τούρκων,
για δες της μοίρας τα γραμμένα.
Οι λόφοι της Άγκυρας είναι μονοκόμματοι
Η Ελλάδα κάηκε, κατακάηκε.
Να τυφλωθείς καταραμένε Άγγλε,
στην Ελλάδα δεν απόμεινε ελπίδα.
Ο στρατός που πήγε για την Άγκυρα,
έμεινε εκεί πεσκέσι στους Τούρκους.
Όσοι μας βοήθαγαν έκαναν πίσω
και τους Έλληνες τους παρέσυρε το κύμα.

Τα τραγούδια της εκδήλωσης

Τα τραγούδια της εκδήλωσης

3 Videos
Χορός

Η 28η Οκτωβρίου 1940 για παιδιά - Τι γιορτάζουμε ;

Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα

Με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου επισκεφτείτε τον ιστότοπο του έργου Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» και κυρίως την εκπαιδευτική πλατφόρμα του έργου https://www.occupation-memories.org/bildung/index.html

Προτάσεις διαθεματικών δραστηριοτήτων για την 28η Οκτωβρίου

Ένα Sway με προτάσεις διαθεματικών δραστηριοτήτων για την 28η Οκτωβρίου: για το Νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού