Ιανουάριος 2023

Ενημέρωση για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών

Αγαπητοί γονείς,

την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών, θα πραγματοποιηθεί εκκλησιασμός των μαθητών του τμήματος ΣΤ1 τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Ν. Μηχανιώνας. Την ημέρα αυτή στα υπόλοιπα τμήματα θα πραγματοποιηθούν δράσεις κατά το πρώτο 2ωρο του διδακτικού ωραρίου για τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών (εγκύκλιος ΥΠΑΙΘ Φ1/8436/ΓΔ4). Τις υπόλοιπες ώρες το σχολείο θα λειτουργήσει με κανονικό ωράριο. Επίσης κανονικά θα λειτουργήσει και το ολοήμερο.

Ο Διευθυντής και οι Εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Powered By EmbedPress

Ενημέρωση για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών Read More »

Εκπαιδευτική Επίσκεψη (θεατρική παράσταση)

Ένα υπερθέαμα με διδακτικό χαρακτήρα

   Την Παρασκευή 27/1/2023 το Σχολείο θα επισκεφτεί το Αριστοτέλειο Θέατρο (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη), όπου οι μαθητές και μαθήτριες θα παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση «ο Θησέας και η Αριάδνη». Πρόκειται για μια παράσταση που συνδυάζει το υπερθέαμα με το διδακτικό χαρακτήρα των αρχαιοελληνικών μύθων.

   Η παράσταση διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο  παράστασης  από την Ακαδημία θεάτρου στην Αθήνα, όσο και με το πρώτο βραβείο παράστασης από την kulturusupa στη Θεσσαλονίκη.

   Το έργο αφηγείται την ιστορία του μυθικού ήρωα Θησέα, γιου του βασιλιά Αιγέα και ιδρυτή της Αθήνας. Ο Θησέας, μετά από άθλους που κόβουν την ανάσα, ταξιδεύει στην Κρήτη και, με τη βοήθεια των Θεών και της όμορφης Αριάδνης, κατατροπώνει τον Μινώταυρο. Η πλοκή καθηλώνει: στην περιπέτεια συμμετέχει όλη η ελληνική μυθολογία – ήρωες, θνητοί, υπέροχα αλλά και φοβερά υπερφυσικά όντα και ασφαλώς οι Ολύμπιοι Θεοί. Επί σκηνής παρελαύνουν παλάτια, θάλασσες, φρούρια, πλοία, λαβύρινθοι, γοργόνες, ταύροι – ταυροκαθάψια – θεοί που αναδύονται από τα έγκατα της γης, ή πέφτουν από τον ουρανό, ήρωες, θνητοί, φωτεινά αλλά και σκοτεινά υπερφυσικά όντα. Οι περιπέτειες για τους αληθινούς ήρωες δεν τελειώνουν ποτέ!

   H αρχετυπική ελληνική μυθολογία και το πλούσιο, εντυπωσιακό θέαμα για τα παιδιά γίνονται αντιληπτά ως εκπαιδευτική διαδικασία κορυφαίας ποιότητας και προτεραιότητας –ιδιαίτερα σε μια εποχή αναδυόμενων ακροτήτων που η έμφαση στην έλλογη μετριοπάθεια που διδάσκει η κλασική παιδεία είναι ζωτικής σημασίας. Γιατί το έργο μιλά για τη συνάντηση δύο διαφορετικών πολιτισμών: από τη μια το μέτρο και ο λόγος της Αθήνας κι από την άλλη ο μυστικισμός και η πυγμή της Μινωϊκής θαλασσοκρατίας. Οι δυο κουλτούρες ανοίγουν διάλογο και γνωρίζονται, μεταφέροντας ένα σημαντικό μήνυμα στα παιδιά.

   Το κείμενο υπογράφει ο ποιητής Στρατής Πασχάλης. Η σκηνοθεσία και η χορογραφία και η μουσική επιμέλεια είναι της Σοφίας Σπυράτου. Τα μνημειακά σκηνικά και τα κοστούμια που θυμίζουν αντίγραφα από τοιχογραφίες έχει κάνει ο εξαιρετικός Μανόλης Παντελιδάκης.
   Η μουσική είναι ένα μείγμα παραδοσιακών και έντεχνων μουσικών από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο.
   Ηθοποιοί, εναέριοι ακροβάτες, τραγουδιστές, μουσικοί διαλεγμένοι από το πλούσιο δυναμικό της πόλης δίνουν σάρκα και οστά στο μύθο.

Εκπαιδευτική Επίσκεψη (θεατρική παράσταση) Read More »