Εκπαιδευτικοί

2ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο “Σχολείο. Οικογένεια και Κοινότητα”

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στις εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου:
“ΣΧΟΛΕΙΟ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ”

που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Α.Π.Θ. τις ημέρες Παρασκευή 29/11/2024 (17:00-20:00) και Σάββατο 30/11/2024 (09:00-18:30).

   Σκοπός του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα: “Σχολείο, Οικογένεια και Κοινότητα: Συνεργασία, Προκλήσεις, Δυσκολίες και Προοπτικές” είναι η εμβάθυνση του διαλόγου που αφορά στη συνεργασία του σχολικού συστήματος με τις οικογένειες μαθητών/τριών και τις αντίστοιχες δομές στην κοινότητα. Πρόκειται για μια συνεργασία πολυφωνική που σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί ικανοποιητικά για την προσωπική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη των παιδιών και των νέων. Ορισμένες φορές, ωστόσο, συνοδεύεται από παρερμηνείες και παρανοήσεις ως προς το περιεχόμενο και τις σχεσιακές πρακτικές των συμμετεχόντων μελών. Το συνέδριο συμβάλει στην πιθανή αμφισβήτηση κυρίαρχων αναποτελεσματικών παραδοχών για το πλαίσιο και το περιεχόμενο της συνεργασίας σχολείου, οικογένειας και κοινότητας, αναγνωρίζοντας τον κεντρικό ρόλο και την ευθύνη του σχολείου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της συνεργασίας και αναδεικνύοντας την κομβική θέση του παιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία.

   Το συνέδριο με θέμα: “Σχολείο, Οικογένεια και Κοινότητα: Συνεργασία, Προκλήσεις, Δυσκολίες και Προοπτικές” αφορά, ουσιαστικά, μια πρόσκληση της σχολικής κοινότητας ως ενεργητικού και υπεύθυνου θεσμικού φορέα δράσης για την παρουσίαση ερευνητικών ευρημάτων, επαρκών στρατηγικών και βιωματικών εργαστηρίων που πραγματεύονται καίρια και σύγχρονα ζητήματα συνεργασιών.

Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου (29/11/2024) θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από το κανάλι στο YouTube της ΔΠΕ Ανατ. Θεσ/νίκης από τον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/live/KkzYTqFAboo

***Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι δωρεάν***

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα του Συνεδρίου:

https://www.sxoleio.eisodos.com/

 
 
Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου:

2ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο “Σχολείο. Οικογένεια και Κοινότητα” Read More »

Προγραμματισμός Παιδαγωγικών Συναντήσεων

Αγαπητοί γονείς,

ως εκπαιδευτικοί χαιρόμαστε όσες φορές βλέπουμε πως οι προσπάθειές μας να διαμορφώσουμε μια θετική σχολική κουλτούρα και να προωθήσουμε μια ενεργή συμμετοχή των γονέων έχουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Είμαστε πεπεισμένοι πως η συνεργασία μεταξύ Σχολείου και οικογένειας είναι θεμελιώδης για την ακαδημαϊκή και κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας.

   Με τη έναρξη του σχολικού έτους φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτήν την συνεργασία και να προωθήσουμε την ανοιχτή επικοινωνία, την αμοιβαία κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στο Σχολείο και τις οικογένειες.

   Για τους παραπάνω λόγους πραγματοποιούμε Παιδαγωγικές Συναντήσεις των εκπαιδευτικών των τμημάτων με εσάς τους γονείς. Στην συνέχεια αυτής της ανακοίνωσης θα βρείτε τις ημερομηνίες και τις ώρες που θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις αυτές.

   Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε μαζί σας το συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης και αυτό το σχολικό έτος και να συνεργαστούμε για το καλό των παιδιών μας.
   Με αυτές τις σκέψεις σας ευχόμαστε καλή και δημιουργική χρονιά!

Ο Διευθυντής του Σχολείου
(εκ μέρους του εκπαιδευτικού προσωπικού)

Πιπινέλης Γεώργιος

Τάξη Ημερομηνία συνάντησης Ώρα
Α΄ ΤΑΞΗ (Έχει ήδη πραγματοποιηθεί)
ΤΕΤΑΡΤΗ 18/9/2023
18:30
Β΄ ΤΑΞΗ
ΤΡΙΤΗ 24/9/2023
18:00
Γ΄ ΤΑΞΗ
ΔΕΎΤΕΡΑ 30/9/2023
17:30
Δ΄ ΤΑΞΗ
ΤΡΙΤΗ 24/9/2023
18:00
Ε΄ ΤΑΞΗ
ΤΡΙΤΗ 24/9/2023
18:00
ΣΤ΄ ΤΑΞΗ
ΤΡΙΤΗ 24/9/2023
18:00

Προγραμματισμός Παιδαγωγικών Συναντήσεων Read More »

Πρόσκληση σε Εκδήλωση της ΣΤ΄ Τάξης

Ο Διευθυντής, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του Σχολείου σας προσκαλούν την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023 και ώρα 7 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Νέας Μηχανιώνας σε εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

Αποχαιρετισμός των δασκάλων

Κάθε φορά που πρόκειται να αποχαιρετήσουμε μαθητές μας στην αποφοίτησή τους νιώθουμε τη χαρά και το άγχος που έχουν όλοι όσοι εργάστηκαν σε ένα ναυπηγείο για να χτίσουν ένα νέο σκαρί. Χαρούμενοι γιατί το νέο πλεούμενο θα ξεκινήσει το πρώτο του ταξίδι και καμαρώνουν γι’ αυτό. Όμως κι αγχωμένοι αν το φτιάξαν γερό και δυνατό να αντέχει σε δύσκολους καιρούς. Προσπαθούν μέχρι και την τελευταία στιγμή να το ολοκληρώσουν και να το στολίσουν.

Οι ευχές μας προσωπικά και όλων όσοι προσπάθησαν να κάνουν το καλύτερο για σας, θα σας συνοδεύουν για πάντα. Καλοτάξιδοι!

Ο δάσκαλοί σας

Χρυσόστομος Μιχαηλίδης (κ. Μάκης)

Γαζιώτης Γεώργιος (κ. Γιώργος)

Πρόσκληση σε Εκδήλωση της ΣΤ΄ Τάξης Read More »

Α΄ Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο «Σχέσεις Σχολείου και Οικογένειας»

   Ο Διευθυντής της Π. Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Κελεσίδης, σας προσκαλεί στις εργασίες του 1ου Πανελληνίου Επιστημονικού Συνεδρίου, με τίτλο:
«Σχέσεις Σχολείου και Οικογένειας στη σύγχρονη εποχή»
το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 18 και 19 Μαρτίου 2023, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.

Α΄ Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο «Σχέσεις Σχολείου και Οικογένειας» Read More »

Επιστολή του Προϊσταμένου Διεύθυνσης Α/μιας Εκπαίδευσης

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, 

με την ολοκλήρωση του δεύτερου τριμήνου, επικοινωνούμε μαζί σας θέλοντας να σας ευχαριστήσουμε για τη μεταξύ μας συνεργασία και τη συνεχή υποστήριξη που παρέχετε στο παιδί σας. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών περιστατικών κοινωνικής, ενδοοικογενειακής και ενδοσχολικής βίας που μας κάνουν να ανησυχούμε, ωστόσο εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η σχέση μεταξύ σχολείου και γονέων είναι καθοριστική για την ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και την επιτυχία των μαθητών και μαθητριών μας.

Θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία της ουσιαστικής επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών και της διοίκησης του σχολείου η οποία είναι επωφελής για: 

  1. τους εκπαιδευτικούς, καθώς κατανοούν καλύτερα τις/τους μαθήτριες/μαθητές και τους γονείς, για όσα τους απασχολούν στην καθημερινή τους ζωή εντός και εκτός σχολείου και έχουν αντίκτυπο στη μάθησή τους. 
  2. τους γονείς, οι οποίοι μαθαίνουν για την παρουσία του παιδιού τους στο σχολικό πλαίσιο που είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό του σπιτιού. Μαθαίνουν για την ένταξη του παιδιού τους στην ομάδα των συνομηλίκων και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων που είναι σημαντική για όλη τη διάρκεια της ζωής του. Επίσης, μαθαίνουν τρόπους προκειμένου να βοηθούν αποτελεσματικά τα παιδιά τους σε όλα τα επίπεδα για να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.
  3. τη διοίκηση του σχολείου, η οποία με αφετηρία τη συνεργασία μπορεί να σχεδιάσει καινοτόμες πρωτοβουλίες ώστε να γίνει το σχολείο ευχάριστο και δημιουργικό, προς όφελος των παιδιών. Αυτές οι πρωτοβουλίες συνιστούν μια ισχυρή δύναμη αλλαγής.
  4. την  ευρύτερη κοινότητα, καθώς όταν οι δύο πρωταρχικοί κοινωνικοί θεσμοί (η οικογένεια και το σχολείο) ενωθούν, το σχολείο γίνεται μια ισχυρή δύναμη στην τοπική κοινότητα, για την προώθηση της υγιούς ολιστικής ανάπτυξης των σημερινών παιδιών και αυριανών πολιτών. Τα σχολεία πρέπει να ενθαρρύνουν τους γονείς να διευρύνουν τις σφαίρες των δραστηριοτήτων τους, ώστε οι γονείς με τη σειρά τους να γίνουν καταλύτες για την αλλαγή στο σχολείο και την κοινότητα. 

Οι άγονες αντιπαραθέσεις που εμφανίζονται σε κάποιες περιπτώσεις, αποτελούν για τα παιδιά ένα ισχυρό βιωματικό μάθημα για τον τρόπο που διαχειρίζονται στην καθημερινότητά τους τις διαφορετικές απόψεις που έχουν μεταξύ τους. 

Στην αυγή της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και του ChatGPT, η συμμετοχή, η συνεργασία και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης  αναδεικνύονται σε απαραίτητα συστατικά του 21ου αιώνα. 

Δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το παιδί θα λάβει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και θα αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητές του. Οι εκπαιδευτικοί μας εργάζονται φιλότιμα για να δημιουργήσουν και να παρέχουν σε όλα τα παιδιά υψηλής ποιότητας παιδεία σε ένα ασφαλές και ελκυστικό περιβάλλον μάθησης το οποίο προάγει την ολοκληρωμένη γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σας. 

Στη Διεύθυνσή μας τοποθετήθηκαν πρόσφατα νέες/νέοι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης με υψηλά επιστημονικά προσόντα οι οποίοι είναι παιδαγωγικά υπεύθυνοι/ες για να υποστηρίζουν τα σχολεία, εσάς και το παιδί σας. Είναι παρούσες/παρόντες για να συνεργαστούν ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις σε τυχόν προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν. 

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την ακαδημαϊκή πρόοδο, τη συμπεριφορά ή την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού σας, μπορείτε να απευθύνεστε στην/στον εκπαιδευτικό, στη Διευθύντρια/στον Διευθυντή ή στην/στον Σύμβουλο Εκπαίδευσης (Γραμματεία Συμβούλων Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης: 2310954157). 

Τέλος, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι οι ενημερωτικές συναντήσεις γονέων και εκπαιδευτικών ενόψει της λήξης του β’ τριμήνου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία  να ενημερωθείτε για την πρόοδο του παιδιού σας και να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες σας. 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την/τον εκπαιδευτικό του παιδιού σας ή με οποιοδήποτε μέλος της διοίκησης του σχολείου ή την/τον σύμβουλο εκπαίδευσης εάν έχετε οποιαδήποτε ερωτήματα. 

Σας ευχαριστούμε και πάλι για τη συνεχή υποστήριξη και συνεργασία σας.

Με εκτίμηση

Ευάγγελος Κελεσίδης

  Διευθυντής Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Υ.Γ.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει στις 18 και 19 Μαρτίου θα διεξαχθεί το συνέδριο, που συνδιοργανώνουμε με την ΠΔΕ Κ. Μακεδονίας και το ΑΠΘ, με τίτλο «Σχέσεις Σχολείου και Οικογένειας στη σύγχρονη εποχή». Πληροφορίες και το πρόγραμμα του συνεδρίου με τις ομιλίες και τα βιωματικά εργαστήρια για γονείς και εκπαιδευτικούς μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου και θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά και να συνεργαστούμε!

 

Επιστολή του Προϊσταμένου Διεύθυνσης Α/μιας Εκπαίδευσης Read More »

Ψυχολογική Υποστήριξη για Γονείς, Εκπαιδευτικούς και Εφήβους

Αγαπητοί γονείς,

σας ενημερώνουμε για της λειτουργία της Γραμμής 10306 και ειδικότερα της ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής γονέων, εκπαιδευτικών, παιδιών και εφήβων.

   Απευθύνεται σε γονείς:
παιδιών σχολικής ηλικίας (από 6 έως 12 ετών, Α’ έως και Στ’ Δημοτικού) τα οποία παρουσιάζουν:
1.    Εσωτερικευμένες δυσκολίες: άγχος, φοβίες, κατάθλιψη,
2.    Εξωτερικευμένες δυσκολίες:    διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς, διαταραχές διαγωγής,
3.    Προβλήματα στη χρήση του διαδικτύου.

   Από τη Γραμμή, προσφέρονται ανώνυμα υπηρεσίες συμβουλευτικής,
υποστήριξης και καθοδήγησης για κάθε προβληματισμό που απασχολεί τους γονείς, μικρά παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς, σχετικό με την ψυχική υγεία και τη συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων, είτε σχετίζονταν με τις συνθήκες απομόνωσης, είτε όχι.
   Πρόγραμμα θεραπευτικών συνεδριών με γονείς. Στην εξέλιξη της λειτουργίας της Γραμμής, επιχειρείται γενίκευση της δράσης της στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Ψυχικής Υγείας, η οποία στοχεύει να καλύψει πρώιμες ανάγκες διαχείρισης
εσωτερικευμένων ή εξωτερικευμένων προβλημάτων που παρουσιάζουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας (Δημοτικό), μέσω της οργανωμένης θεραπευτικής παρέμβασης στους γονείς τους.

Παρακάτω μπορείτε να πάρετε πληροφορίες διαβάζοντας  ένα ενημερωτικό γράμμα και το ενημερωτικό έντυπο για το πρόγραμμα συμβουλευτικής γονέων.

Επιλέξτε τους παρακάτω δύο συνδέσμους για να ενημερωθείτε σχετικά:

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για όποια περαιτέρω πληροφορία χρειαστείτε.

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Τσιακίρης Βασίλης

Ενημερωτικό γράμμα για το πρόγραμμα συμβουλευτικής γονέων
Ενημερωτικό έντυπο για το πρόγραμμα συμβουλευτικής γονέων

Ψυχολογική Υποστήριξη για Γονείς, Εκπαιδευτικούς και Εφήβους Read More »

Ερωτήσεις κι απαντήσεις για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών

Προβλέπεται ένα επιπλέον self-test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων. Επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία  self-test αντί για δύο. Από τη δεύτερη εβδομάδα και μετά οι μαθητές θα κάνουν δύο self-test.Ε

Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας 10/1, της Τρίτης 11/1 και της Παρασκευής 14/1.

Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr/schools, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι δηλώσεις self-test μαθητών που φοιτούν σε δημόσια σχολεία δεν υποβάλλονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο rapid test και ένα self test, με δική τους επιβάρυνση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα  το rapid test θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και self test έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης 11/1.

Από την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο rapid test την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής εκάστης εβδομάδας.

Οι νοσήσαντες εκπαιδευτικοί  με πιστοποιητικό νόσησης εν ισχύ, εντάσσονται στην  κατηγορία των  εμβολιασμένων.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid test και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά rapid test για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Η λειτουργία τμήματος της σχολικής μονάδας αναστέλλεται μόνο όταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο πενήντα τοις εκατό συν ένα (50%+1) του συνόλου των μαθητών/τριών που φοιτούν στο συγκεκριμένο τμήμα της σχολικής μονάδας.

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, τότε θα μπαίνει σε καραντίνα για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η καραντίνα θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εάν:

  • δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο, εκτός του πυρετού, υποχωρούν
  • εάν έχει αρνητικό self test

Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό self ή rapid test τεστ, η καραντίνα θα παρατείνεται.

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση  για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εάν

α) δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Σε περίπτωση που μαθητές ή εκπαιδευτικοί είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 εκτός σχολείου:

Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.

Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

  • Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία σελφ τεστ τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.
  • Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα μετά την έκθεση.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ’ εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν και τις ακόλουθες:

  • Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
  • Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.

Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS– CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα.

Δεν υπάρχει η πρόβλεψη αναπλήρωσης των κενών, αλλά ούτε και δυνατότητα διαμοιρασμού των μαθητών σε άλλες τάξεις.

Για τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δίνεται η δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών/τριών προς και από τις σχολικές μονάδες, σε διαφορετικές ώρες και από διαφορετικές εισόδους/εξόδους, εφόσον αυτές υφίστανται, με ευθύνη του Διευθυντή της σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων, με στόχο τον περιορισμό συγχρωτισμού των γονέων/κηδεμόνων, με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικών μετακινήσεων μαθητών με σχολικά λεωφορεία ή άλλα μέσα.

Οι μαθητές/τριες που φοιτούν σε δημόσιες εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής οφείλουν να φέρουν μαζί τους την εκτυπωμένη σχολική κάρτα μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου για την περίπτωση που ζητηθεί η επίδειξή της από εκπαιδευτικό ή από τον/την Διευθυντή/ντρια/Υποδιευθυντή/ντρια ή Προϊστάμενο/η της σχολικής μονάδας προς επαλήθευση/διασταύρωση του αποτελέσματος που έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr.

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα εκτυπώνουν.

Σε αυτή την περίπτωση, τα ανωτέρω πρόσωπα μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές κάθε φορά γνωστοποιούνται.

Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.

Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς λήψη αντιπυρετικών, και την βελτίωση των συμπτωμάτων του. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19 θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος για τους/τις μαθητές/τριες, αυτή μπορεί να συμπληρωθεί και να υπογραφεί και χειρόγραφα από τους γονείς/ κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριών ή από τους/τις ενήλικους/ες μαθητές/τριες, σύμφωνα με το υπόδειγμα του θα βρείτε (πατήστε εδώ) στην ιστοσελίδα του Σχολείου. Σημαντικό είναι να γραφτεί ο κωδικός της αυτοεξέτασης.

Στην περίπτωση που μαθητής/τρια που φοιτά σε δημόσια εκπαιδευτική δομή πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής δεν επιδείξει τη σχολική κάρτα σε περίπτωση που αυτό του ζητηθεί από εκπαιδευτικό ή από τον/την Διευθυντή/ντρια/Υπο- διευθυντή/ντρια ή Προϊστάμενο/η της σχολικής μονάδας προς επαλήθευση/διασταύρωση του αποτελέσματος που έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass. gov.gr, τότε δεν γίνεται δεκτός/ή στην τάξη και αποχωρεί από την σχολική αίθουσα, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από τη σχολική μονάδα. Ο μαθητής παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί ανά τις σχολικές μονάδες για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι γονείς/κηδεμόνες τον/την παραλάβουν τηρουμένων όλων των ισχυόντων μέτρων προστασίας. Κατά την άφιξη των γονέων/κηδεμόνων, επισημαίνονται η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, ως μέτρο αντιμετώπισης της διασποράς της νόσου. Οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από τους/τις εκπαιδευτικούς για την υποχρέωση της διενέργειας του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης κατά του κορωνοϊού COVID-19 δύο (2) φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή/τρια προκειμένου να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την αντίστοιχη πλατφόρμα αντίστοιχη δήλωση του αποτελέσματος, την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα εκτυπώνουν. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τα ανωτέρω πρόσωπα μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές κάθε φορά γνωστοποιούνται. 

Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.). Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.

Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη του Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. μπορούν να επιστρέψουν στη σχολική μονάδα μετά την πάροδο τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς λήψη αντιπυρετικών, και την βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Για την επιστροφή στη σχολική μονάδα δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του Υπευθύνου COVID-19 της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:

  • Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/ της μαθητή/τριας.
  •  Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.
  • Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.
  • Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και -σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).
  • Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  • Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς. Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, ο/η μαθητής/τρια χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση πρέπει να γίνει διαγνωστικό τεστ για COVID-19. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή, δεν συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).
  • Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο/η μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον, εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ η σχολική μονάδα συνεχίζει τη λειτουργία της.

Εάν η ιατρική αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19,τότε ο/η μαθητής/τρια μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν τα συμπτώματα υφεθούν ή παρέλθει τυχόν άλλο, πέρα από COVID-19, πρόβλημα υγείας. Για την επιστροφή στο σχολείο ακολουθούνται συστηματικά οι διαδικασίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Εάν από την ιατρική αξιολόγηση προκύπτει ότι ο/η μαθητής/τρια είναι ύποπτο κρούσμα διενεργείται διαγνωστικό τεστ για COVID-19. Στην περίπτωση που δεν πραγματοποιήθηκε τεστ παρά τις συστάσεις, δεν πρέπει να προσέλθει στο σχολείο για δέκα (10) ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και μέχρι να έχουν συμπληρωθεί τρία (3) εικοσιτετράωρα απυρεξίας χωρίς τη λήψη αντιπυρετικού και να έχουν βελτιωθεί τα συμπτώματα. Για την επιστροφή στο σχολείο ακολουθούνται συστηματικά οι διαδικασίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Ο γονέας/κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας ή ο εκπαιδευτικός, μέλος Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. ή μέλος του λοιπού προσωπικού ενημερώνει άμεσα τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας για το θετικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ για COVID-19.

Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου:

1. επικοινωνεί: α) με τις οικογένειες των παιδιών του τμήματος στο οποίο φοιτά ο μαθητής/τρια, β) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, γ) με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και

2. αποστέλλει την ίδια μέρα δελτίο ιχνηλάτησης στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας .

Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 θεωρούνται:

α) Οι μαθητές/τριες που ανήκουν στο ίδιο τμήμα με μαθητή/τρια που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και συνυπήρξαν μαζί του στη σχολική τάξη κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν.

β) Οι μαθητές/τριες που ανήκουν σε διαφορετικό τμήμα από μαθητή/τρια που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 αλλά παρακολούθησαν μαζί του μάθημα/μα- θήματα στην ίδια αίθουσα (π.χ. φροντιστηριακό μάθημα, ξένη γλώσσα κ.λπ.) κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν, εφόσον η κοινή παρακολούθηση μαθημάτων διήρκεσε τουλάχιστον 2 (δύο) διδακτικές ώρες, έστω και όχι συνεχόμενα.

γ) Οι μαθητές/τριες που στο τμήμα τους δίδαξε εκπαιδευτικός που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συ- μπτωμάτων του ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που δίδαξαν σε τμήμα με μαθητή/τρια, που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν, εφόσον η διδασκαλία διήρκεσε τουλάχιστον δύο (2) διδακτικές ώρες, έστω και όχι συνεχόμενα.

δ) Μαθητής/τρια ή μέλος του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού που είχε επαφή πρόσωπο – με – πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου, για χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) λεπτών και άνω και χωρίς σωστή χρήση μάσκας εκ μέρους ενός από τους δυο ή εκ μέρους και των δύο, σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο του σχολείου, περιλαμβανομένου και του διαλείμματος, του μαθήματος γυμναστικής ή άλλης δραστηριότητας.

ε) Μαθητής/τρια ή μέλος του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού που είχε άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας.

στ) Μαθητής/τρια ή μέλος του εκπαιδευτικού ή λοιπού προσωπικού που είχε επαφή με αναπνευστικές ή άλλες σωματικές εκκρίσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

ζ) Οι μαθητές/τριες και τα μέλη του εκπαιδευτικού ή λοιπού προσωπικού που κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων κινήθηκαν προς ή από το σχολείο μαζί με το επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ίδιο σχολικό λεωφορείο, στο ίδιο ταξί ή ανάλογο ιδιωτικό μεταφορικό μέσο.

Παρακάτω αναρτάται το αντίστοιχο Φ.Ε.Κ.:

Ερωτήσεις κι απαντήσεις για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών Read More »