αρχική σελίδα    δραστηριότητες    εργασίες    το σχολείο μας    επικοινωνία

διδακτικό προσωπικό     μαθητικό δυναμικό

2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μηχανιώνας

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

 

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΟΔΩΝ και ΠΛΑΤΕΙΩΝ

Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

  ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Σχολικό έτος 1997-98

Τάξη ΣΤ2

 

Η φωτογραφία είναι από το Αρχείο του κ. Σάκη Τριγωνίδη.

Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο κ. Σάββας Παντζαρίδης.

Αθανασία

Οι παλιοί μας σύντροφοι

δεν πέθαναν,

αλλά κατοικούν τώρα

στο βάθος των δρόμων όποιον κι αν πάρεις

θα τους συναντήσεις.

Τάσος Λειβαδίτης

 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Περιεχόμενα

Εισαγωγή

Λίγα λόγια για τη Νέα Μηχανιώνα

Οδοί και πλατείες

Ονοματολογία οδών και πλατειών

Ομάδες εργασίας της Στ2 τάξης

 

 

 Εισαγωγή

Περπατώντας καθημερινά στη Νέα Μηχανιώνα, βλέπουμε τα ονόματα των δρόμων, σπάνια όμως αναρρωτιόμαστε τι σημαίνουν. Αφορμή για να ασχοληθούμε με την Ονοματολογία των δρόμων στάθηκε η γνωριμία μας με το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη “Αθανασία”, και βέβαια την ευκαιρία μας την έδωσε το μάθημα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Η ονοματοθεσία των δρόμων επιτελεί την ίδια λειτουργία με τις προτομές, τα αγάλματα και τα μνημεία, που τιμούν ιστορικά γεγονότα και ανώνυμους ή επώνυμους ήρωες. Όλα αυτά είναι υλικά που συντηρούν την εθνική αλλά και την τοπική συλλογική μνήμη, η οποία ενισχύεται από τους περιοδικούς εορτασμούς και τις επετειακές εκδηλώσεις.

Η θέση της ιστορίας στην ονοματοθεσία των δρόμων - και κυρίως ποιας ιστορίας – έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον , γιατί δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την κυρίαρχη εικόνα για το συλλογικό παρελθόν. Από τα 35 ονόματα, ιστορικά, πολιτικά, πόλεων και τοπωνυμιών, ένα μόνο αναφέρεται στην πρόσφατη ιστορία μας, στην αντίσταση κατά της χούντας, η οδός Πολυτεχνείου. Δίκαια βέβαια 10 αναφέρονται στις Χαμένες Πατρίδες, την προσφυγιά, σε τοπικά πρόσωπα (και στο Μηχανιώτη ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Απόστολο Βαζάκα). Χαρακτηριστικό επίσης είναι το ότι από τα 39 ονόματα των οδών και πλατειών της Ν. Μηχανιώνας μόνο ένα αναφέρεται σε λογοτέχνη, στο στρατευμένο ποιητή και πεζογράφο Κώστα Βάρναλη. (Η ακριβής κατανομή των ονομάτων κατά κατηγορία φαίνεται στο γράφημα 1).

Για την ανίχνευση δηλαδή των τόπων της μνήμης με οδηγό τα ονόματα των δρόμων, δεν αρκούν μόνο οι παρουσίες. Σημαντικές είναι και οι απουσίες και οι σιωπές. Κάποτε μάλιστα σημαντικότερες.

Έτσι με την ευκαιρία της εργασίας αυτής επανερχόμαστε σε μια παλιά πρόταση, που έκανε άλλη ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Σχολείου μας στο Δήμο Ν. Μηχανιώνας για την ονοματοθεσία των οδών και πλατειών, που θα προκύψουν από ην επέκταση του σχεδίου πόλης, που έγινε πρόσφατα.

Για την ιστορία αναφέρουμε πως η αρχική ονοματοθεσία στη Νέα Μηχανιώνα έγινε στις 18 Απριλίου 1960, από το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο. Μετά τη δικτατορία , στις 2 Σεπτεμβρίου 1982, άλλαξαν τα ονόματα 6 οδών και πλατειών (Αποστόλου Βαζάκα, Κώστα Βάρναλη, Δημοκρατίας, Εθνικής Αντίστασης, Νικολάου Πλαστήρα, Πολυτεχνείου).

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Λίγα λόγια για την Νέα Μηχανιώνα

Το όνομα Νέα δηλώνει την ανάγκη της σύνδεσης με τις Χαμένες Πατρίδες, με τους πατρογονικούς τόπους, δείχνει την αγωνία για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Η Νέα Μηχανιώνα χτίστηκε το 1923. Ο θεμέλιος λίθος του νέου χωριού, που ήταν αρχικά οικισμός της Κοινότητας Επανομής, τοποθετήθηκε στις 14 Μαΐου 1923.

Οι κάτοικοί της ήταν πρόσφυγες : Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή από τις 450 οικογένειες που ήρθαν αρχικά, οι 300 ήταν από τη Μηχανιώνα της Κυζίκου, οι 60 από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ, οι 52 από το Αυδήμι της Ανατολικής Θράκης, οι 18 από το Καστέλι, οι 14 από την Κερασιά και οι 6 από το Αμπαρλί (γράφημα 2). Στην αρχή έμειναν σε αντίσκηνα. Μετά έκαναν τα σπίτια του εποικισμού με πλιθιά, που κατασκεύαζαν οι ίδιοι.

Το 1936 έγινε το Κτηματολόγιο. Το πρώτο σχέδιο πόλης ξεκίνησε το 1948 και τελείωσε το 1952 και περιλάμβανε έκταση 670 στρεμμάτων. Το 1985 ξεκίνησε νέα επέκταση 740 στρεμμάτων, που ολοκληρώθηκε το 1994. Έγινε επίσης σχέδιο και στα παραθεριστικά, συνολικής έκτασης 3000 στρεμμάτων.

Από 1-1-1995 με τη Νέα Μηχανιώνα ενώθηκε η Κερασιά και δημιουργήθηκε ο Δήμος Νέας Μηχανιώνας και από 1-1-1999 θα ενωθεί και το Αγγελοχώρι.

Σήμερα η Νέα Μηχανιώνα έχει 7000 μόνιμους κατοίκους και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 35000 περίπου.

 Οδοί και πλατείες

1 25ης Μαρτίου 21 Ίμβρου
2 28ης Οκτωβρίου 22 Κανάρη Κων/νου
3 Αγίου Νικολάου 23 Καραϊσκάκη Γεωργίου
4 Αγίας Παρασκευής 24 Καραολή Μιχαήλ
5 Αθηνών 25 Κολοκοτρώνη Θεόδωρου
6 Αμπαρλί 26 Κύπρου
7 Αναπαύσεως 27 Λοχία Ντάνια
8 Αυδημίου 28 Μεγάλου Αλεξάνδρου
9 Αυξεντίου Γρηγόρη 29 Μακρυγιάννη Ιωάννη
10 Βασιλιά Γεωργίου Α΄ 30 Μηχανιώνας
11 Βαζάκα Αποστόλου 31 Μιαούλη Ανδρέα
12 Βάρναλη Κώστα 32 Μπότσαρη Μάρκου
13 Βενιζέλου Ελευθερίου 33 Μπουμπουλίνας
14 Δαβάκη Κων/νου 34 Παπάγου Αλεξάνδρου
15 Δημοκρατίας 35 Παππά Εμμανουήλ
16 Διάκου Αθανασίου 36 Πλαστήρα Νικολάου
17 Εθνικής Αντίστασης 37 Πολυτεχνείου
18 Ελευθερίας 38 Υψηλάντη Αλέξανδρου
19 Ευαγγελίδη Μαργαρίτη 39 Χρυσοστόμου Σμύρνης
20 Θεσσαλονίκης    

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ονοματολογία οδών και πλατειών

Οδός 25ης Μαρτίου.

Στις 25 Μαρτίου 1821 ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση. Οι Έλληνες έπειτα από 400 χρόνια σκλαβιάς στους Τούρκους αποφάσισαν να ελευθερωθούν.

Προηγήθηκαν οι οραματισμοί και η δράση του Ρήγα Φεραίου, οι σκληροί αγώνες της κλεφτουριάς και η επαναστατική δράση της Φιλικής Εταιρείας.

Ύστερα από έναν εφτάχρονο πόλεμο και τους εσωτερικούς εμφύλιους πολέμους, οι Έλληνες που επέζησαν, είδαν να εκπληρώνεται το όνειρό τους. Ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής γης ήταν ελεύθερο, Ελληνικό Κράτος υποτελές στους Τούρκους με τη συνθήκη του Λονδίνου (6-7-1827) και Ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου (Ιανουάριος 1830), που περιλάμβανε τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και 2-3 νησιά.

Οδός 28ης Οκτωβρίου.

Στις 28 Οκτωβρίου 1940 ο ελληνικός λαός αρνήθηκε (είπε το περίφημο ΟΧΙ), να παραχωρήσει τη χώρα στο Μουσολίνι. Ακολούθησε ο σκληρός πόλεμος στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας, ώσπου ο ιταλικός στρατός νικήθηκε. Έτσι την άνοιξη του 1941 ήρθαν σε βοήθειά τους οι Γερμανοί του Χίτλερ, που άνοιξαν δεύτερο μέτωπο στη Μακεδονία.

Για να σπάσει το μέτωπο αυτό, χρειάστηκε να κινητοποιηθεί ολόκληρος ο πολεμικός μηχανισμός της Γερμανίας, σε βάρος όμως του Ανατολικού Μετώπου, που άργησε να αρχίσει, με καταστρεπτικές συνέπειες για τους Γερμανούς.

Oδός Αγίου Νικολάου.

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυγίας από πλούσια οικογένεια στα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα. Μετά το θάνατο των γονιών του μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και αφοσιώθηκε στο Θεό. Πήγε στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και στη διάρκεια του ταξιδιού αυτού έπιασε φοβερή τρικυμία, την οποία σταμάτησε ο Άγιος Νικόλαος με τις προσευχές του. Γι’ αυτό τον τιμούν ιδιαίτερα οι ναυτικοί, των οποίων θεωρείται και προστάτης. Πέθανε το 330 μ.Χ. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου.

Οδός Αγίας Παρασκευής.

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη κατά τα μέσα του 2ου μ.Χ. αιώνα, στις μέρες του αυτοκράτορα Τίτου Αυριλίου. Οι γονείς της ήταν Έλληνες. Όταν έμεινε ορφανή, μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς κι αφοσιώθηκε στην Εκκλησία. Μαρτύρησε στις μέρες του αυτοκράτορα Μάρκου Αυριλίου. Τη μνήμη της γιορτάζουμε στις 26 Ιουλίου. Από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ ήρθαν στη Νέα Μηχανιώνα 60 οικογένειες.

Οδός Αθηνών.

Η Αθήνα είναι πρωτεύουσα της Ελλάδας. Κατά την αρχαιότητα ήταν κτισμένη γύρω από την Ακρόπολη, όπου κατέφευγαν οι άνθρωποι, όταν έκαναν επιδρομές οι εχθροί. Σαν πόλη – κράτος ανέπτυξε πολύ μεγάλο πολιτισμό κυρίως κατά τα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα. Κατά την τουρκοκρατία ήταν μια πολύ μικρή πόλη. Απελευθερώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1830, όταν η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητο κράτος.

Το 1822 είχε 8.645 κατοίκους. Το 1896 είχε 128.735 κατοίκους. Σήμερα η Αθήνα, με τους 34 Δήμους και τις 16 Κοινότητες που την περιβάλλουν, είναι μια σύγχρονη μεγαλούπολη με 4.000.000 περίπου κατοίκους.

Οδός Αμπαρλί.

Το Αμπαρλί ήταν κωμόπολη στην Ευρωπαϊκή ακτή της Προποντίδας (Τσατάλτζα), 5 μίλια ΒΔ του Αγίου Στεφάνου, 1 μίλι Α της εκβολής του ποταμού Χαράμ Ντερεσί, στην πλευρά του βουνού Ευξεινός, η οποία βλέπει προς τη θάλασσα. Πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών κατοικούνταν από Έλληνες. Το όνομα Αμπαρλί δόθηκε στην οδό, που έμεναν οι 6 οικογένειες που ήρθαν από το Αμπαρλί, για να θυμούνται τη γλυκιά και αλησμόνητη πατρίδα τους.

Οδός Αναπαύσεως.

Είναι ο δρόμος που αρχίζει από το Γυμνάσιο και καταλήγει στα Κοιμητήρια. Είναι ο τελευταίος δρόμος της Νέας Μηχανιώνας και της ζωής κι ίσως ο πιο ήσυχος. Το όνομά του το πήρε από την ανάπαυση των νεκρών. Ακούγοντας το όνομα αυτό αυτόματα σκεφτόμαστε ότι εκτός από τη ζωή υπάρχει κι ο θάνατος.

Οδός Αυδημίου.

Το Αυδήμι ήταν χωριό της περιφέρειας Γανοχώρων της Θράκης. Πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών είχε 2000 Έλληνες. Από το Αυδήμι ήρθαν στη Νέα Μηχανιώνα 52 οικογένειες προσφύγων.

Οδός Αυξεντίου Γρηγόρη.

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου (1928-1957) ήταν Κύπριος αγωνιστής. Γεννήθηκε στη Λύση της Κύπρου κι έγινε υπαρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών). Την άνοιξη του 1955, όταν η Κύπρος είχε αγγλική κατοχή, ανατίναξε μαζί με άλλους τον αγγλικό ραδιοφωνικό σταθμό της Λευκωσίας. Οι Άγγλοι τον επικήρυξαν για 5000 λίρες. Στις 3 Μαρτίου του 1957 Άγγλοι στρατιώτες τον έκαψαν ζωντανό μέσα σε μια σπηλιά, κοντά στο μοναστήρι Μαχαιρά, αφού για 10 ώρες αντιστάθηκε μόνος του.

Οδός Βασιλιά Γεωργίου Α΄.

Ο Χριστιανός Γουλιέλμος Γεώργιος, γιος του βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Θ΄, γεννήθηκε το 1845 στην Κοπεγχάγη και εκλέχτηκε από την Ελληνική Εθνοσυνέλευση στις 30 Μαρτίου 1863 βασιλιάς των Ελλήνων, μετά τον εκθρονισμό του Όθωνα, με το όνομα Γεώργιος Α΄.

Το 1867 παντρεύτηκε τη Ρωσίδα δούκισσα Όλγα. Στα 50 χρόνια της βασιλείας του ξέσπασε η Κρητική Επανάσταση (1866-69), έγινε ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος (1897) και η Επανάσταση στο Γουδί (1909). Δολοφονήθηκε στις 5 Μαρτίου 1913 στη Θεσσαλονίκη.

Οδός Βαζάκα Αποστόλου.

Ο Απόστολος Βαζάκας ήταν Μηχανιώτης και ήρωας της Εθνικής Αντίστασης. Οργανώθηκε το 1942 στο Ε.Α.Μ. και αργότερα στο στρατιωτικό του τμήμα του ναυτικού, το Ε.Λ.Α.Ν.

Δούλευε σαν μηχανικός σε ψαροκάικο, που το είχαν επιτάξει οι Γερμανοί, κι έτσι μάθαινε χρήσιμες πληροφορίες. Μετέφερε με καΐκι πολλούς μέχρι την Κατερίνη κι από κει τους έπαιρναν τα υποβρύχια για τη Μέση Ανατολή. Ήταν κυρίως στρατιωτικοί, που τους κυνηγούσαν οι Γερμανοί και κατέφευγαν στη Νέα Μηχανιώνα για να σωθούν.

Πιάστηκε από τους Γερμανούς, έπειτα από προδοσία, και αφού βασανίστηκε σκληρά, εκτελέστηκε σε ηλικία 24 ετών, στις 15 Φεβρουαρίου 1944. Τιμήθηκε από την Πολιτεία για την αντιστασιακή του δράση, όπως και η σύζυγός του Κυριακή Αράπη, που ζει σήμερα και μας έδωσε τις πληροφορίες αυτές.

Οδός Βάρναλη Κώστα.

Ο Κώστας Βάρναλης (1884-1974) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές και πεζογράφους μας των τελευταίων χρόνων. Γεννήθηκε στον Πύργο (Βάρνα) της Βουλγαρίας. Σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα και στο Παρίσι κι εργάστηκε σαν καθηγητής σε διάφορα Γυμνάσια.

Έργα του ποιητικά είναι : “Το φως που καίει”, “Σκλάβοι Πολιορκημένοι”, “Ποιήματα”, κ.ά. Πεζογραφήματα : “Η αληθινή απολογία του Σωκράτη”, “Οι διχτάτορες”, κ.ά. Το έργο του εκτιμήθηκε πολύ. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν και τραγουδήθηκαν από όλους μας (Οι μοιραίοι, Η μπαλάντα του κυρ-Μέντιου, κ.ά.).

Για τις πολιτικές του ιδέες, πέρασε πολλά χρόνια από τη ζωή του σε φυλακές και εξορίες. Ο ίδιος χαρακτηριστικά έλεγε: “Σ’ αυτή τη χώρα που τη λέω δική μου, ξένος είμαι και τυχερός που ζω”.

Οδός Βενιζέλου Ελευθερίου.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος (1864-1936) ήταν κορυφαίος πολιτικός της νεότερης Ελλάδας και ένας από τους σπουδαιότερους ηγέτες της μετά το 1821 εποχής. Γεννήθηκε στο χωριό μουριές, κοντά στα Χανιά της Κρήτης.

Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και δικηγόρησε στα Χανιά. Αργότερα ανάλαβε την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος της Κρήτης και εκλέχτηκε βουλευτής της Κρητικής Βουλής.

Ο Βενιζέλος, με έδρα το Θέρισο, κήρυξε επανάσταση το 1905. Το 1908 αναγκάστηκε να αποχωρήσει, γιατί η Κριτική Βουλή κήρυξε την ένωση με την Ελλάδα. Ένα χρόνο αργότερα, το στρατιωτικό κίνημα , που έγινε στο Γουδί, κάλεσε το Βενιζέλο να σχηματίσει την Κυβέρνηση και ήταν κατά περιόδους για πολλά χρόνια Πρωθυπουργός. Στα χρόνια του η Ελλάδα διπλασίασε τα εδάφη της.

Οδός Δαβάκη Κων/νου.

Ο Κων/νος Δαβάκης ήταν στρατιωτικός (συνταγματάρχης) και γεννήθηκε το 1897 στα Κεχριάνικα της Λακωνίας.

Πήρε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με 1500 στρατιώτες αντιμετώπισε στην Ήπειρο την περίφημη ιταλική μεραρχία “Τζούλια”. Αρχικά υποχώρησε, αλλά την 1η Σεπτεμβρίου 1940 έκανε αντεπίθεση, με την οποία περικύκλωσε τους Ιταλούς. Ο ίδιος όμως τραυματίστηκε στις 2 Νοεμβρίου.

Ενώ νοσηλευόταν στην Αθήνα, πιάστηκε και στάλθηκε όμηρος στην Ιταλία. Το πλοίο όμως τορπιλίστηκε και ο Κων/νος Δαβάκης σκοτώθηκε.

Οδός Δημοκρατίας.

Η Δημοκρατία είναι ένα είδος Πολιτεύματος, που γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα. Ο λαός της Αθήνας έζησε κάτω από όλες σχεδόν τις μορφές κρατικής εξουσίας – βασιλεία, αριστοκρατία, τυραννία – αλλά στο τέλος του 6ου π.Χ. αιώνα γνώρισε τη Δημοκρατία.

Ο Κλεισθένης (508-504 π.Χ.) είναι ο θεμελιωτής του πολιτεύματος αυτού. Οι Αθηναίοι πολίτες (εκτός από τις γυναίκες και τους δούλους) απόκτησαν ίσα δικαιώματα με την εξίσωση των κοινωνικών τάξεων. Όπως το λέει και η ίδια η λέξη δημοκρατία, η δύναμη της εξουσίας πέρασε στον ίδιο το δήμο (= λαό).

Το Δημοκρατικό Πολίτευμα της Αθήνας γνώρισε τη μεγαλύτερη δόξα του στην εποχή του Περικλή.

Οδός Διάκου Αθανασίου.

Ο Αθανάσιος Διάκος (1787-1821) γεννήθηκε στη Μουσουνίτσα της Παρνασσίδας και ήταν ένας από τους ενδοξότερους ήρωες του 1821. Στα νιάτα του ήταν καλόγερος και διάκος στη μονή Ιωάννη Προδρόμου, και γι’ αυτό έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο “Διάκος”.

Το 1808 σκότωσε κάποιον Τούρκο και αναγκάστηκε να πετάξει το ράσο και να πάρει τα βουνά. Το 1814 μπήκε στην υπηρεσία των σωματοφυλάκων του Αλή Πασά. Το 1818 ακολούθησε τον Οδυσσέα Αντρούτσο στο αρματολίκι της Λειβαδιάς και το 1821 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία.

Στις Θερμοπύλες τραυματίστηκε στο μπράτσο, αιχμαλωτίστηκε και οδηγήθηκε στη Λαμία, όπου οι Τούρκοι τον σούβλισαν ζωντανό, την άνοιξη του 1821.

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Με τη φράση Εθνική Αντίσταση (1940-1944) χαρακτηρίζεται ο ένοπλος αγώνας των Ελλήνων εναντίον των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών.

Με τις οργανώσεις τους Ε.Α.Μ. (Ε.Λ.Α.Σ. – Ε.Λ.Α.Ν.), Ε.Δ.Ε.Σ., Ε.Κ.Κ.Α. και πολλές άλλες μικρότερες ανάγκασαν το Χίτλερ να διατηρεί στην Ελλάδα περισσότερο από 300000 στρατό, που τόσο πολύ τον χρειάζονταν στα άλλα μέτωπα.

Ο αγώνας όμως αυτός ήταν σκληρός. Πέρα απ’τους 360000 Έλληνες που πέθαναν από την πείνα, εκτελέστηκαν 70000. Περίπου 190000 φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν, και στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης στάλθηκαν 188000.

Μα και οι απώλειες των κατακτητών ήταν βαριές. Νεκροί 21809, τραυματίες 9489, αιχμάλωτοι 6483. Η συμβολή αυτή της Εθνικής μας Αντίστασης στο συμμαχικό αγώνα αναγνωρίστηκε από όλους του συμμάχους μας.

Πλατεία Ελευθερίας.

Ελευθερία είναι η απαλλαγή από κάθε εξωτερική θέληση και βία ή από κάθε εσωτερικό πάθος (“Δε φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι λεύτερος”, έλεγε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καζαντζάκης στην “Ασκητική του”). Γενικά Ελευθερία είναι η ανεξαρτησία.

Ελευθερία για τα έθνη και τα Κράτη είναι η αυτοτέλεια, η εθνική ανεξαρτησία. Για τους πολίτες , το δικαίωμά τους να ενεργούν σύμφωνα με τη θέλησή τους, μέσα στα όρια των νόμων και χωρίς να ενοχλούν τους συνανθρώπους τους. (Χαρακτηριστικά ο Βολταίρος έλεγε: “Η ελευθερία σου τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου”).

Οι Έλληνες από τα αρχαία χρόνια έδωσαν πολλούς αγώνες για να διατηρήσουν την ελευθερία τους.

Οδός Ευαγγελίδη Μαργαρίτη.

Ο Ευαγγελίδης Μαργαρίτης (1850 - …..) γεννήθηκε στη Μηχανιώνα της Κυζίκου. Τέλειωσε τη μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι και εργάστηκε σαν καθηγητής στα Λύκεια και στα Παρθεναγωγεία της Πόλης ως το 1875.

Γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών και πήγε στη Λειψία και στο Βερολίνο, όπου συμπλήρωσε τις σπουδές του. Αφού υπηρέτησε σε διάφορα Γυμνάσια, διορίστηκε καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, όπου δίδαξε πάνω από 40 χρόνια.

Συμπαραστάθηκε όσο μπορούσε τους πρόσφυγες Μηχανιώτες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή κι αυτός τους υπέδειξε τη νέα περιοχή , για να εγκατασταθούν.

Οδός Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη της Μακεδονίας στο Θερμαϊκό Κόλπο. Αποτελεί το σημαντικότερο συγκοινωνιακό κόμβο της Βόρειας Ελλάδας και της Βαλκανικής Χερσονήσου, με την Εγνατία Οδό, το αεροδρόμιο και το λιμάνι της.

Χτίστηκε το 315 π.Χ. από το βασιλιά της Μακεδονίας Κάσσανδρο προς τιμή της γυναίκας του και κόρης του Φιλίππου Β΄, Θεσσαλονίκης. Από το 168 π.Χ. που κατέλαβαν την περιοχή οι Ρωμαίοι, αρχίζει η γρήγορη ανάπτυξή της. Στην περίοδο του Βυζαντίου ήταν πολύ μεγάλη πόλη. Απ’ αυτήν περνούσε η Εγνατία οδός, που συνέδεε τη Ρώμη με την Κωνσταντινούπολη.

Σήμερα η Θεσσαλονίκη είναι μια μεγάλη και όμορφη πόλη με πλούσια οικονομική και πνευματική κίνηση, στολίδι της Βόρειας Ελλάδας.

Οδός Ίμβρου.

Η Ίμβρος είναι τουρκικό νησί κοντά στα Δαρδανέλια, όπου ζούσαν το 1912 10000 Έλληνες. Κατά τα έτη 1912-13 ελευθερώθηκε μαζί με την Τένεδο από τον Ελληνικά στρατό μέχρι το 1923. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή όμως, με τη συνθήκη της Λωζάνης, τα δυο αυτά νησιά παραχωρήθηκαν στην Τουρκία.

Με τους διάφορους διωγμούς που ακολούθησαν, οι Έλληνες έφυγαν όλοι από το νησί. Στη Νέα Μηχανιώνα ζουν αρκετές οικογένειες από την Ίμβρο.

Οδός Κανάρη Κων/νου.

Ο Κων/νος Κανάρης (1793-1877) ήταν ο μεγαλύτερος πυρπολητής του 1821 και ο σπουδαιότερος ήρωας όλων των θαλασσών.

Γεννήθηκε στα Ψαρά και από μικρός δούλευε στα καράβια συγγενών του. Το 1820 έγινε κυβερνήτης ενός μικρού εμπορικού πλοίου. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση, κατατάχτηκε σαν πυρπολητής.

Στις 6 Ιουνίου του 1822 έκαψε στη Χίο την τουρκική ναυαρχίδα μαζί με 2286 ναύτες και το ναύαρχό της τον Καρά Αλή. Τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου έκαψε την υποναυαρχίδα του τουρκικού στόλου και το 1824 δυο καράβια του Χοσρέφ Πασά. Το 1825 αποφάσισε να καταστρέψει με πυρπολικά τον αιγυπτιακό στόλο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά απέτυχε.

Είχε την τύχη να ζήσει και να δει την Ελλάδα ελεύθερη. Έγινε Υπουργός Ναυτικών και το 1877 λίγο πριν πεθάνει, Πρωθυπουργός.

Οδός Καραϊσκάκη Γεωργίου.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (1780-1827) ήταν ένας από τους κορυφαίους στρατηγούς της Ελληνικής Επανάστασης. Γιος μιας καλόγριας, από άγνωστο πατέρα, γεννήθηκε στο χωριό Μουζάκι της Θεσσαλίας και από νεαρή ηλικία διακρίθηκε για την τόλμη και την εξυπνάδα του. Υπηρέτησε στην αυλή του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.

Το 1826 ύστερα από την πτώση του Μεσολογγίου, διορίστηκε αρχιστράτηγος της Στερεάς Ελλάδας κι άρχισε τις επιχειρήσεις του εναντίον του Κιουταχή. Στις αρχές του 1827 είχε ελευθερώσει ολόκληρη τη Στερεά, εκτός από το Μεσολόγγι, τη Βούιτσα και τη Ναύπακτο. Τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου σχεδίαζε μεγάλη τελειωτική επίθεση εναντίον του Κιουταχή. Αλλά στις 22 Απριλίου στο Νέο Φάληρο τραυματίστηκε θανάσιμα και πέθανε την άλλη μέρα.

Οδός Καραολή Μιχαήλ.

Ο Μιχαήλ Καραολής (1933-1956), Κύπριος αγωνιστής, ήταν μέλος της Ε.Ο.Κ.Α., η οποία είχε σκοπό να ελευθερώσει την Κύπρο από τους Άγγλους.

Ήταν το πρώτο θύμα των Άγγλων. Κρεμάστηκε στις 9 Μαΐου 1956 μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Δημητρίου στο προαύλιο των φυλακών της Λευκωσίας.

Οδός Κολοκοτρώνη Θεοδώρου.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770-1843) ήταν μεγάλος στρατιωτικός και πολιτικός της Επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε στο Ραμοβούνι της Μεσσηνίας. Σε ηλικία 17 ετών έγινε οπλαρχηγός.

Υπηρέτησε στον Αγγλικό στρατό στα Επτάνησα (1810-1816). Μετά την κήρυξη της Επανάστασης νίκησε τους Τούρκους στο Βαλτέτσι και κατέλαβε την Τρίπολη το Σεπτέμβρη του 1821. Ύστερα απ’ αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση τον διόρισε στρατηγό. Τον επόμενο χρόνο έσωσε την επανάσταση, συντρίβοντας τη μεγάλη στρατιά του Δράμαλη στα Δερβενάκια (25-27 Ιουνίου 1822) κι έγινε Αρχιστράτηγος.

Αργότερα ήρθε σε σύγκρουση με το βασιλιά Όθωνα και καταδικάστηκε σε θάνατο. Όταν ενηλικιώθηκε ο Όθωνας του έδωσε χάρη και γεμάτος τιμές και αξιώματα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα από το 1834 μέχρι που πέθανε.

Οδός Κύπρου.

Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι το τρίτο μεγάλο νησί της Μεσογείου και απέχει 37 μίλια από την Τουρκία και 215 από τη Ρόδο.

Η Κύπρος ήταν ελληνική από την προϊστορική ακόμα περίοδο. Εκεί κατά τη μυθολογία γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη, που λεγόταν και “Κύπρις”.

Γνώρισε πολλούς κατακτητές. Πουλήθηκε από τους Τούρκους στους Άγγλους, οι οποίοι το 1925 την έκαναν αποικία τους. Το 1950 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έκανε δημοψήφισμα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αλλά οι άγγλοι δεν το δέχτηκαν. Από την 1η Απριλίου 1955 η Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) με αρχηγό το Γρίβα-Διγενή πολέμησε για την ανεξαρτησία της. Το 1959 με τη συνθήκη της Ζυρίχης και του Λονδίνου έγινε ανεξάρτητο κράτος.

Το 1974 η στρατιωτική δικτατορία έκανε πραξικόπημα στην Κύπρο και βρήκαν την ευκαιρία οι Τούρκοι να καταλάβουν το 40% του νησιού. Η κατοχή αυτή διαρκεί ακόμα. Στην απογραφή του 1978 η Κύπρος είχε 650000 κατοίκους (441656 Έλληνες, 104442 Τούρκους και διάφορους άλλους).

Οδός Λοχαγού Ντάνια Αλέξανδρου.

Ο Αλέξανδρος Ντάνιας ήταν Μηχανιώτης (από τη Μηχανιώνα της Κυζίκου), και σκοτώθηκε στη μάχη της Δοϊράνης στις 6 Ιουνίου 1918. Πιθανολογείται ότι ήταν γιος του Γεωργίου και της Δόμνας Ντάνια. Ο Γεώργιος Ντάνιας ήταν πρόεδρος στο σύλλογο (Αδελφότητα Μηχανιωτών) και υπό την προεδρία του αποφασίστηκε ο εκπατρισμός για την ελεύθερη Ελλάδα.

Οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Αλέξανδρος ο Γ΄ ο Μέγας (356-323 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας, ο πιο μεγάλος στρατιωτικός της αρχαιότητας κι ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών.

Ο πατέρας του ήταν ο Φίλιππος Β΄, βασιλιάς της Μακεδονίας και η μητέρα του η Ολυμπιάδα, κόρη του βασιλιά της Ηπείρου Νεοπτόλεμου. Έλαβε σπουδαία μόρφωση από τους μεγαλύτερους σοφούς της εποχής εκείνης, όπως ο Αριστοτέλης.

Βασιλιάς έγινε 20 ετών το 336 π.Χ. Υπέταξε όλες τις ελληνικές πόλεις και το 334 π.Χ. ξεκίνησε την εκστρατεία του εναντίον της Περσίας. Σε λίγα χρόνια κατέκτησε το Περσικό Κράτος, την Αίγυπτο και έφτασε μέχρι την Ινδία. Κλονίστηκε όμως η υγεία του και πέθανε το 323 π.Χ. σε ηλικία 33 ετών.

Πρόλαβε όμως έκτισε πόλεις, έκανε λιμάνια, γέφυρες, δρόμους κι έγινε αίτιος να γεννηθεί ένας νέος πολιτισμός, ο πολιτισμός των Αλεξανδρινών χρόνων, ο οποίος έχοντας για βάση το ελληνικό πνεύμα και την ελληνική γλώσσα, έλαμψε για πολλούς αιώνες.

Οδός Μακρυγιάννη Ιωάννη.

Ο Μακρυγιάννης Ιωάννης (1797-1864), από τους πολύ σπουδαίους αγωνιστές του 1821, γεννήθηκε στο Αβαρίτη, κοντά στο Λιδορίκι.

Αρχικά ασχολήθηκε με το εμπόριο. Το 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Το 1822 έγινε οπλαρχηγός σε τέσσερα χωριά των Σαλώνων. Το 1824 πήρε το βαθμό του αντιστράτηγου και το 1825 αντιμετώπισε με επιτυχία τον Ιμπραήμ στους Μύλους, όπου και τραυματίστηκε.

Αγωνίστηκε επίσης για την επιβολή Συντάγματος, το οποίο έγινε πραγματικότητα το 1843. Το 1844 εκλέχτηκε βουλευτής. Αν και ήξερε ελάχιστα γράμματα, τα “Απομνημονεύματα” που έγραψε, θεωρούνται εξαιρετικά για τη γλαφυρότητα και την αυθεντικότητά του.

Οδός Μηχανιώνας.

Η Μηχανιώνα βρισκόταν στο ανατολικό άκρο της χερσονήσου της Κυζίκου και είχε 400 ελληνικές οικογένειες.

Στις παραμονές του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου οι Μηχανιώτες εκτοπίστηκαν από τους Τούρκους στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και επανήλθαν το 1918.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή έφυγαν και ήρθαν στην Ελλάδα. Οι περισσότερες οικογένειες ήρθαν στη Νέα Μηχανιώνα. Άλλες έμειναν στην Αιδηψό, στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Χαλκίδα και αλλού.

Οδός Μιαούλη Ανδρέα.

Ο Ανδρέας Μιαούλης (1769-1835) ήταν ο θρυλικός ναύαρχος του ελληνικού στόλου του 1821.Γεννήθηκε στην Ύδρα από οικογένεια ναυτικών.

Με την κήρυξη της Επανάστασης ορίστηκε από τους συμπατριώτες του ναύαρχος του υδραίικου στόλου. Γρήγορα όμως οι επιτυχίες του τον ανέδειξαν ναύαρχο ολόκληρου του ελληνικού στόλου. Το 1822 νίκησε τον τουρκικό στόλο στην Πάτρα και στον Αργολικό, το 1823 μεταξύ Άθω και Λήμνου και το 1824 στη μεγαλύτερη ναυμαχία της εποχής εκείνης, που έκρινε και την επιβίωση της Επανάστασης, στον κόλπο του Γέροντα.

Ο Ανδρέας Μιαούλης ήταν ένας από τους σημαντικότερους ναυτικούς ηγέτες του 1821.

Οδός Μπότσαρη Μάρκου.

Ο Μάρκος Μπότσαρης (1790-1822) ήταν Σουλιώτης και ο πιο γνωστός από την οικογένεια των Μποτσαραίων.

Διακρίθηκε στη μάχη του Πέτα (4 Ιουλίου 1822) και κλείστηκε στο Μεσολόγγι, κατά την πρώτη πολιορκία, όπου οργάνωσε την άμυνα της πόλης. Η πόλη όχι μόνο αντιστάθηκε με επιτυχία, αλλά κατάφερε να λύσει την πολιορκία και να κυνηγήσει τους Τούρκους.

Μετά τη λύση της πολιορκίας η κυβέρνηση τον διόρισε αρχιστράτηγο της Δυτικής Στερεάς. Όταν όμως οι άλλοι οπλαρχηγοί έδειξαν ζηλοτυπία, τότε ο Μπότσαρης έσκισε το διοριστήριο λέγοντας : “Όποιος είναι άξιος παίρνει το χαρτί του στρατηγού στον πόλεμο”.

Σκοτώθηκε στη μάχη του Κεφαλόβρυσου, όταν μια αδέσποτη σφαίρα τον βρήκε στο κεφάλι.

Οδός Μπουμπουλίνας.

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (1776-1825) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη κι έζησε στις Σπέτσες.

Ο άντρας της, που ήταν πλοίαρχος , σκοτώθηκε σε μια ναυμαχία με Αλγερίνους πειρατές και της άφησε τεράστια περιουσία. Αυτή ναυπήγησε τρία μικρά πλοία και τον “Αγαμέμνονα”, που ήταν το μεγαλύτερο επιτρεπόμενο πολεμικό πλοίο. Με την έναρξη της Επανάστασης έπλευσε στο Ναύπλιο και συμμετείχε στον αποκλεισμό του. Πήρε μέρος σε πολλές συγκρούσεις.

Με την παράδοση του Ναυπλίου το 1825 επέστρεψε στις Σπέτσες και αποσύρθηκε από την ενεργή πολεμική δράση. Εκεί σε κάποιον καυγά σκοτώθηκε από μια σφαίρα μάλλον κατά λάθος.

Οδός Παπάγου Αλεξάνδρου.

Ο Αλέξανδρος Παπάγος (1883-1955) ήταν στρατάρχης και πολιτικός. Το 1931 έγινε υπαρχηγός στο Γ΄ Επιτελείο, το 1934 διοικητής στο Γ΄ και έπειτα στο Α΄ Σώμα Στρατού.

Το 1935 έγινε Υπουργός Στρατιωτικών, το 1936 και επί Μεταξά Αργηγός στο Γ.Ε.Σ. Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο τον διόρισαν αρχιστράτηγο. Τον Οκτώβριο του 1949 έγινε Στρατάρχης.

Στις 30 Μαΐου 1951 παραιτήθηκε από την Αρχιστρατηγία και ασχολήθηκε με την πολιτική. Ίδρυσε τον “Ελληνικό Συναγερμό” και κατέβηκε στις εκλογές το Σεπτέμβρη του 1951. Τον άλλο χρόνο στις εκλογές, στις 19 Νοεμβρίου κέρδισε τις 239 από τις 300 έδρες της Βουλής και έκανε Κυβέρνηση. Όταν πέθανε ήταν Πρωθυπουργός.

Οδός Παππά Εμμανουήλ.

Ο Εμμανουήλ Παππάς (1773-1821) γεννήθηκε στο χωριό Δαβίτσα (σημερινό Εμμανουήλ Παππά) των Σερρών. Εγκαταστάθηκε στις Σέρρες και άρχισε το εμπόριο με την Κωνσταντινούπολη και τη Βιέννη.

Στις 23 Μαρτίου 1821 ο Εμμανουήλ Παππάς αποβιβάστηκε στο Άγιο Όρος με ένα πλοίο γεμάτο όπλα και πολεμοφόδια. Το κήρυγμά του ξεσήκωσε τους Χαλκιδικιώτες. Στις 16 Μαΐου του 1821 οι κάτοικοι του Πολύγυρου ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης. Χτύπησαν την τούρκικη φρουρά και σκότωσαν όλους τους άντρες. Ο Εμμανουήλ Παππάς αφιέρωσε όλη τη ζωή του και την περιουσία του στην Επανάσταση. Τα οχτώ παιδιά του είτε σκοτώθηκαν στις μάχες, είτε πέθαναν πάμφτωχα. Πέθανε πηγαίνοντας στην Ύδρα, κυνηγημένος από τους Τούρκους.

Οδός Πλαστήρα Νικολάου.

Ο Νικόλαος Πλαστήρας (1883-1953) ήταν στρατιωτικός και πολιτικός. Γεννήθηκε στην Καρδίτσα.

Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έγινε αρχηγός της Επανάστασης του 1922 (μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή), που οδήγησε στην απομάκρυνση του βασιλιά και στην εκτέλεση των “Έξι”, που είχαν την ευθύνη της καταστροφής. Το 1923 αποσύρθηκε αφού προκήρυξε εκλογές και παρέδωσε την εξουσία στους πολιτικούς.

Τον Ιανουάριο του 1945 διορίστηκε πρωθυπουργός, αλλά γρήγορα παραιτήθηκε. Το 1951 πήρε μέρος στις εκλογές και σχημάτισε Κυβέρνηση, αλλά μετά ένα χρόνο περίπου παραιτήθηκε πάλι.

Πλατεία Πολυτεχνείου.

Η μεγαλύτερη αντιστασιακή πράξη που έγινε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974) ήταν το Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο της Αθήνας.

Τότε οι φοιτητές ξεσηκώθηκαν και ζητούσαν στην αρχή ελεύθερες φοιτητικές εκλογές και στη συνέχεια την κατάλυση της δικτατορίας. Με συνθήματα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”, “Ελλάς Ελλήνων φυλακισμένων”, “Κάτω η Χούντα” κ.ά. μάζεψαν χιλιάδες ανθρώπους γύρω τους, διαφόρων επαγγελμάτων και ηλικιών και κλόνισαν τη δικτατορία.

Οι δικτάτορες κατέπνιξαν στο αίμα την εξέγερση των φοιτητών με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Οι φυλακές και οι εξορίες ξαναγέμισαν με αγωνιστές. Ήταν όμως η αρχή του τέλους. Η δικτατορία κατέρρευσε τον Ιούλιο του 1974 μετά το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο.

Οδός Υψηλάντη Αλέξανδρου.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (1792-1828) ήταν υπασπιστής του Τσάρου της Ρωσίας. Πήρε μέρος στους ναπολεόντειους πολέμους κι έχασε το δεξί του χέρι. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία κι έγινε αρχηγός της το 1820.

Κήρυξε την Επανάσταση στη Μολδοβλαχία στις 21 Φεβρουαρίου 1821, αλλά μετά τις πρώτες νίκες, νικήθηκε στο Δραγατσάνι από τους Τούρκους τον Ιούνιο του 1821. Κατέφυγε στην Αυστρία, όπου τον έπιασαν και τον φυλάκισαν. Τον ελευθέρωσαν το 1927, αλλά πέθανε σε δυο μήνες, πριν προλάβει να δει την Ελλάδα ελεύθερη.

Οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Ο Χρυσόστομος Καλαφάτης (1867-1922) ήταν μητροπολίτης Σμύρνης. Η ζωή του ήταν γεμάτη με κοινωνική και εθνική δράση. Το 1914 πρωτοστάτησε στην περίθαλψη χιλιάδων προσφύγων, που έρχονταν στη Σμύρνη, διωγμένοι από τους Τούρκους. Το 1919 υποδέχτηκε τα ελληνικά στρατεύματα, που αποβιβάστηκαν στη Σμύρνη.

Το 1922 με την κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου, οργάνωσε την περίθαλψη χιλιάδων προσφύγων κι έμεινε μαζί τους. Οι Τούρκοι τον έπιασαν και τον σκότωσαν.

 Ομάδες εργασίας της Στ2 Τάξης

Α

Ομάδα

Β

Ομάδα

1 Γερασιμοπούλου Γραμματική 1 Παντζαρίδου Ελισάβετ
2 Κουρουτσαλάκη Χρυσή 2 Παπαδόπουλος Φρίξος
3 Μαυρομάτη Ουρανία 3 Παπαδόπουλος Τριαντάφυλλ.
4 Παλάσογλου Θεοδοσία 4 Παπακοσμά Πηνελόπη
5 Σαμματιανός Κων/νος 5 Πουλάκη Γεωργία
6 Σπίνου Μαρία 6 Σταμίδης Θεόδωρος
7 Τσαγάνη Αντωνία 7 Χατζηθεοδωρίδου Στέλλα

 

Γ

Ομάδα

Δ

Ομάδα

1 Γιουβανάκης Μάριος 1 Ρηγάκης Κων/νος
2 Δημητριάδης Χρήστος 2 Τζούμας Νικόλαος
3 Κεττ Ρόμπερτ 3 Τσουρού Ασημίνα
4 Τεβελεκίδης Κων/νος 4 Τσουρούς Μιχαήλ
5 Τριανταφυλλίδης Αναστάσιος 5 Χατζηπαναγιώτης Χριστοφής

 

Υπεύθυνος Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Ταβλαρίδης Αθανάσιος

ΑΡΧΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ