2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μηχανιώνας

 

Πρόγραμμα  Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης

 

 

Παιδικά παιχνίδια του Τόπου μου

 

(Άλλοτε και τώρα)

 

Παιχνίδια στην πλατεία (1962)

 

 

 

Σχολικό έτος 1999 - 2000

Τάξη Ε1

 

 

 

"…Η μεγάλη κατάρα της ζωής μου

          ήταν πως δεν υπήρξα ποτέ παιδί.

          Δεν έπαιξα ανέμελα σαν παιδί,

          δεν σκέφτηκα σαν παιδί,

          δεν ενήργησα σαν παιδί…"

          (Γ. Θ. Βαφόπουλος - Σελίδες Αυτοβιογραφίας}

 

 

Περιεχόμενα

**********

 Μότο

 Λίγα λόγια

 Φωτογραφίες από το "Τελλόγλειο"

 Εισαγωγή

 Παιχνίδια που έπαιζε ο παππούς (Πίνακας 1)

 Παιχνίδια που έπαιζε ο παππούς (Γραφήματα 1, 2)

 Παιχνίδια που έπαιζε ο πατέρας (Πίνακας 2)

 Παιχνίδια που έπαιζε ο πατέρας (Γραφήματα 3, 4)

 Παιχνίδια που παίζουν τα σημερινά αγόρια (Πίνακας 3)

 Παιχνίδια που παίζουν τα σημερινά αγόρια (Γραφ. 5, 6)

 Παιχνίδια που έπαιζε η γιαγιά (Πίνακας 4)

 Παιχνίδια που έπαιζε η γιαγιά (Γραφήματα 7, 8)

 Παιχνίδια που έπαιζε η μητέρα (Πίνακας 5)

 Παιχνίδια που έπαιζε η μητέρα (Γραφήματα 9, 10)

 Παιχνίδια που παίζουν τα σημερινά κορίτσια (Πίνακ. 6)

 Παιχνίδια που παίζουν τα σημερινά. κορίτσια (Γρ. 11, 12)

 Συγκριτικά γραφήματα παιχνιδιών (Γραφήματα 13, 14)

 Ερωτηματολόγιο

 Γραφήματα ερωτηματολογίου (15, 16, 17, 18, 19, 20)

 

Λίγα λόγια….

 

Βλέποντας τα παιδιά του σχολείου μας να παίζουν τα απογεύματα και τα βράδια στις γειτονιές - στους δρόμους, τις αυλές και τις αλάνες - παιχνίδια, που μερικά ήταν ίδια μ’ αυτά που παίζαμε κι εμείς σαν παιδιά στις δικές μας γειτονιές, μπήκαμε στον πειρασμό να δούμε τι παιχνίδια παίζουν τα σημερινά παιδιά, τι απόμεινε από τις προηγούμενες γενιές, να ερευνήσουμε τους λόγους που οδηγούν στην προφανή υπάρχουσα διαφοροποίηση και ίσως να σκιαγραφήσουμε το μέλλον του παιδικού παιχνιδιού.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε1 Τάξης δέχτηκαν την πρόκληση και δούλεψαν με ενθουσιασμό και με μεράκι σαν ερευνητές στο πρόγραμμα.

Έτσι, για να παρακολουθήσουμε την πορεία του παιδικού παιχνιδιού στη Νέα Μηχανιώνα, καταρχήν καταγράψαμε τα παιχνίδια που έπαιζαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους, οι γονείς τους, και τα παιχνίδια που παίζουν τα σημερινά παιδιά.

Στη συνέχεια τα κατατάξαμε σαν ατομικά και σαν ομαδικά απ’ τη μια και σαν σωματικά ή λειτουργικά, παιχνίδια ρόλων και παιχνίδια κανόνων από την άλλη, αν και η ταξινόμηση των διαφόρων παιχνιδιών σε κατηγορίες αποδείχτηκε δύσκολη δουλειά, γιατί τα γνωρίσματα της μιας κατηγορίας είναι δυνατόν να συναντηθούν και σε μια άλλη. Έπειτα με τη βοήθεια του υπολογιστή φτιάξαμε γραφήματα, για να βρούμε τις μεταξύ τους σχέσεις.

Για να διευκολυνθούμε περισσότερο στην έρευνά μας, δώσαμε ένα ερωτηματολόγιο στα παιδιά των μεγάλων τάξεων του σχολείου (Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄), για να δούμε τις σχέσεις των σημερινών παιδιών με το παιδικό παιχνίδι.

Θεωρήσαμε βέβαια απαραίτητο να περιγράψουμε και να παίξουμε κάποια απ’ τα παραδοσιακά παιχνίδια. Όλα αυτά τα βήματα ξύπνησαν το ενδιαφέρον των παιδιών και ύστερα από συζητήσεις μας οδήγησαν σε κάποια συμπεράσματα, που καταγράψαμε.

Τέλος για να ενεργοποιήσουμε και τη φαντασία μας, όλη αυτή η εργασία για τα παιδικά παιχνίδια παρουσιάστηκε στους μαθητές του σχολείου μας αλλά και στην ημερίδα που διοργάνωσε το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Νομού στη Θεσσαλονίκη, στο "Τελλόγλειο", με παντομίμα και χορό, με θεατρικό παιχνίδι.

 

Παρουσίαση της εργασίας στο "Τελλόγλειο" Ίδρυμα

στη Θεσσαλονίκη.

 

 

 

 

 Επιστροφή περιεχόμενα

Εισαγωγή

 

Το παιχνίδι είναι αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης του παιδιού. Έρευνες έδειξαν ότι ένα γερό παιδί παίζει 15.000 ώρες περίπου στα 6 πρώτα χρόνια της ζωής του κι άλλες 10.000 ώρες στη διάρκεια της σχολικής του ζωής. Όσο μικρότερο δηλαδή είναι το παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάθεσή του για παιχνίδι κι όσο μεγαλώνει σε ηλικία, τόσο μικραίνει η διάθεσή του αυτή.

Το "νους υγιής εν σώματι υγιή" βρίσκει σήμερα τη μεγαλύτερη δικαίωσή του. Η άσκηση, η κίνηση, το παιχνίδι, ο αθλητισμός, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν απασχολήσεις, που προσφέρουν απλά ευχάριστες στιγμές και σωματική υγεία, αλλά κυρίως σαν δραστηριότητες, που βάζουν τα θεμέλια της σωστής νοητικής ανάπτυξης.

Στο τμήμα Ψυχιατρικής του Κολεγίου Ιατρικής Μπέιλον, στο Χιούστον του Τέξας, έγινε μια έρευνα, στην οποία πήραν μέρος 26 ένοχοι για ανθρωποκτονία. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, το 90% των αντρών αυτών είτε δεν είχαν παίξει καθόλου σαν παιδιά είτε επιδίδονταν σε αφύσικα παιχνίδια: τρομοκρατούσαν συμμαθητές τους, διασκέδαζαν με σκληρά πειράγματα και βασάνιζαν ζώα.

Μια άλλη έρευνα στη ζωή 25 οδηγών, που είχαν σκοτώσει κάποιον ή είχαν οι ίδιοι σκοτωθεί σε ατύχημα - οι περισσότεροι οδηγούσαν μεθυσμένοι - απέδειξε ότι το 75% απ’ αυτούς δεν είχαν παίξει φυσιολογικά, όταν ήταν παιδιά.

Συνειδητοποιούμε ξαφνικά πόσο ισχυρή και θετική επίδραση ασκεί το παιχνίδι, πόσο απαραίτητο είναι για μια υγιή και ευτυχισμένη παιδική ηλικία, ενώ οι μεγάλοι που εξακολουθούν να παίζουν, διακρίνονται συνήθως για την εξυπνάδα και τη δημιουργικότητά τους.

Σύμφωνα με μια συνηθισμένη ταξινόμηση τα παιδικά παιχνίδια διαιρούνται στις εξής κατηγορίες:

1) Σωματικά ή λειτουργικά: Είναι τα παιχνίδια με τα οποία δοκιμάζονται οι σωματικές δεξιότητες. Αυτά είναι παιχνίδια δύναμης και σκληραγωγίας, που αναπτύσσουν την ταχύτητα των κινήσεων και την ευκαμψία του σώματος. Οι κινήσεις σιγά - σιγά μπαίνουν στην εξυπηρέτηση άλλων λειτουργιών. Από το πήδημα και το τρέξιμο φτάνουμε σε πιο σύνθετα και ομαδικά παιχνίδια κανόνων, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ κ.ά.

2) Παιχνίδια ρόλων: Το παίξιμο των ρόλων είναι πολύ βασικό, γιατί σ’ αυτά τα παιχνίδια το παιδί μιμείται και επεξεργάζεται γεγονότα, καταστάσεις και τρόπους συμπεριφοράς, αναπτύσσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του, βιώνει με τον τρόπο του αυτά που υπάρχουν γύρω του στην καθημερινή του ζωή, προετοιμάζεται για το ρόλο, που θα παίξει το ίδιο αργότερα στην κοινωνία.

3) Παιχνίδια κανόνων: Τα παιχνίδια αυτά, ατομικά ή ομαδικά, οξύνουν την παρατηρητικότητα, τη μνήμη, την κρίση, την υπομονή. Μαθαίνουν στα παιδιά να σέβονται ορισμένους απλούς κανόνες, που παρόμοιους θα βρουν και στη ζωή, όταν μεγαλώσουν.

Είτε πρόκειται για προετοιμασία δραστηριοτήτων, είτε για άσκηση εσωτερικών τάσεων, το παιχνίδι δημιουργεί ευχαρίστηση, εκτόνωση, αυτοεπιβεβαίωση και κοινωνική ένταξη. Το παιδί μαθαίνει να σέβεται κάποιους κανόνες κοινωνικής ζωής κι έτσι εντάσσεται στην ομάδα με ευχαρίστηση.

Η συμμετοχή του παιδιού στην ομάδα δε γίνεται μόνο στην οικογένεια ή στο σχολείο. Ουσιαστικότερα γίνεται έξω από αυτό, στη συναναστροφή και στο παιχνίδι.

Η ομάδα χρησιμεύει στο παιδί σαν ένα εργαστήρι, όπου προετοιμάζεται για την κατοπινή ζωή του. Η συμμετοχή του στην ομάδα, η συνεργασία του με τους άλλους, οι διαπροσωπικές του σχέσεις, το οδηγούν στην κοινωνικοποίηση, συμβάλλουν στην ηθική του ανάπτυξη και ενισχύουν ακόμα και την αυτογνωσία του, γιατί το πνεύμα της ομάδας λειτουργεί σαν καθρέφτης, όπου αυτοεπιβεβαιώνεται. Έτσι αυτοελέγχεται για χάρη της ομάδας, θυσιάζει ή βάζει σε δεύτερη μοίρα προσωπικές του ανάγκες κι αρχίζει να αισθάνεται πιο καλά ανάμεσα στους συντρόφους της ομάδας από ό,τι ανάμεσα στους δικούς του.

Οι συνθήκες ωστόσο δεν ευνοούν όλα τα παιδιά. Η απομόνωση των διαμερισμάτων, οι αποστάσεις και το βαρύ σχολικό πρόγραμμα δεν δημιουργούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για συντροφικό παιχνίδι. Η περηφάνια όμως για καλούς βαθμούς απ’ τη μια και η φαντασία από την άλλη κάνουν ν’ ανθίσει η δημιουργικότητα του παιδιού και είναι ένα αντιστάθμισμα αυτό, μια αναπλήρωση, για τη μη ένταξη στην ομάδα. Η ομάδα βοηθάει καλύτερα στην κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και τα μοναχικά παιδιά μπορούν να βρουν μέσα στον κόσμο της φαντασίας ένα αντιστάθμισμα.

"Συλλογιέμαι τη μοναξιά ενός παιδιού

που παίζει ολομόναχο

σ’ έναν κήπο

μες στην ερημιά

του καλοκαιρινού απομεσήμερου.

Ίσως οι πιο ωραίοι στίχοι

ενός ποιητή

ν’ άρχισαν εκεί"

(Τάσος Λειβαδίτης - Οι στίχοι).

Το παιχνίδι, θα λέγαμε, είναι ένα είδος "πρακτικής φαντασίας", όπως η ονειροπόληση είναι ένα είδος "θεωρητικής φαντασίας".

Τέλος, το παιχνίδι συνήθως αντιπαραβάλλεται με την εργασία. Διαπιστώνουμε ότι το παιχνίδι αποτελεί αυτοσκοπό, ενώ η εργασία μέσο για ένα σκοπό. Θα ήταν ιδεώδης η κατάσταση εκείνη, κατά την οποία η εργασία θα προσλάμβανε χαρακτήρα παιχνιδιού.

 

  Επιστροφή περιεχόμενα

 

Παιχνίδια που έπαιζε ο παππούς (ηλικίες 53-74 ετών)

(Πίνακας 1)

 

α/α

  

 

 

Παιχνίδια

Ατομι-κά

Ομα-δικά

Σωμα-τικά ή λειτουρ-γικά

Ρό-λων

Κανό-νων

1

Αγαλματάκια

 

 

2

Αγώνες με στεφάνια

 

 

 

3

Αετός - χαρταετός

 

 

 

4

Αλάγκρια - μακριά γαϊδούρα

 

 

 

5

Αμπίκο - κρυφτόμπικος

 

 

 

6

Αυγά

 

 

 

7

Γαλλικό - μήλα

 

 

8

Γεφυράκι

 

 

 

9

Γκαζιές - μπίλιες

 

 

 

10

Γουρούνα

 

 

 

11

Εξερεύνηση

 

 

12

Θέατρο - Καραγκιόζης

 

 

 

13

Ιππασία

 

 

 

14

Κάλυκες σφαιρών - σφαίρες

 

 

 

15

Καπάκια

 

 

 

16

Καρύδια

 

 

 

17

Κλέφτες κι αστυνόμοι

 

 

 

18

Κόκκινο φως

 

 

 

19

Κότσια

 

 

 

20

Κούνια

 

 

21

Κουτσό

 

 

22

Κρεμάλα

 

 

 

23

Κρυμμένος θησαυρός

 

 

 

24

Κρυφτό - χάσες

 

 

 

25

Κρυφτοκυνηγητό

 

 

26

Κυνηγητό

 

 

 

27

Λακκάκια

 

 

 

28

Λιποτάχτες

 

 

 

29

Μαντά - μαντά

 

 

 

30

Μάπα ντουβάρι

 

 

 

31

Μισά

 

 

 

32

Μπάσκετ

 

 

33

Μπλίτσκα

 

 

34

Μπλότσες

 

 

35

Μπουκάλα

 

 

 

36

Μύγα

 

 

 

37

Νίκη

 

 

 

38

Ντάλια

 

 

39

Ντάμα

 

 

 

40

Όπλα

 

 

41

Ο λύκος και τα 7 κατσικάκια

 

 

 

42

Πατίνι

 

 

 

43

Πεντόβολα

 

 

 

44

Πετραδάκια-τζαμί- κεραμιδάκια

 

 

45

Πετροπόλεμος

 

 

46

Πινακωτή

 

 

 

47

Πλακωτό

 

 

 

48

Πόλεμος

 

 

 

49

Ποδόσφαιρο

 

 

50

Σβούρα

 

 

 

51

Σέρλα

 

 

 

52

Σκαμνάκια

 

 

 

53

Σφεντόνα

 

 

 

54

Σφυρίχτρα από καλάμι σιταριού

 

 

 

55

Σχοινάκι - καμάρα

 

 

 

56

Τετράδα

 

 

 

57

Τζιζ

 

 

 

58

Το λουρί της μάνας

 

 

59

Τόξα - βελάκια

 

 

60

Του Γερμανού η μπότα

 

 

 

61

Τράπουλα

 

 

62

Τρέξιμο

 

 

63

Τριότα

 

 

 

64

Τσιλίκι

 

 

65

Τυφλόμυγα

 

 

 

66

Χαλίκια

 

 

 

67

Χαρτιά

 

 

 

68

Χιονοπόλεμος

 

 

 

69

Ψάρεμα

 

 

 

70

Ψείρες

 

 

 

 

14

62

26

9

49

Παιδικά παιχνίδια παππού

(Γράφημα 1)

 

 

 

(Γράφημα 2)

 Επιστροφή περιεχόμενα

 

Παιχνίδια που έπαιζε ο πατέρας (ηλικίες 37-58 ετών)

(Πίνακας 2)

 

α/α

  

 

 

Παιχνίδια

Ατομι-κά

Ομα-δικά

Σωμα-τικά ή λειτουρ-γικά

Ρό-λων

Κανό-νων

1

Αλάγκρια - μακριά γαϊδούρα

 

 

 

2

Αμπίκο - κρυφτόμπικος

 

 

 

3

Βόλεϊ

 

 

4

Βουτιές στη θάλασσα

 

 

5

Γαλλικό - μήλα

 

 

6

Γεφυράκι

 

 

 

7

Γκαζιές - μπίλιες

 

 

 

8

Γουρούνα

 

 

 

9

Ειρήνη - πόλεμος

 

 

 

10

Θέατρο - Καραγκιόζης

 

 

 

11

Κάλυκες σφαιρών - σφαίρες

 

 

 

12

Καπάκια

 

 

 

13

Καράβες

 

 

14

Κατρακύλι

 

 

15

Κέρματα

 

 

 

16

Κλέφτες κι αστυνόμοι

 

 

 

17

Κλεφτοπόλεμος

 

 

 

18

Κόκαλο - ξεκόκαλο

 

 

 

19

Κόκκινο φως

 

 

 

20

Κολοκυθιά

 

 

 

21

Κούπες

 

 

22

Κουτσό

 

 

23

Κρεμάλα

 

 

 

24

Κρυφτό - χάσες

 

 

 

25

Κρυφτοκυνηγητό

 

 

26

Κυνηγητό

 

 

 

27

Λιποτάχτες

 

 

 

28

Μάπα ντουβάρι

 

 

 

29

Μονόπολη

 

 

 

30

Μπάσκετ

 

 

31

Μπίγκο

 

 

 

32

Μπλίτσκα

 

 

33

Μπουκάλα

 

 

 

34

Ντάμα

 

 

 

35

Όπλα

 

 

36

Ομάδες

 

 

 

37

Πατίνι

 

 

 

38

Πεντόβολα

 

 

 

39

Περνά - περνά η μέλισσα

 

 

40

Πετραδάκια-τζαμί- κεραμιδάκια

 

 

41

Πινακωτή

 

 

 

42

Ποδήλατο

 

 

43

Ποδόσφαιρο

 

 

44

Πόλεμος

 

 

45

Σβούρα

 

 

 

46

Σέρλα

 

 

 

47

Σκαμνάκια

 

 

 

48

Στρατιωτάκια

 

 

49

Σφεντόνα

 

 

 

50

Σφυρίχτρα από καλάμι σιταριού

 

 

 

51

Σχοινάκι - καμάρα

 

 

 

52

Τετράδα

 

 

 

53

Τζιζ

 

 

 

54

Τηλέφωνο

 

 

 

55

Το λουρί της μάνας

 

 

56

Τόξα - βελάκια

 

 

57

Του Γερμανού η μπότα

 

 

 

58

Τράπουλα

 

 

59

Τρέξιμο

 

 

60

Τριότα

 

 

 

61

Τσιλίκι

 

 

62

Τσουλήθρα

 

 

63

Τυφλή γαϊδούρα

 

 

 

64

Τυφλόμυγα

 

 

 

65

Φιδάκι

 

 

 

66

Χαλίκια

 

 

 

67

Χαρτιά

 

 

 

68

Χελιδόνα

 

 

69

Χιονοπόλεμος

 

 

 

70

Ψάρεμα

 

 

 

 

 

16

65

26

10

47

Παιδικά παιχνίδια πατέρα

 

(Γράφημα 3)

 

(Γράφημα 4)

 Επιστροφή περιεχόμενα

 

Παιχνίδια που παίζουν τα σημερινά αγόρια

(Πίνακας 3)

 

α/α

  

 

 

Παιχνίδια

Ατομι-κά

Ομα-δικά

Σωμα-τικά ή λειτουρ-γικά

Ρό-λων

Κανό-νων

1

Αγαλματάκια

 

2

Αεροβόλα

 

 

 

 

3

Αλάγκρια - μακριά γαϊδούρα

 

 

 

4

Άξιον μαν

 

 

 

5

Αυτοκινητάκια

 

 

6

Βόλεϊ

 

 

7

Γίγαντας

 

 

8

Γκαζιές - μπίλιες

 

 

9

Γκρινιάρης

 

 

 

10

Ειρήνη - πόλεμος

 

 

 

11

Επιτραπέζια

 

 

 

12

Ηλεκτρονικά

 

 

 

13

Ιππότες

 

 

 

14

Κλέφτες κι αστυνόμοι

 

 

 

15

Κόκαλο - ξεκόκαλο

 

 

 

16

Κόκκινο φως

 

 

 

17

Κομάντος

 

 

 

18

Κομπιούτερ

 

 

 

19

Κορόιδο

 

 

20

Κουτσό

 

 

21

Κρεμάλα

 

 

 

22

Κρόταλα

 

 

 

 

23

Κρυμμένος θησαυρός

 

 

24

Κρυφτό - χάσες

 

 

 

25

Κρυφτοκυνηγητό

 

 

26

Κυνηγητό

 

 

 

27

Κυνηγητόμπαλα

 

 

28

Λέγκο

 

 

 

29

Λέιζερ

 

 

30

Μάστερ κουίζ

 

 

 

31

Μήλα

 

 

32

Μονοκράτορας

 

 

 

33

Μονόπολη

 

 

 

34

Μπάσκετ

 

 

35

Μπίγκο

 

 

 

36

Νιτέντο

 

 

 

37

Ντάμα

 

 

 

38

Ο Καρακατσάνης

 

 

 

39

Όπλα

 

 

40

Παζλ

 

 

 

 

41

Πας - πας

 

 

42

Πατίνι

 

 

 

43

Περνά - περνά η μέλισσα

 

 

44

Πετραδάκια-τζαμί- κεραμιδάκια

 

 

45

Πλέει στέισον

 

 

 

46

Πλέιμομπιλ

 

 

 

47

Πλοία και πειρατές

 

 

48

Ποδήλατο

 

 

49

Ποδοσφαιράκι

 

 

 

50

Ποδόσφαιρο

 

 

51

Πολιορκία

 

 

 

52

Πόλο

 

 

53

Ρόλερς

 

 

 

54

Σέγκα μέγα ντράιβ

 

 

 

55

Σκάκι

 

 

 

56

Σκυταλοδρομία

 

 

57

Στρατιωτάκια

 

 

58

Τάβλι

 

 

 

59

Τάπες

 

 

60

Τένις

 

 

61

Τηλεκατευθυνόμενα

 

 

 

62

Το έξυπνο κομπιούτερ

 

 

 

63

Το κάστρο των φαντασμάτων

 

 

64

Τράπουλα

 

 

65

Τσιγάρα - ποτά

 

 

 

66

Φιδάκι

 

 

 

67

Χάντμπολ

 

 

68

Χαρταετός

 

 

 

69

Ψείρες

 

 

70

Ψηλοκούνητο

 

 

71

 

26

53

25

15

49

Παιδικά παιχνίδια αγοριών

 

(Γράφημα 5)

 

 (Γράφημα 6)

 Επιστροφή περιεχόμενα

 

Παιχνίδια που έπαιζε η γιαγιά (ηλικίες 46-75 ετών)

(Πίνακας 4)

 

α/α

  

 

 

Παιχνίδια

Ατομι-κά

Ομα-δικά

Σωμα-τικά ή λειτουρ-γικά

Ρό-λων

Κανό-νων

1

Αγαλματάκια

 

 

2

Αετός - χαρταετός

 

 

 

3

Ακούνητος

 

 

 

4

Αλάγκρια - μακριά γαϊδούρα

 

 

 

5

Αμπίκο - κρυφτόμπικος

 

 

 

6

Αρμάδες

 

 

 

7

Αυγά

 

 

 

8

Βλέπω - βλέπω

 

 

 

9

Βόλεϊ

 

 

10

Βούλες

 

 

 

11

Γαλλικό - μήλα

 

 

12

Γεφυράκι

 

 

 

13

Γουρούνα

 

 

 

14

Γύρω - γύρω όλοι

 

 

 

15

Δασκάλα και μαθητές

 

 

 

16

Εξερεύνηση

 

 

17

Ζωγραφική

 

 

 

18

Η μικρή Ελένη

 

 

19

Θέατρο - Καραγκιόζης

 

 

 

20

Καρύδια

 

 

 

21

Κλέφτες κι αστυνόμοι

 

 

 

22

Κλέφτικο

 

 

23

Κόκκινο φως

 

 

 

24

Κότσια

 

 

 

25

Κούκλες

 

 

26

Κουμπάρα - κουμπάρα

 

 

 

27

Κουμπάρες

 

 

 

28

Κούνια

 

 

29

Κουτσό

 

 

30

Κρεμάλα

 

 

 

31

Κρυφτό - χάσες

 

 

 

32

Κρυφτοκυνηγητό

 

 

33

Κυνηγητό

 

 

 

34

Κυνηγητόμπαλα

 

 

35

Λάστιχο

 

 

36

Λεμόνια

 

 

 

37

Μαγειρική

 

 

38

Μαμάδες

 

 

39

Μαντά - μαντά

 

 

 

40

Μπλίτσκα

 

 

41

Μπουκάλα

 

 

 

42

Νίκη

 

 

 

43

Ντάλια

 

 

44

Ντάμα

 

 

 

45

Ομάδες

 

 

 

46

Πεντόβολα

 

 

 

47

Περνά - περνά η μέλισσα

 

 

48

Πετάει - πετάει

 

 

 

49

Πετσετάκια

 

 

 

50

Πιθαμές - πιθαμές

 

 

 

51

Πινακωτή

 

 

 

52

Πλακωτό

 

 

 

53

Πλέξιμο - αργαλειός

 

 

 

54

Ρολογά - ρολογά

 

 

 

55

Σβούρα

 

 

 

56

Σκαμνάκια

 

 

 

57

Σκοτεινό δωμάτιο

 

 

 

58

Σπασμένο τηλέφωνο

 

 

 

59

Σπιτάκια

 

 

60

Σχέδια με σχοινί στα δάχτυλα

 

 

 

61

Σχοινάκι - καμάρα

 

 

 

62

Το δαχτυλίδι

 

 

63

Το μαντιλάκι

 

 

64

Τούμπανο - καλάμπαλι

 

 

65

Τριότα

 

 

 

66

Τσίμπι - τσίμπι μπούμπουλο

 

 

 

67

Τυφλόμυγα

 

 

 

68

Φιδάκι

 

 

 

69

Χαλίκια

 

 

 

70

Ψείρες

 

 

 

 

13

62

19

17

51

Παιδικά παιχνίδια γιαγιάς

 

 (Γράφημα 7)

 

 (Γράφημα 8)

 Επιστροφή περιεχόμενα

 

Παιχνίδια που έπαιζε η μητέρα (ηλικίες 28-49 ετών)

(Πίνακας 5)

 

α/α

  

 

 

Παιχνίδια

Ατομι-κά

Ομα-δικά

Σωμα-τικά ή λειτουρ-γικά

Ρό-λων

Κανό-νων

1

Αγαλματάκια

 

 

2

Αλάγκρια - μακριά γαϊδούρα

 

 

 

3

Αμπίκο - κρυφτόμπικος

 

 

 

4

Βασιλιά (δουλειές)

 

 

 

5

Βόλεϊ

 

 

6

Βούλες

 

 

 

7

Βρες ποιος είναι

 

 

 

8

Γαλλικό - μήλα

 

 

9

Γιο - γιο

 

 

10

Γλίστρα

 

11

Γουρούνα

 

 

 

12

Δεν περνάς κυρα - Μαρία

 

 

13

Ένα λεπτό κρεμμύδι

 

 

14

Επιτραπέζια

 

 

 

15

Θέατρο - Καραγκιόζης

 

 

 

16

Ινδιάνοι και ειρήνη

 

 

 

17

Κλέφτες κι αστυνόμοι

 

 

 

18

Κόκκινο φως

 

 

 

19

Κολοκυθιά

 

 

 

20

Κορόιδο

 

 

21

Κότσια

 

 

 

22

Κουζινικά

 

 

23

Κούκλες

 

 

24

Κουκλόσπιτο

 

 

25

Κουμπάρες

 

 

 

26

Κούνια

 

 

27

Κουτσό

 

 

28

Κρεμάλα

 

 

 

29

Κρυφτό - χάσες

 

 

 

30

Κρυφτόμπιγκο

 

 

 

31

Κυνηγητό

 

 

 

32

Λάστιχο

 

 

33

Λύκος και αρνάκια

 

 

 

34

Μονόπολη

 

 

 

35

Μπάσκετ

 

 

36

Μπίγκο

 

 

37

Μπίλιες - βώλοι

 

 

 

38

Μπλίτσκα

 

 

39

Να η ευκαιρία

 

 

40

Ντάμα

 

 

 

41

Πας - πας

 

 

42

Πατίνια

 

 

43

Πεντόβολα

 

 

 

44

Περιουσία

 

 

45

Περνά - περνά η μέλισσα

 

 

46

Πετραδάκια-τζαμί- κεραμιδάκια

 

 

47

Πινακωτή

 

 

 

48

Πιφ τα λεβάντα

 

 

 

49

Πλέιμομπιλ

 

 

50

Πλέξιμο - αργαλειός

 

 

 

51

Πόλεμος και ειρήνη

 

 

52

Ρακέτες

 

 

53

Ρολογά - ρολογά

 

 

 

54

Σβούρα

 

 

 

55

Σκαμνάκια

 

 

 

56

Σπασμένο τηλέφωνο

 

 

 

57

Σπιτάκια

 

 

58

Σχοινάκι - καμάρα

 

 

 

59

Το δαχτυλίδι

 

 

60

Το κυνήγι της γάτας

 

 

61

Το λουρί της μάνας

 

 

62

Το μαντιλάκι

 

 

63

Τοξοβολίες

 

64

Τρενάκι

 

 

 

65

Τρέξιμο

 

 

66

Τριότα

 

 

 

67

Τυφλόμυγα

 

 

 

68

Φιδάκι

 

 

 

69

Χαντράκια

 

 

 

70

Ψείρες

 

 

 

 

13

67

29

20

47

Παιδικά παιχνίδια μητέρας

 

(Γράφημα 9)

 

(Γράφημα 10)

 Επιστροφή περιεχόμενα

 

Παιχνίδια που παίζουν τα σημερινά κορίτσια

(Πίνακας 6)

 

α/α

  

 

 

Παιχνίδια

Ατομι-κά

Ομα-δικά

Σωμα-τικά ή λειτουρ-γικά

Ρό-λων

Κανό-νων

1

Αγαλματάκια

 

 

2

Αλάγκρια - μακριά γαϊδούρα

 

 

 

3

Αλογατάκια

 

4

Αυγά (μήλα με τοίχο)

 

 

5

Βαρελάκια

 

 

6

Βατραχάκια

 

 

7

Βόλεϊ

 

 

8

Βρες τη λέξη

 

 

 

9

Γαϊδουράκια

 

10

Γαλλικό - μήλα

 

 

11

Γεφυράκι

 

 

12

Δασκάλα

 

 

13

Δράκουλας - γίγαντας

 

 

14

Επιτραπέζια

 

 

 

15

Ζωγραφική

 

 

16

Θέατρο - Καραγκιόζης

 

 

 

17

Και ζήσαμε και μεις καλύτερα

 

 

 

18

Κηπουρική

 

19

Κλέφτες κι αστυνόμοι

 

 

 

20

Κόκκινο φως

 

 

 

21

Κορόιδο

 

 

22

Κουζινικά

 

 

23

Κούκλες

 

 

24

Κουκλόσπιτο

 

 

25

Κουμπάρες

 

 

 

26

Κουτσό

 

 

27

Κρεμάλα

 

 

 

28

Κρυμμένος θησαυρός

 

 

 

29

Κρυφτό - χάσες

 

 

 

30

Κυνηγητό

 

 

 

31

Κυνηγητόμπαλα

 

 

32

Λάστιχο

 

 

33

Λεξόραμα

 

 

34

Λύκος και κατσικάκια

 

 

 

35

Μανεκέν

 

 

36

Μαγειρική

 

 

 

37

Μονόπολη

 

 

 

38

Μπάρμπι

 

 

39

Μπάσκετ

 

 

40

Μπίγκο

 

 

41

Μπίλιες - βώλοι

 

 

 

42

Μπουγέλα

 

 

 

43

Νιτέντο

 

 

 

44

Ντόμινο

 

 

 

45

Πασαρέλα

 

 

46

Πατίνια

 

 

47

Πεντόβολα

 

 

 

48

Πεπόνια

 

 

49

Περνά - περνά η μέλισσα

 

 

50

Πλέι στέισον

 

 

 

51

Πλέιμομπιλ

 

 

52

Ποδήλατο

 

 

53

Ποδοσφαιράκι (Επιτραπέζιο)

 

 

 

54

Πόλεμος και ειρήνη

 

 

55

Σκάκι

 

 

 

56

Σκοτεινό δωμάτιο

 

 

 

57

Σχοινάκι - καμάρα

 

 

 

58

Τάβλι

 

 

 

59

Ταμπού

 

 

 

60

Τέννις

 

 

61

Το δαχτυλίδι

 

 

62

Τράπουλα

 

 

63

Τρίλιζα (Τριότα)

 

 

 

64

Τροχόσπιτο

 

 

65

Τσιγάρα - ποτά

 

 

66

Τυφλόμυγα

 

 

 

67

Φιδάκι

 

 

 

68

Χάντμπολ

 

 

69

Χοτέλ

 

 

 

70

Ψείρες

 

 

 

 

21

66

27

23

45

Παιδικά παιχνίδια κοριτσιών

 

(Γράφημα 11)

 

 (Γράφημα 12)

 Επιστροφή περιεχόμενα

 

Συγκριτικά γραφήματα

 

 (Γράφημα 13)

 

 

 (Γράφημα 14)

 

Ερωτηματολόγιο

 

(Τάξεις Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄, σύνολο παιδιών 119)

 

1.     Ποιος σου δωρίζει αντικείμενα παιχνίδια τις περισσότερες φορές;

Παππούς - γιαγιά …18     Άλλοι ………6

Γονείς ……………..84    Ο ίδιος ……...4

Θείοι ………………..7

 

2.     Πώς διαλέγεις τα αντικείμενα - παιχνίδια σου τις περισσότερες φορές;

Τα βλέπω στους φίλους μου ……25

Τα βλέπω στην τηλεόραση ……..69

Τα διαλέγουν άλλοι για μένα …...25

 

3.     Πού σου αρέσει να παίζεις τις περισσότερες φορές;

          Μέσα στο σπίτι ……9

          Έξω από το σπίτι .110.

 

4.     Πού παίζεις τις περισσότερες φορές;

          Μέσα στο σπίτι ……21

          Έξω από το σπίτι ….98

 

5.     Αν έξω, τότε πού;

Αυλή ……30         Αλάνα …………14

Δρόμο …..32         Παιδική χαρά ….13

Γήπεδο ….30

 

6.     Πόσες ώρες παίζεις την ημέρα συνήθως (τις καθημερινές);

Καθόλου …………….2   2-3 ώρες …………25

Λιγότερο από 1 ώρα .18   3-4 ώρες …………19

1-2 ώρες ……………27   4-5 ώρες …………28

 

7.     Κατασκευάζεις τα παιχνίδια σου;

          Κανένα …………37        3-4 ……………….7

          1-2 ……………...48        Περισσότερα ……27

  Επιστροφή περιεχόμενα

 

Γραφήματα Ερωτηματολογίου

 

(Γράφημα 15)

 

 

 

 (Γράφημα 16)

 

 (Γράφημα 17)

 

 (Γράφημα 18)

 

 (Γράφημα 19)

 

 (Γράφημα 20)

 Αρχή